Να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων από ένα δικονομικό τερτίπι κινδυνεύει το μισό κατηγορητήριο για βαριά κακουργήματα στη δίκη πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται εν μέσω συμπληγάδων εδώ και τρία χρόνια κι ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με την εισαγγελέα να έχει ξεκινήσει ήδη την αγόρευσή της, μπορεί να τιναχτεί στον αέρα! Το δικονομικό κώλυμα προέκυψε από την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, με την υπεράσπιση να προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί με νύχια και με δόντια προκειμένου να βγουν λάδι οι κατηγορούμενοι.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το πρώτο σκέλος της εισαγγελικής πρότασης είναι καταδικαστικό. Η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν μάλιστα άκρως καυστική στην εισήγησή της, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για προσπάθειες των κατηγορουμένων να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες τους μέσω παραποίησης εγγράφων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ κατέληξε πως είναι «βέβαιο ότι οι κατηγορούμενοι έχουν ευθύνες».
Το άρθρο και τα… τερτίπια
Η επίμαχη διάταξη είναι το άρθρο 464ΠΚ του νόμου 4619/2019 σύμφωνα με το οποίο: «Εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες, που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως με αντικείμενο πράξεις για τη δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα Κώδικα ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ότι επιθυμεί την πρόοδό τους».
Με απλά λόγια, αν το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, νυν Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και συγκεκριμένα το ΔΣ του δεν υποβάλει εμπρόθεσμα δήλωση ότι επιθυμεί την πρόοδο της δίκης, τότε τα υπόδικα πρώην στελέχη του «αμαρτωλού» οργανισμού, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε «ισόβιος» διευθυντής του Θεόδωρος Παπαδημητρίου, μπορεί να απαλλαχτούν από τα αδικήματα της απάτης που τους αποδίδονται.
Η δίκη είναι πολύ σημαντική και με πολλά σκέλη, μεταξύ των οποίων και η πολύκροτη υπόθεση με τα ρουσφέτια των 140 παράνομων προσλήψεων. Η δήλωση που πρέπει να γίνει αφορά μόνο τα αδικήματα για απάτη και όχι αυτά της απιστίας που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι. Στο εδώλιο εκτός από τον κ. Παπαδημητρίου κάθονται ο τότε πρόεδρος του ΔΣ Αγγελος Χατζάκης, η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του τότε ΚΕΕΛΠΝΟ Ολγα Αδράμη, η πρώην γραμματέας ΔΣ Ελένη Λιάκουρα και ο Νικόλαος Νιαβής, διαχειριστής εταιρείας σεκιούριτι που είχε συνάψει σκανδαλώδη σύμβαση με τον οργανισμό. Η ζημία για το δημόσιο όσον αφορά τις κατηγορίες για απάτη ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.
Τι συνέβη στο ακροατήριο
Στη δικάσιμο της 18-9-2019 ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής που εκπροσωπεί τον ΕΟΔΥ Ιπποκράτης Μυλωνάς προσκόμισε εκτός της δήλωσης του προεδρεύοντα και νόμιμου εκπροσώπου του οργανισμού Αγάπιου Τερζίδη (πρώην αντιπροέδρου) που δηλώνει ότι επιθυμεί την πρόοδο της δίκης και απόσπασμα πρακτικού της απόφασης του ΔΣ με το οποίο ο κ. Τερζίδης λαμβάνει αρμοδιότητες προέδρου. Η Ευσταθία Σάλμα, συνήγορος υπεράσπισης του Θ. Παπαδημητρίου, στην τοποθέτησή της δήλωσε ότι πρέπει να προσκομιστεί στο δικαστήριο απόφαση του ΔΣ η οποία να εκδηλώνει επιθυμία να συνεχιστεί η πρόοδος της δίκης. Αυτό υποστήριξαν και οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης.
Στην τοποθέτησή της επί του δικονομικού αυτού θέματος η εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι συγχέεται το θέμα αρμοδιότητας του προέδρου με τη βούληση για πρόοδο της δίκης. Ανέφερε ότι απαιτείται απόφαση – δήλωση του ΔΣ που εφαρμόζεται κατά αντιστοιχία διάταξης εγκλήσεως και πρέπει να έχει σαφές περιεχόμενο ως προς την επιθυμία για την πρόοδο της συγκεκριμένης δίκης.