Απολογούνται σήμερα και την Πέμπτη οι 17 κατηγορούμενοι για το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ). Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την (τακτική πλέον) ανάκριση εντοπίστηκαν κι άλλα πλαστά δάνεια, ανεβάζοντας έτσι το ποσό της υπεξαίρεσης στις 280.000 ευρώ μόνο για τη διετία 2012-14.
Κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο βρέθηκαν 100 υπάλληλοι στο όνομα των οποίων εμφανίζεται να έχουν εκταμιευτεί δάνεια ή/και οικονομικά βοηθήματα συνολικού ποσού 206.250 ευρώ. Οι ίδιοι υπάλληλοι κατέθεσαν ενυπόγραφα ότι ουδέποτε αιτήθηκαν ή εισέπραξαν αυτές τις διευκολύνσεις.
Τα στοιχεία είχαν διαβιβαστεί στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) τον Αυγουστο 2018.
Στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 2759/27.09.2018 εντολής προκαταρκτικής εξέτασης της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, η ΓΕΔΔ με το υπ’ αρ. Φ 383/17/16174/01.10.2018 ανέθεσε σε ειδικούς επιθεωρητές τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη σχετικής έκθεσης ελέγχου. Συγχρόνως κατασχέθηκαν οι σκληροί δίσκοι των ηλεκτρονικών υπολογιστών του ΤΑΥΠΥΠΠΟ προκειμένου να διαβιβαστούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για την ανάκτηση του πλήρους περιεχομένου τους.
Για το ίδιο θέμα έχουν καταθέσει μηνύσεις περισσότεροι από 20 υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αν και στα αρχεία του ΤΑΥΠΥΠΠΟ εμφανίζεται να έχουν ζητηθεί, εγκριθεί και εκταμιευτεί δάνεια ή/και οικονομικά βοηθήματα στο όνομά τους, οι ίδιοι ωστόσο ουδέποτε τα αιτήθηκαν ή τα εισέπραξαν.
Το Documento είχε δημοσιεύσει δύο έγγραφα ντοκουμέντα αναφορικά με τη χορήγηση άτοκου δανείου και βοηθήματος σε υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού από το αμαρτωλό ΤΑΥΠΥΠΠΟ πριν από έναν χρόνο, μέρος της δικογραφίας που οδήγησε σε επέμβαση της δικαιοσύνης.
Ασκήθηκε ποινική δίωξη από την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς για τα κακουργήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος 17 ατόμων, 15 που διετέλεσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου την περίοδο 2012-14, τον διευθυντή και έναν υπάλληλο του ΤΑΥΠΥΠΠΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και σύντομα αναμένονται εξελίξεις για την προώθηση της υπόθεσης στο ακροατήριο.
Επιχείρηση συγκάλυψης;
Μεταξύ αυτών, γνωστοί συνδικαλιστές του υπουργείου με πάνω από δύο δεκαετίες παρουσίας στα δρώμενα. Η νυν ηγεσία του ΥΠΠΟΑ εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, ουδέν έπραξε από πλευράς πειθαρχικού ελέγχου. Μάλιστα η υπουργός Λίνα Μενδώνη και ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την εκκαθάριση του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοηθείας τον περασμένο Φεβρουάριο προκαλώντας εύλογα πολλές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 της ΚΥΑ προβλέπει την «ανασύσταση φακέλων», ενώ έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση των πλαστών δανείων. «Η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα συγκάλυψης αυτής της υπόθεσης, μιας υπόθεσης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στο όνομα των εργαζομένων» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ.
Παράλληλα, τον περασμένο Ιούνιο κοινοποιήθηκε έγγραφο για «αναστολή σύμβασης» ως το τέλος του 2020 σε δύο εργαζόμενες του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Την υπέγραφε ο Β. Χουντάλας, ο οποίος έχει διοριστεί από τη Λίνα Μενδώνη ως «εκκαθαριστής» στο αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας, για το οποίο και γίνεται η δικαστική έρευνα και αντί να προστατεύσει τους εργαζόμενους, όπως είχαν δεσμευτεί ηγεσία και συνδικαλιστές εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, απέλυσαν όσους υπαλλήλους δεν ήταν «του κλίματος», σύμφωνα με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ.