Στον «αέρα» 5μελής οικογένεια που έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό

Στον «αέρα» 5μελής οικογένεια που έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό

Στον «αέρα» παραμένει ο 63χρονος που έχασε το σπίτι του με τη διαδικασία του πλειστηριασμού, λίγες μόνο ημέρες πριν ανοίξει η πλατφόρμα για τη δήθεν προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει στο koutipandoras.gr και το Documento ο γιος του δανειολήπτη, αυτή τη στιγμή στο σπίτι που πλειστηριάστηκε, ζουν ο 63χρονος πατέρας, ο οποίος έχει ανάγκη υποστήριξης με οξυγόνο, η σύζυγός του που είναι άνεργη, και ο γιος τους με τη σύζυγό του και το μόλις 2,5 ετών παιδάκι τους.

Τα μέλη τη οικογένειας είδαν το σπίτι τους να πλειστηριάζεται και να αγοράζεται από το ίδιο fund, λίγες μόνο ημέρες μετά τη διαρροή του υπουργείου Οικονομικών ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές (τράπεζες και funds) να μην πλειστηριάσουν τα σπίτια ευάλωτων πολιτών.

Μόνο που η συγκεκριμένη συμφωνία έμεινε μόνο στα λόγια, αφού η κυβέρνηση αμέλησε να τη μετατρέψει σε νόμο ώστε να προστατευτούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες μετά την άρση της προστασίας που είχαν, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το πεδίο δράσης για κάθε δανειστή να κινηθεί κατά το δοκούν. «Είπαν ότι προστατεύουμε τους ευάλωτους, αλλά αν το fund δε το λάβει αυτό υπόψη, δεν θα έχει καμία επίπτωση. Επαναπαύτηκε ο κόσμος και πήγε το φαντ και τους πηρε τα σπιτια», εξηγούν οι δικηγόροι του 63χρονου.

Η δημοσιότητα που πήρε η υπόθεσή του ώθησε τον υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα για την περίπτωσή του, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος δανειολήπτης δεν ανήκει στους ευάλωτους επειδή το ακίνητο είχε υψηλή εμπορική αξια περίπου 300.000 ευρώ. Από την πλευρά τους όμως, οι δικηγόροι του δανειολήπτη αντιτείνουν αυτό που είναι γνωστό τοις πάσι: ότι δηλαδή ο νόμος ορίζει πως λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική και όχι η εμπορική αξία του ακινήτου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εκ των υστέρων, στις 20 Ιουλίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λειτουργία μιας (ακόμη) πλατφόρμας στην οποία οι ευάλωτοι δανειολήπτες θα μπορούν να προσφεύγουν προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, και η επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών για πέντε έτη, σε όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ωστόσο, το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη λειτουργία της πλατφόρμας είναι άγνωστο πόσοι πλειστηριασμοί ευάλωτων νοικοκυριών έχουν πραγματοποιηθεί. Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του 63χρονου πάντως, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, σε σχετική ενημέρωση έκανε λόγο για αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο της Μίνας Καούνη θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να εμποδιστεί η διαδικασία, ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αμέλησε να νομοθετήσει τη συμφωνία στην οποία υποστηρίζει ότι είχε φτάσει με τους δανειστές, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το δικαστήριο να κρίνει ότι ο πλειστηριασμός δεν είναι παράνομος.

«Εμείς θα κάνουμε μια ενέργεια ανακοπής για να πούμε στο δικαστήριο ότι κακώς έχει γινει ο πλειστηριασμός. Τώρα το τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό δεν το ξέρουμε ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν φρόντισε να προστατεύσει με νόμο τους δανειολήπτες. Έκανε μια άτυπη συμφωνία. Μπορεί να βγει το δικαστήριο και να πει ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε νόμος εγώ δεν βρίσκω κάποιο λάθος στον πλειστηριασμό, μπορεί όμως και να πει ότι όντως έγινε καταχρηστικά ο πλειστηριασμός. Επίσης θα κάνουμε μια αποζημιωτική αγωγή σε βάρος του ελληνικού δημοσίου για παράλειψη νομοθέτησης», τονίζουν οι δικηγόροι.

Το νομικό κενό και ο ειδικός φορέας

Σε ανάλυσή του για το θέμα, η εξειδικευμένη ιστοσελίδα sofokleousin.gr χαρακτηρίζει «πονοκέφαλο» και «πολιτικό πρόβλημα» το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών. Όπως αναφέρει, οι ευάλωτοι δανειολήπτες δεν προστατεύονται από εξώσεις, παρότι αυτό προβλέπεται από τον πτωχευτικό νόμο, επειδή καθυστερεί η ίδρυση του ειδικού φορέα που θα αγοράζει τις κατοικίες τους από τους πλειστηριασμούς και θα τις εκμισθώνει στους οφειλέτες.

Ο ειδικός φορέας για την απόκτηση ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών, προβλεπόταν να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουνίου, ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του πτωχευτικού νόμου, με την οποίο καταργείται κάθε προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς και προβλέπεται μόνο μια προστασία από εξώσεις για τους ευάλωτους.

Όμως, ο ειδικός φορέας, που θα ελέγχεται από ιδιώτες, δεν έχει συσταθεί και η κυβέρνηση ενημέρωσε την Κομισιόν ότι αυτό θα γίνει το αργότερο ως το τέλος Μαρτίου 2022. Έτσι, για 9 μήνες, οι ευάλωτοι οφειλέτες πέφτουν σε ένα νομικό κενό: οι πλειστηριασμοί των κατοικιών τους δεν απαγορεύονται, ωστόσο δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να τις αγοράσει ο φορέας απόκτησης κατοικιών για να αποφύγουν την έξωση.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς όμως και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα τροποποιεί προσωρινά τον πτωχευτικό νόμο, άφησε να «διαρρεύσει» (δεν έχει γίνει καν επίσημη ανακοίνωση) ότι έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων να «παγώσουν» τους πλειστηριασμούς για τους ευάλωτους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα ενημερώνουν έγκαιρα για τα εισοδήματά τους, ώστε να διαπιστώνεται ότι εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου.

Στην εν λόγω περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι όπως τονίζουν οι δικηγόροι του 63χρονου, είχαν αποσταλεί με τη μορφή εξωδίκου προς την πλευρά των δανειστών όλα τα στοιχεία που πιστοποιούσαν τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του πελάτη τους.

Πηγή: Koutipandoras.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter