Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στα Δυτικά Βαλκάνια που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου στη Βοσνιακή πρωτεύουσα, Σεράγεβο, προειδοποίησε για «αποσχιστική και διχαστική ρητορική» που σαρώνει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις «κακόβουλης ξένης παρέμβασης», δηλαδή από τη Ρωσία.
Απόσπαση προσοχής
Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι σύμμαχοι «υποστηρίζουν σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Μόσχα προσπαθεί να φέρει αστάθεια στην περιοχή σε μια προσπάθεια να βοηθήσει να απομακρυνθεί η προσοχή από την εισβολή της στην Ουκρανία.
«[Η παρέμβαση της Μόσχας] απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και να αποδυναμώσει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.
Από τότε που καταστράφηκε από έναν εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες κατά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Βοσνία αγωνίστηκε να ξεπεράσει τις εθνικές διαιρέσεις. Το ΝΑΤΟ συνέβαλε στον τερματισμό του πολέμου της Βοσνίας του 1992-95 και στην εφαρμογή ενός ειρηνευτικού σχεδίου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ που χώριζε τη χώρα μεταξύ μιας σερβικής οντότητας, της Σερβικής Δημοκρατίας, και της Βοσνιακής-Κροατικής ομοσπονδίας, που συνδέονται με μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση.
Δέσμευση για την ασφάλεια
Η σταθερότητα της Βοσνίας κλονίστηκε περαιτέρω τους τελευταίους μήνες από τον Μίλοραντ Ντόντικ, τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, καθώς ακολουθεί ολοένα και πιο εθνικιστικές και αποσχιστικές πολιτικές, ενώ επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τη Σερβία και τη Ρωσία. «Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να εργαστούν για να διατηρήσουν την ενότητα, να οικοδομήσουν εθνικούς θεσμούς και να επιτύχουν τη συμφιλίωση. Αυτό είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εδώ και πολλά χρόνια. Η ασφάλειά σας έχει σημασία για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και έχει σημασία για την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Βοσνία να ενταχθεί στο Σχέδιο Δράσης Μέλους το 2010 – ένα πρώτο βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά που δεν προδικάζει οποιαδήποτε απόφαση για μελλοντική ένταξη. «Πρέπει να επιτύχουμε πολιτική συναίνεση και μέσω διαλόγου να φτάσουμε σε θέσεις μεγάλης σημασίας για τη Βοσνία όσον αφορά τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ», δήλωσε η πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας, Μποργιάνα Κρίστο, μετά τη συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ.
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ θα μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο αργότερα στις 20 Νοεμβρίου. Την επόμενη μέρα ταξιδεύει στη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια συμμετέχει σε συνάντηση με συμμαχικούς ηγέτες από την Αλβανία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σλοβενία στις 22 Νοεμβρίου.
Διαβάστε επίσης: Γενς Στόλτενμπεργκ: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό το
Καθυστερήσεις «παίζει» το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία – «Ναι» στην ένταξη, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα
Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία δεν θα χρειαστεί ενταξιακό πλάνο δράσης για το ΝΑΤΟ