Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η υπόθεση της σύμβασης του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak, του αποκαλούμενου και «ηλεκτρονικού πολέμου», έπειτα από αίτημα του ελληνικού Δημοσίου προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να ασκηθεί αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Μαρτίου του 2020.
Συγκεκριμένα, το Πενταμελές Εφετείο Αθήνας είχε ομόφωνα αθώους και τους 17 εμπλεκόμενους στην υπόθεση της σύμβασης του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak, παρά τις βαριές πρωτόδικες καταδίκες.
Διαβάστε επίσης: Αθώοι Λιακουνάκος, Αρκουμανέας και οι άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της σύμβασης του Sonak
Μεταξύ των όσων είχαν απαλλαχθεί, ήταν ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο Ηλίας Αρκουμανέας , πρώην ιδιοκτήτης και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak, πατέρας του σημερινού προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, Γιώργος Κολλίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος , ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, και μέλη των αρμόδιων επιτροπών, πρώην αξιωματικοί του Στρατού κτλ.
Το ελληνικό Δημόσιο είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Η υπόθεση ανατέθηκε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφασίσει αν θα πρέπει η όχι να ασκηθεί αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης.
Οι πρωτόδικες καταδίκες
Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα ο Θωμάς Λιακουνάκος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών με αναστολή, όπως και ο Ηλίας Αρκουμανέας και οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, Γιώργος Κολλίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος.
Επιπλέον το Δικαστήριο είχε επιβάλλει ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους και ειδικότερα στον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα καθώς επίσης και τους Αρβανιτάκη, Βλάχο, Χατζηνάκη, Πετρόπουλο, Αντωνακόπουλο, Δελατόλλα, Κουλούρα, Λεονταρίτη, Ηρακλείδη, Ντούμα, Κλάρα, Πατσιαούρα.
Το δικαστήριο είχε επιδικάσει υπέρ του Δημοσίου υλική ζημία της τάξης των 48.408.000 ευρώ καθώς και ηθική βλάβη στους Λιακουνάκο, Αρκουμανέα, Κολλίρη και Βασιλάκο, ποσού 100.000 ευρώ στον καθένα. Ομοίως, 50.000 ευρώ για τους υπόλοιπους .