Ούτε το προσφυγικό ούτε ο πόλεμος των ξενοδόχων για την γκρίζα οικονομία, αλλά κυρίως ούτε ο νέος νόμος (που δεν ισχύει ενώ θα έπρεπε, μιας και αγνοείται η τύχη της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού)
Μπορούν να βάλουν φρένο στις μισθώσεις σπιτιών σε τουρίστες μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού (Airbnb ή άλλες).
Η εφαρμογή του Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρόλο που ο νόμος (άρθρο 111 του ν. 4446/2016) προβλέπει έναρξη ισχύος των διατάξεων την 1η Φεβρουαρίου 2017. Σύμφωνα με πηγές από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα χέρια τους είναι δεμένα, καθώς για να μπει σε λειτουργία η σχετική εφαρμογή απαιτείται κοινή υπουργική απόφαση.
Αυτό όμως σημαίνει ότι όσα φυσικά πρόσωπα (εκμισθωτές ή υπεκμισθωτές) ανεβάζουν τα σπίτια τους είτε σε ψηφιακές πλατφόρμες είτε σε άλλο μέσο προβολής βρίσκονται στον αέρα, δεδομένου ότι ο νόμος επιβάλλει να υπάρχει υποχρεωτικά και η ανάρτηση του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων.
Ας σημειωθεί ότι αν δεν τηρηθεί η προϋπόθεση της εγγραφής στο Μητρώο ή αν καταχωρηθούν περισσότερα των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ και το οποίο πολλαπλασιάζεται στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης.
Επίσης, κανείς δεν ξέρει επακριβώς τι κυρώσεις μπορεί να έχει εάν παραβεί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις του νόμου (τετραγωνικά, οικοδομικές άδειες, υπέρβαση ημερών μίσθωσης κ.λπ.), καθώς γίνεται μόνο μια γενικόλογη αναφορά περί «εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας».
Ολες αυτές οι ελλείψεις, που αφορούν αποκλειστικά τη δραστηριοποίηση των φυσικών προσώπων και όχι των εταιρειών, οι οποίες συνεχίζουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, δεν σταματούν φυσικά την ορμητική αύξηση της ζήτησης και ήδη, όπως λέει στο Documento ο Γιώργος Κανελλόπουλος, πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων-Κατοικιών, οι προκρατήσεις για την Αθήνα και τα δημοφιλή νησιά σημειώνουν άνοδο 100% σε σχέση με το 2016, ενώ συνεχώς μπαίνουν στο σύστημα νέα ακίνητα απ’ όλη την επικράτεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες ημέρες ο σύλλογος, με 100 μέλη αυτήν τη στιγμή, έχει λάβει περίπου 3.000 αιτήματα εγγραφών.
Ηδη βρέθηκαν παραθυράκια
Το γεγονός ότι οι πληρότητες αυξάνονται δημιουργεί προβλήματα σε σχέση με τον νέο νόμο, ο οποίος βάζει «κόφτη» στις ημέρες και στο εισόδημα όσων δεν θέλουν να ανοίξουν βιβλία στην εφορία και να γίνουν επιχειρηματίες.
Ο νόμος προβλέπει ότι η μίσθωση εκάστου ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και τις 60 ημέρες για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων. Υπέρβαση του ορίου των ημερών επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
Και σ’ αυτό όμως βρέθηκε η λύση! Ηδη πολλοί σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε πλασματικές υπεκμισθώσεις του ακινήτου τους σε τρίτο, οικείο τους πρόσωπο, που έχει μόνο ένα ή και κανένα ακίνητο προς τουριστική χρήση, με αποτέλεσμα η εκμετάλλευση του δικού του ακινήτου να απελευθερώνεται.