Στον «αέρα» η δίκη της Greek Mafia: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της έδρας, τέθηκε ζήτημα αμεροληψίας

Στον «αέρα» η δίκη της Greek Mafia: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της έδρας, τέθηκε ζήτημα αμεροληψίας

Τα «πάνω κάτω» ήρθαν στη δίκη της αποκαλούμενης και ως Greek Mafia στη συνεδρίαση που ενώπιον του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας. Πρόκειται για την υπόθεση στην οποία, με βάση τη δικογραφία, εμπλέκονται πρώην και εν ενεργεία αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, πρόσωπα από το χώρο του υποκόσμου κάποιοι από τους οποίους πλέον δεν βρίσκονται εν ζωή όπως ο φερόμενος ως ταμίας του κυκλώματος Δημήτρης Μάλαμας, δικηγόροι, ιδιώτες αλλά και ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος Γιώργος Καραΐβάζ.

Οι εξελίξεις πλέον  είναι ραγδαίες. Ο πρόεδρος της έδρας αναγκάστηκε να δηλώσει αποχή από την εκδίκαση της υπόθεσης, όταν ο γνωστός δικηγόρος Γιάγκος Λαμπίρης έθεσε ζήτημα αμεροληψίας για λογαριασμό πελάτη του και κατηγορούμενου υποστρατήγου ε.α. της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε επίσης: Κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ: Η ταρίφα για οίκους ανοχής, στούντιο, παράνομα καζίνο και… strip show

Πιο αναλυτικά, κατά τη συνεδρίαση κατέθεσαν αρχικά ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορούμενων αστυνομικών, πρώην αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Κατά την εξέτασή τους αμφισβήτησαν ουσιαστικά τη γνησιότητα των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών της ΕΥΠ που είναι στη διάθεση του δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για «προχειρότητα και ανευθυνότητα» κατά την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών.

Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η αντίδραση του εισαγγελέα της έδρας, κατά την απολογία κατηγορούμενου αξιωματικού ο οποίος επισήμανε μία σειρά από κατά τη γνώμη του «ανακρίβειες» και «προχειρότητες» στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της ΕΥΠ.

Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε σε υποτιθέμενη καταγεγραμμένη επαφή του κατηγορούμενου αξιωματικού με δικαστικό, δίχως να αναφέρεται στα έγγραφα της ΕΥΠ κανένα στοιχείο του δικαστικού ή κάποιον αριθμό τηλεφώνου που να αντιστοιχεί σε αυτόν. Κάτι που αποπνέει έναν «αέρα» αναξιοπιστίας όταν πρόκειται για στοιχείο που χρησιμοποιείται σε κατηγορητήριο.

«Συγκρατούμαι μετά βίας» τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας και συμπλήρωσε «αλήθεια ντρέπομαι», αφήνοντας αιχμές για τις απομαγνητοφωνήσεις της ΕΥΠ.

Είναι ερώτημα γιατί όσοι χειρίστηκαν από την πλευρά της Δικαιοσύνης τη συγκεκριμένη δικογραφία επέτρεψαν να φτάσει στο ακροατήριο με τον τρόπο που έφτασε με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η διαδικασία να τιναχτεί στον «αέρα».

Ζήτημα αμεροληψίας από το δικηγόρο Λαμπίρη

Στη συνέχεια ο γνωστός δικηγόρος Γιάγκος Λαμπίρης, συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, έθεσε ζήτημα αμεροληψίας του προέδρου της έδρας του Δικαστηρίου.

Ειδικότερα ο δικηγόρος Λαμπίρης ανέγνωσε στο δικαστήριο, δήλωση για λογαριασμού πελάτη του, η οποία καταχωρήθηκε στα πρακτικά της δίκης,  λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κατά την διάταξη των άρθρων 332 και 333 ΚΠΔ οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να μεταχειρίζονται τα πρόσωπα που μετέχουν στη δίκη κατά τρόπο αμερόληπτο κτλ και δη ο διευθύνων τη συζήτηση ως αρχαιότερος και εμπειρότερος.

Δυστυχώς ο διευθύνων τη συζήτηση έχει κλονίσει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη μου για το απολύτως αντικειμενικό, απροκατάληπτο και αδιάβλητο της κρίσης το».

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος Λαμπίρης,  στις 5 Ιουλίου του 2022 ένας εκ των συγκατηγορουμένων κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του προφορική ένσταση στο Δικαστήριο προκειμένου να μην αναγνωσθούν οι χειρόγραφες απομαγνητοφωνήσεις της ΕΥΠ που εμπεριέχονται στη δικογραφία. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δικαστηρίου εξέδωσε διάταξη δίχως να δώσει το λόγο στον εισαγγελέα της έδρας, με στόχο όπως κατήγγειλε να δεσμεύσει τα μέλη της σύνθεσης του Δικαστηρίου

Σύμφωνα με όσα είπε ο δικηγόρος, Γιάγκος Λαμπίρης, η συνεδρίαση διεκόπη και όταν ξεκίνησε τότε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου έδωσε το λόγο στον εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος αμήχανα δήλωσε πως «ήταν άνευ αντικειμένου η πρόταση του εν όψει όσων προηγήθηκαν»

Στο σημείο εκείνο η δίκη διεκόπη, με τον πρόεδρο της έδρας να βρίσκεται σε εμφανή αμηχανία. Μετά από λίγο ο πρόεδρος της έδρας δήλωσε αποχή από την υπόθεση. Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 15 Δεκέμβρη αλλά με άλλον πρόεδρο.

Η προκλητική απόφαση για τις παρακολουθήσεις

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο Δικαστήριο, είχε εκδώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση μια ιδιαίτερα προκλητική απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα της ΕΥΠ να παρακολουθεί πολίτες.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε με ψήφους δύο υπέρ κι ένα κατά και παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μεϊδάνη, ότι η ΕΥΠ έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτών επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει έγκριση για τις παρακολουθήσεις αυτές από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Μία απόφαση που εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας αλλά και λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας σε μια περίοδο που οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών συνταράσσουν την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα από Reporters United: Πώς η υπόθεση του Κολωνού συνδέεται με τη Greek Mafia

Greek Mafia

Συμβόλαιο θανάτου κατά του Γιάννη Σκαφτούρου: Ποιος ήταν ο «θείος Τζο» – Το χρονικό της υπόθεσης (Photos – Video)

Ετικέτες

Documento Newsletter