Στον αέρα το εφάπαξ χιλιάδων ασφαλισμένων του ΤΑΥΦΕ

Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι πρόκειται για δώρο των Κυριάκου Μητσοτάκη, Αδωνη Γεωργιάδη και Παναγιώτη Τσακλόγλου στην ιδιωτική ασφάλιση. Σε κάθε περίπτωση δείχνει τον δρόμο της απαξίωσης, της ασφυξίας και εντέλει του κλεισίματος και σε λοιπά ταμεία τα οποία λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) αλλά ανήκουν στον πρώτο πυλώνα ασφάλισης της χώρας που ονομάζεται κοινωνική ασφάλιση. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι 28.000 ενεργοί ασφαλισμένοι του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ) και κάποιες χιλιάδες ανενεργών που έχουν καταβάλει εισφορές κατά το παρελθόν ενδέχεται να χάσουν το εφάπαξ τους για τα οποία καταβάλλουν εισφορές.

Κι αυτό θα συμβεί όχι επειδή το ΤΑΥΦΕ δεν είναι βιώσιμο, αλλά γιατί οι εχθροί της κοινωνικής ασφάλισης Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τσακλόγου αποφάσισαν τον ξαφνικό θάνατό του μέσω της καθ’ όλα παράλογης μετάταξής του στον δεύτερο πυλώνα, αυτόν της επαγγελματικής ασφάλισης, που δεν έχει υποχρεωτικότητα. Η νέα ρύθμιση έχει ενταχθεί στο υπό ψήφιση μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πλέον έχει πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. Πρόκειται για ρύθμιση την οποία ουδείς γνώριζε.

«Αυθαίρετα, αναιτιολόγητα και χωρίς ενημέρωση»

Η διοίκηση του ΤΑΥΦΕ καταγγέλλει ότι ουδέποτε κλήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Αδ. Γεωργιάδη να εκθέσει τις απόψεις της ούτε βέβαια ενημερώθηκε για αυτή την κατάργηση της υποχρεωτικότητας! «Με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο, εντελώς αναιτιολόγητα και χωρίς καμιά προηγούμενη επικοινωνία και ενημέρωση της διοίκησης του ΤΑΥΦΕ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπει τη μετάταξη του Ταμείου Εφάπαξ Παροχών των εργαζομένων στον κλάδο του φαρμάκου από τον πρώτο πυλώνα της υποχρεωτικής ασφάλισης στον δεύτερο πυλώνα της προαιρετικής ασφάλισης, υποθηκεύοντας και θέτοντας ευθέως εν αμφιβόλω το εφάπαξ χιλιάδων εργαζομένων στο φάρμακο» αναγράφεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται όμως για ταμείο που ιδρύθηκε το 1960 ως ΝΠΔΔ υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (κλάδος εφάπαξ παροχών) και ασφαλίζει όλους τους μισθωτούς εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου (φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακευτικές εταιρείες, αντιπροσωπείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, καθώς και φαρμακευτικές υπηρεσίες του κράτους). Αυτό σημαίνει ότι ασφαλίζεται πάνω από το 90% των εργαζομένων στον κλάδο του φαρμάκου.

Το 2013 για να απομειωθεί το έλλειμμα του δημόσιου χρέους της Γενικής Κυβέρνησης η τότε μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, στο πλαίσιο του success story που πουλούσε, το μετέτρεψε σε ΝΠΙΔ, όπως ακριβώς συνέβη με τα ταμεία εφάπαξ του δημόσιου συστήματος. Το ΤΑΥΦΕ μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου, τα τέσσερα ταμεία υποχρεωτικής κοινωνικής επαγγελματικής ασφάλισης (ιδρύθηκαν βάσει του ν. 4052/2012 με ιδιωτική πρωτοβουλία), καθώς και ο ΕΔΟΕΑΠ (επικουρική σύνταξη και εφάπαξ) έχουν παραμείνει νομικά πρόσωπα υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης του πρώτου πυλώνα.

Ξηλώνουν δημόσια ασφάλιση προς χάριν της ιδιωτικής

Καθίσταται προφανές ότι «κατ’ εντολή του ευαγγελίου» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της έκθεσης Πισσαρίδη δηλαδή (το μέρος που αφορά την κοινωνική ασφάλιση έχει συγγραφεί από τον νυν υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου), προχωρά στην αποκαθήλωση κομματιών της κοινωνικής ασφάλισης προς δόξα της «επιτυχίας» του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι πρόκειται κατ’ ουσία για φωτογραφική διάταξη που βάλλει ευθέως κατά του ΤΑΥΦΕ. Βέβαια για να υπερκεραστεί το παράτυπο της φωτογραφικής διάταξης ο ανερμάτιστος Αδ. Γεωργιάδης συμπεριλαμβάνει και άλλα ταμεία στη διάταξή του που «σκοτώνει» το ΤΑΥΦΕ. Ωστόσο τα άλλα δύο ταμεία αλληλοβοήθειας υποχρεωτικής ασφάλισης που αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση δεν επηρεάζονται κατ’ ουσία από την άρση της υποχρεωτικότητας, καθώς το ένα ταμείο ασφαλισμένων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί ταμείο επιχείρησης, ενώ το δεύτερο ταμείο, των ασφαλισμένων στην Αγροτική, αφορά κλειστή ομάδα ασφαλισμένων, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει νέους ασφαλισμένους.

