Πιο πολύπλοκη γίνεται η κατάσταση στην Ουκρανία μετά τις «υπερβολές» – όπως αποδείχθηκαν – του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για άμεση ειρήνευση αλλά και τη στάση της Μόσχας η οποία δηλώνει τώρα πως η εκεχειρία όσον αφορά τις υποδομές της Ουκρανίας έχει λήξει.
Όπως όλα δείχνουν ένα μέρος της εικόνας οφείλεται και στην ουκρανική πλευρά που δεν δέχεται μέρος των συμφωνηθέντων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Κρεμλίνο, η στάση του οποίου, επίσης προβληματίζει.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε σήμερα πως κάποια πρόοδος έχει ήδη επιτευχθεί στις συνομιλίες σχετικά με μια ενδεχόμενη ειρηνική διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όμως οι επαφές είναι περίπλοκες με τις ΗΠΑ.
«Οι επαφές είναι ιδιαιτέρως περίπλοκες, διότι, όπως είναι φυσικό, το θέμα δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
«Η Ρωσία έχει δεσμευτεί στην επίλυση αυτής της σύρραξης, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της και είναι ανοικτή στον διάλογο. Συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία – Ουκρανία: Έτοιμες να κάνουν πίσω οι ΗΠΑ – «Αν η ειρήνη δεν είναι εφικτή, σταματά η διαμεσολάβηση»
Απειλές Ρούμπιο και αισιοδοξία Βάνς
Σε αντίθετο μήκος κύματος, ίσως όμως και να αποτελεούν ένδειξη πίεσης ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αποσυρθεί από τις προσπάθειες με σκοπό την επίτευξη μιας ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας εντός ημερών, εάν δεν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι μια συμφωνία μπορεί να υπάρξει, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε ότι αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να τεθεί στην Ουάσιγκτον.
«Πιστεύουμε ότι κάποια πρόοδος μπορεί ήδη να σημειωθεί», σημείωσε ο Πεσκόφ, επικαλούμενος ένα προσωρινό μορατόριουμ σχετικά με τα πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών, αν και, όπως είπε, η Ουκρανία δεν το υιοθέτησε.
«Εντούτοις, κάποια πρόοδος έχει ήδη επιτευχθεί, όμως, φυσικά, υπάρχουν πολλές περίπλοκες συζητήσεις που πρέπει να γίνουν».
Αντίθετα ωστόσο την αισιοδοξία του ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι για δεύτερη φορά σε διάστημα 24 ωρών.
Ο Βανς συναντήθηκε με τη Μελόνι στην Ουάσιγκτον χθες και οι δυο τους μετέβησαν έκτοτε αεροπορικώς στην ιταλική πρωτεύουσα ενόψει των διακοπών του Πάσχα.

«Θέλω να ενημερώσω την πρωθυπουργό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας… ακόμα και τις τελευταίες 24 ώρες, πιστεύουμε πως έχουμε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα να σας αναφέρουμε», είπε ο Βανς σε δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του τη Μελόνι.
«Από τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, δεν θα τις προδικάσω, όμως νιώθουμε αισιόδοξοι ότι μπορούμε, αν όλα πάνε καλά, να οδηγήσουμε αυτόν τον πόλεμο, αυτόν τον πολύ βίαιο πόλεμο, σε ένα τέλος», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Εξέπνευσε» η διαταγή Πούτιν να μην πλήττονται ουκρανικές υποδομές ενέργειας
Η διαταγή που δόθηκε τη 18η Μαρτίου από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσουν για ένα διάστημα 30 ημερών τα πλήγματα εναντίον ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία «έληξε», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
«Ο μήνας της προσωρινής αναστολής έχει στην πραγματικότητα εκπνεύσει. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν άλλες οδηγίες εκ μέρους του ανώτατου διοικητή, του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, απαντώντας σε ερώτημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
Με αυτόν τον τρόπο, επικύρωσε, από ρωσικής πλευράς, το τέλος αυτού του εύθραυστου μορατόριουμ, το οποίο Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίαζαν, χαιρετίζοντας, εντούτοις, αυτήν τη μερική εκεχειρία ως «μια κάποια πρόοδο» στον δρόμο προς μια διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Πάει Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας – Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα ορυκτά
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει τη 18η Μαρτίου ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, έπειτα από μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών για ένα διάστημα 30 ημερών.
Λίγες ημέρες μετά, οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ότι είχαν επιτύχει μια συμφωνία για το θέμα με τη Ρωσία, από τη μία πλευρά και την Ουκρανία από την άλλη.
Μια κάποια αβεβαιότητα επικρατούσε εντούτοις σχετικά με την πραγματική ημερομηνία της έναρξης, της λήξης, όπως και των προϋποθέσεών της. Και το Κίεβο, όπως η Μόσχα, αλληλοκατηγορούνταν σχεδόν καθημερινά για την παραβίασή της.
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Αντιδράσεις μετά από δήλωση Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή υπέρ του ακροδεξιού AfD
Γερμανία: Η αστυνομία διαλύει φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία φοιτητών (Video)
Βόρεια Ιταλία – Κακοκαιρία: Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος (Video)
Τουβαλού: Ο απομονωμένος «παράδεισος» στον Ειρηνικό απέκτησε τα πρώτα ΑΤΜ – «Ημέρα γιορτής»
Ιαπωνία: Οδηγός λεωφορείου υπεξαίρεσε 6 ευρώ και έχασε το εφάπαξ ύψους 73.000 ευρώ