Εναν από τους πιο αυταρχικούς εθνικιστές του καιρού μας, τον ισχυρό και δημοφιλή (επανεκλέχθηκε άνετα τον περασμένο Μάιο) πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, βράβευσε πρόσφατα το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.
Του απένειμε τον τίτλο Global Gatekeeper, τον ανακήρυξε δηλαδή κάτι σαν «φρουρό του πλανήτη». Και αυτό διότι ο Μόντι υλοποιεί πρόγραμμα υγιεινής για εκατομμύρια Ινδούς, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε καθαρές τουαλέτες. Σωστή η πρωτοβουλία, στάχτη στα μάτια η βράβευση.
Παραβλέποντας πάμπολλα ρεπορτάζ που δείχνουν ότι το πρόγραμμα είναι υπερεκτιμημένο, ας μείνουμε στο γεγονός ότι στο ζύγι του Αμερικανού κροίσου ιδρυτή της Microsoft τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ελαφρά σαν πούπουλο. Δεκάδες Ινδοί και ξένοι πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και ακτιβιστές ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας για το «σέρβις».
Μέχρι το 2014 ο Μόντι δεν μπορούσε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ λόγω του ρόλου του σε μαζική σφαγή μουσουλμάνων από ινδουιστές το 2002 στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, όταν ήταν επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης. Τον περασμένο Αύγουστο έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό οκτώ εκατομμύρια (!) μουσουλμάνους στο Τζαμού και Κασμίρ, διέκοψε όλες τις τηλεπικοινωνίες και εξαπέλυσε κύμα αστυνομικής βίας. Λίγο αργότερα άφησε δύο εκατομμύρια κατοίκους του κρατιδίου Ασάμ στο έλεος της απέλασης, απαιτώντας να αποδείξουν ότι οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους κατοικούσαν στην περιοχή μέχρι το 1971.
Και να ’ταν μόνο ο Γκέιτς. Το 2018 ο ΟΗΕ απένειμε στον Μόντι το βραβείο Champions of the Earth για την οικολογική του πολιτική, την ώρα που τεράστιες δασικές εκτάσεις στην Ινδία αποψιλώνονται και η ατμόσφαιρα στο Νέο Δελχί είναι από τις πιο μολυσμένες στον κόσμο. Ουμανιστές και δημοκράτες του 21ου αιώνα.