Στον «αέρα» παραμένουν οι εμβολιασμοί ασθενών με νοσήματα υψηλού κινδύνου

Στον αέρα παραμένουν οι εμβολιασμοί μεγάλου αριθμού ασθενών που ανήκουν στην ομάδα Α (νοσήματα υψηλού κινδύνου), καθώς δεν έχουν αναγνωριστεί αυτόματα από το σύστημα.

Όπως εξηγεί στο Documentonews.gr η γενική γραμματέας του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας κ. Βασιλική – Ραφαέλα Βακουφτσή «πρόκειται για ασθενείς που παίρνουν φάρμακα ανοσοκατασταλτικά που σημαίνει οτι είναι ευάλωτοι σε οποιαδήποτε λοίμωξη, άρα και στο covid-19 και κινδυνεύουν πολύ διότι για την θεραπεία τους εισάγονται σε δομές υγείας».

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας στις 15 Μαρτίου ανακοινώθηκαν οι πίνακες της Ομάδας Α και στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού για τους ασθενείς με τα νοσήματα που περιλαμβάνονται στον πίνακα, όπως αυτός δημοσιεύθηκε στο emvolio.gov.gr. Ήδη από την ανακοίνωση του πίνακα, o Σύλλογος εντόπισε προβλήματα, όπως η απουσία κάποιων φαρμάκων της κατηγορίας των βιολογικών παραγόντων και το γνωστοποίησε στο Υπουργείο Υγείας.

Επιπροσθέτως, με το άνοιγμα της πλατφόρμας, αποκαλύφθηκε επίσης ότι δεν έχουν ανιχνευθεί αυτόματα ολόκληρες κατηγορίες ασθενών και συγκεκριμένα όσων λαμβάνουν φάρμακα με εγχύσεις σε Κρατικά Νοσοκομεία και άρα προμηθεύονται τα φάρμακο με διαφορετική διαδικασία από την κλασική συνταγογράφηση.

Στις 22 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε το εξής: «Από την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αίτηση όπου πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, έτσι ώστε να ενταχθούν, αν δεν είναι και πιστεύουν ότι είναι, στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα».

«Η δυνατότητα αυτή δόθηκε τελικά στις 6/4/2021, όπου και πάλι υπήρχαν πολλά τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα» εξηγεί η γραμματέας του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Κολίτιδα Ελλάδας, Βασιλική – Ραφαέλα Βακουφτσή

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι μεγάλος αριθμός ασθενών να μην αναγνωρίζεται μέχρι και σήμερα από το σύστημα παρόλο που έχουν ήδη γίνει αιτήσεις από τους θεράποντες ιατρούς τους και αυτές έχουν εγκριθεί, αλλά οι ασθενείς που αφορούν δεν έχουν αυτοματοποιημένα ενταχθεί στο σύστημα.

Χαρακτηριστικό είναι οτι οι περισσότεροι ασθενείς της συγκεκριμένης ομάδας αναμένεται το επόμενο διάστημα να κάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ άλλοι ασθενείς της ίδια ομάδας δεν μπορούν να προγραμματίσουν ούτε την πρώτη.

Ετικέτες