Στοιβάζουν 27… σ’ ένα δωμά – Στα κάγκελα οι γονείς στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου

Στοιβάζουν 27… σ’ ένα δωμά – Στα κάγκελα οι γονείς στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου

Το Documento ανοίγει ξανά τον φάκελο των συγχωνεύσεων στα σχολεία και συγκεκριμένα αναδεικνύει τον παραλογισμό που επικρατεί στη δευτέρα δημοτικού του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μαρκοπούλου. Ενα σχολείο που στεγάζεται… σε κοντέινερ. Συνολικά 23 παιδιά –μεταξύ αυτών τρία με παράλληλη στήριξη, τα οποία πέρυσι είχαν χωριστεί σε δύο τμήματα– στοιβάζονται ξανά σε ένα κοντέινερ μόλις 36 τετραγωνικών μέτρων. Μαζί τους μπαίνουν και οι τέσσερις δασκάλες τους (η μια βασική και οι τρεις της παράλληλης στήριξης), ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων στα 27 σε μόλις μία τάξη, την ώρα που ο νόμος προβλέπει 18! Στα κάγκελα βρίσκονται οι γονείς, οι οποίοι περιγράφουν στο Documento όσα βιώνουν τα παιδιά τους.

«Δεν τηρείται το όριο των 2 τ.μ. ανά παιδί»

Ο Νίκος Ζαρμπής, γονέας και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Μαρκοπούλου, εξηγεί ότι η συγχώνευση των παιδιών καταργεί το ελάχιστο όριο των 2 τ.μ. ανά μαθητή που ορίζεται από τον νόμο.

«Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου είναι ένα σχολείο εξολοκλήρου κοντέινερ, με την κάθε αίθουσα μόνο 36 τ.μ. Τα τμήματα Β1 και Β2 συγχωνεύτηκαν σε ένα, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται σε αυτά τα τετραγωνικά 23 παιδιά, η δασκάλα τους και τρεις εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, σύνολο 27 άνθρωποι. Σύμφωνα με το ΠΔ 41/2018 (ΦΕΚ 80/Α 07.05.2018, κανονισμός πυροπροστασίας κτιρίων) σε χώρους εκπαίδευσης αντιστοιχούν 2 τ.μ. ανά άτομο. Το ανώτερο νούμερο ανθρώπων που επιτρέπεται στις αίθουσες αυτές είναι 18. Πρόκειται για θέμα ασφάλειας, υγιεινής και όχι μόνο. Τα ίδια τα παιδιά δυσανασχετούν καθώς είναι στριμωγμένα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες εντάσεις μεταξύ τους και το έργο των εκπαιδευτικών να γίνεται δύσκολο έως αδύνατο» εξηγεί ο Ν. Ζαρμπής.

Τις άμεσες επιπτώσεις στη μαθησιακή πρόοδο των παιδιών εκθέτουν δύο μητέρες μαθητριών της τάξης-κοντέινερ. Πολλές φορές με τη φασαρία αδυνατούν να διαβάσουν στο μάθημα ή να ρωτήσουν τη δασκάλα τους. Η Αγγελική Αλούπη, μητέρα μαθήτριας, τονίζει στο Documento: «Ολη αυτή η κατάσταση επιδρά σε όλα τα παιδιά. Δυσκολεύονται μέσα σε ένα χάος να μάθουν, να παρακολουθήσουν και να προσέξουν. Πολλές φορές τη ρωτώ αν έχει κάνει ερώτηση στη δασκάλα για κάτι που δεν έχει μάθει και η μικρή μου απαντάει αρνητικά, “γιατί έχει πολλή φασαρία”. Η δασκάλα είναι πολύ πρόθυμη, αλλά δεν δύναται υπό αυτές τις συνθήκες».

Τον προβληματισμό της συμπληρώνει η Νέλλη Βαγιάνου, μητέρα άλλης μαθήτριας: «Βλέπω το παιδί μου, που της αρέσει πολύ το σχολείο, όμως τα μεσημέρια που την παίρνω από το μάθημα είναι στενοχωρημένη, όχι χαρούμενη όπως την αφήνω το πρωί. Τη ρωτάω τι συμβαίνει και μου απαντάει πως δεν είχε ευκαιρία να διαβάσει, να πει μάθημα. Και όταν τη ρωτώ μου λέει πως “είμαστε πάρα πολλά παιδιά και δεν έχουμε χρόνο να μιλάμε όλα”».