Τεράστια ζημιά η εξίσωση με ομαδικά ασφαλιστήρια

Είναι σαφές ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί το ΤΑΥΦΕ –όπως και τα υπόλοιπα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης– είναι κατά βάση το διανεμητικό (από το 2020 έχει επιλέξει τη νοητή κεφαλαιοποίηση) NDC. Αυτό σημαίνει ότι στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, κατά την οποία η κάθε γενιά εργαζομένων χρηματοδοτεί με τις εισφορές της τα εισοδήματα των συνταξιούχων – εν προκειμένω τη χρηματοδότηση του εφάπαξ. Εδώ έρχεται η διάταξη Γεωργιάδη, που αίρει την υποχρεωτικότητα, να «σκοτώσει» το ταμείο. Αν δεν υπάρξουν νέοι ασφαλισμένοι, δεν θα μπορούν να λάβουν το εφάπαξ για το οποίο έχουν πληρώσει εισφορές.

Αναλυτικότερα, η εφάπαξ παροχή της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης αυθαίρετα εκφυλίζεται και εξισώνεται με τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, ενώ επιπλέον θα φορολογείται, σε αντίθεση με ό,τι θα συνεχίσει να ισχύει για τα εφάπαξ των δημόσιων ταμείων. Ολα αυτά συνιστούν τον «ξαφνικό θάνατο» του ΤΑΥΦΕ με την υπογραφή του Αδ. Γεωργιάδη και τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (θεωρείται απίθανο να ψηφιστεί από οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης).

Βιώσιμο ταμείο με μεγάλα αποθεματικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΥΦΕ στα δέκα έτη λειτουργίας του ως ΝΠΙΔ έχει εκπονήσει 16 αναλογιστικές μελέτες δομικού χαρακτήρα με συνδυασμό εταιρικής διακυβέρνησης, οικονομικών δεδομένων και διαχειριστικών μεθόδων ώστε να στηρίξει καθοριστικά τη διαχρονική βιωσιμότητά του. Ηδη το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ από τη μετατροπή του από 01/01/2014 χωρίς καμία επιπλέον μείωση των παροχών του.

Επιπλέον:

• Αυξήθηκε η συνολική περιουσία του ταμείου από 01/01/2014 μέχρι σήμερα κατά 480%, φτάνοντας από τα 40 εκατ. ευρώ στα περίπου 200 εκατ. ευρώ.

• Αυξήθηκαν οι εισπράξεις από εισφορές κατά 53%.

• Αυξήθηκαν τα έσοδα από ελέγχους κατά 630%.

• Αυξήθηκαν οι βεβαιώσεις των ανείσπρακτων οφειλών εργοδοτών κατά 326%.

• Αυξήθηκαν οι καθολικοί έλεγχοι των εργοδοτών κατά 228%.

• Αυξήθηκε η ασφαλιστική βάση με πάταξη της εισφοροαποφυγής κατά 32,7%.

• Δημιουργήθηκε μητρώο οφειλετών από 01/07/2017, μια καινοτόμα λειτουργία παρακολούθησης και είσπραξης των βεβαιωμένων εισφορών και ρυθμίσεων, με ταυτόχρονη ενημέρωση των ίδιων των ασφαλισμένων στην περίπτωση που οι εταιρείες τους δεν καταβάλλουν τις εισφορές.

• Δεν έγινε καμία μείωση του εφάπαξ από 01/01/2014, πλην των μειώσεων που προβλέπει ο ν. 4093/12 (έργο Βρούτση) για τους παλαιούς ασφαλισμένους.

• Δεν αυξήθηκαν οι εισφορές, όπως στο υπόλοιπο δημόσιο σύστημα εφάπαξ παροχών.

• Μειώθηκε ο χρόνος απονομής του εφάπαξ από ένα έως δυόμισι έτη που ήταν το 2014 σε τρεις έως έξι μήνες.

Γιατί η κυβέρνηση οδηγεί το ταμείο σε ασφυξία;

Το ερώτημα στο οποίο ζητείται απάντηση είναι γιατί ένα τέτοιο ταμείο, που από το 1960 χορηγεί εφάπαξ σε μισθωτούς του κλάδου του φαρμάκου, οδηγείται σε διά νόμου υποχρεωτικό λουκέτο. Για να ξέρουμε, πρόκειται για ταμείο χορήγησης εφάπαξ το οποίο:

• Δεν έχει ούτε είχε ποτέ εργοδοτική εισφορά.

• Δεν έχει ούτε είχε ποτέ κοινωνικό πόρο.

• Από 01/01/2014 δεν ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση, άρα το αναλογιστικό έλλειμμα δεν συμπεριλαμβάνεται στο δημόσιο χρέος.

• Δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από συστάσεώς του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Ως προς τις εισφορές και τις παροχές για τους εργοδότες και τους ασφαλισμένους αρμόδια είναι τα διοικητικά δικαστήρια, όπως συμβαίνει στον πρώτο πυλώνα της υποχρεωτικής ασφάλισης: κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

• Εχει 28.000 ενεργούς ασφαλισμένους και αρκετές χιλιάδες ανενεργούς, οι οποίοι στο τέλος του εργασιακού τους βίου θα πάνε να λάβουν την εφάπαξ παροχή που τους ανήκει.

Οι εχθροί της κοινωνικής ασφάλισης Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τσακλόγλου σκοτώνουν το ΤΑΥΦΕ με την παράλογη μετάταξή του στον πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης που δεν συνεπάγεται υποχρεωτικότητα

ΤΑΥΦΕ: Ποιος θα απαντήσει στα αναπάντητα ερωτήματα;

«Με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή, το ΤΑΥΦΕ, το Ταμείο Εφάπαξ Παροχών των εργαζόμενων στο φάρμακο, οδηγείται σε οικονομικό μαρασμό και εξαφάνιση. Με το επικείμενο νομοσχέδιο, από 01/01/2025 η επί 63 συναπτά έτη υποχρεωτικότητα της ασφάλισης στο Ταμείο καταργείται. Ως αποτέλεσμα αυτού, το Ταμείο αποστερείται τις εισφορές των ασφαλισμένων μελών του και οδηγείται διά του οικονομικού μαρασμού στην κατάργηση του εφάπαξ των εργαζομένων στον κλάδο του φαρμάκου. Είναι πρωτοφανές στα ασφαλιστικά χρονικά το υπουργείο Εργασίας να μην καλεί το Ταμείο να συζητήσει, ούτε κατά το στάδιο προετοιμασίας του νομοσχεδίου ούτε κατά τη διάρκεια της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης, για μια ρύθμιση που φέρνει τεράστια οικονομική ζημία στους ασφαλισμένους. Ο λόγος είναι προφανής: δεν έχει επιχειρήματα προς το συμφέρον των ασφαλισμένων, παρά μόνο ιδεολογικές προκαταλήψεις. Πρωτίστως όμως, θα πρέπει να σταθούμε στη ζημία και ποιος θα κληθεί να πληρώσει το κόστος μετάβασης από τη μετατροπή του Ταμείου σε προαιρετικής ασφάλισης. Το κόστος αυτό με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ σήμερα. Οι δεδουλευμένες υποχρεώσεις του Ταμείου και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων (δηλαδή τα εφάπαξ) θα υποστούν άμεσα μείωση της τάξης του 30-40% από την ψήφιση του νομοσχεδίου και εντεύθεν. Μήπως αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που θεσπίζει το ακαταδίωκτο για τις εποπτικές αρχές για πράξεις ή παραλείψεις τους, προσπαθώντας να τις προστατέψει από ενδεχόμενες αστικές διώξεις εκ μέρους των ασφαλισμένων όταν αντιληφθούν τη ζημία που προξενεί; Αραγε γιατί σε ένα Ταμείο εύρωστο, που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, επιβάλλεται οικονομικός μαρασμός διά νόμου; Το υπουργείο δεν εξηγεί πώς η κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης θα προστατέψει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και δεν θα θίξει τα κεκτημένα ετών. Ας μας απαντήσει το υπουργείο:

– Ποιο είναι το όφελος για τους ασφαλισμένους;

– Ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος;

– Ποιο είναι το νομοθετικό κενό για το ΤΑΥΦΕ;

– Ποιος θα πληρώσει το κόστος μετάβασης;

– Τελικά ποιος είναι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας;

Το ΔΣ του ΤΑΥΦΕ».

Διαβάστε επίσης: Σαρακιώτης για Τσακλόγλου: Περίσσια κυβερνητικής αναλγησίας και αλαζονείας

Δικηγόροι: Ζητούν την παραίτηση Τσακλόγλου – «Αλαζόνας, καιροσκόπος, διανομέας αθλιοτήτων της εξουσίας!»

Ακόμα και ο Αδωνης «άδειασε» τον Τσακλόγλου για τον… ντελιβερά δικηγόρο (Video)