 

Αλλη μια χρονιά μαθήματα σε κοντέινερ

Οι δύο μητέρες θεωρούν εξοργιστικό το γεγονός ότι για ακόμη μια χρονιά τα παιδιά τους βρίσκονται σε μη ασφαλή και ανθυγιεινό χώρο. Η Αγγ. Αλούπη υπογραμμίζει στο Documento: «Ζητάμε το απολύτως αυτονόητο για να γίνει σωστά το μάθημα για όλα τα παιδιά. Είναι αδιανόητο το 2024 μια δασκάλα να έχει τόσα παιδιά, εκ των οποίων τρία με μαθησιακές ιδιαιτερότητες. Το κάθε παιδί έχει δικό του χαρακτήρα που πρέπει να διαχειριστεί. Αυτό γίνεται κατανοητό και από τον πιο ανίδεο».

Η Ν. Βαγιάνου από την πλευρά της δεν χαρακτηρίζει καν κτίρια τα κοντέινερ που στεγάζουν τις τάξεις: «Δεν είναι μόνο η διχοτόμηση, αλλά και το γεγονός πως είμαστε και πάλι σε αυτά τα “κτίρια” όπως τα αποκαλεί η κυβέρνηση. Δεν είναι κτίρια αλλά κοντέινερ που δεν πρέπει να μπαίνει άνθρωπος. Είναι ελλιπέστατα σε ζητήματα πυρασφάλειας , εξαερισμού και έχουν πολλές ελλείψεις».

Η κυβέρνηση συγχωνεύει… βουλευτές ακυρώνουν

Συνολικά οι συγχωνεύσεις τμημάτων ξεπερνούν τις 1.000 σε όλη τη χώρα, με τους εκπαιδευτικούς να ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις εντός του Οκτώβρη. Πολλές εκ των συγχωνεύσεων προχωρούν κανονικά, ενώ άλλες πάλι ακυρώνονται από «γαλάζιους» βουλευτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που προκαλεί βδελυρή εντύπωση για το πώς οι ανάγκες των παιδιών αντιμετωπίζονται σαν απλό ρουσφέτι είναι η περίπτωση του 1ου ΓΕΛ Βέροιας. Αφού παρενέβησαν δύο βουλευτές για την ανάκληση της απόφασης συγχώνευσης του ΓΕΛ, το πρόβλημα λύθηκε και η συγχώνευση που θα έστελνε εννέα μαθητές σε άλλο σχολείο ακυρώθηκε.

Αραγε για τα παιδιά της δευτέρας δημοτικού του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μαρκοπούλου πρέπει να έχουν οι γονείς τους μπάρμπα στην Κορώνη για να μη στοιβάζονται σαν τσουβάλια μέσα στην τάξη-κοντέινερ;

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: «Λευκή» ισορροπία Γερουλάνου – Συναντήσεις με Ανδρουλάκη και Δούκα στη Βουλή

Ανάλυση NYT: Μπορεί το Ισραήλ να χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν; – Η θέση των ΗΠΑ και οι προτάσεις για αντίποινα

Γιώργος Κύρτσος: Επικήδειος

Παραίτηση Σβίγγου ζητά ο Στ. Κασσελάκης μετά τη διαρροή στοιχείων του Πόθεν Έσχες

Κυψέλη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 28χρονου – Τι κατέθεσαν τα δύο αδέλφια

Μαίνεται ο ανταρτοπόλεμος στη «γαλάζια» πολυκατοικία – Νέα καρφιά στην κυβέρνηση από βουλευτές της ΝΔ

Χρειαζόμαστε περισσότερους Γερουλάνους

Λίβανος: Επεκτείνονται στις παράκτιες περιοχές οι ισραηλινές επιθέσεις – Η Κίνα θα διαθέσει ιατρική βοήθεια

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter