Στο Χαμόγελο του Παιδιού για το bullying η Κατερίνα Στεφανίδη (Photos)

Στο Χαμόγελο του Παιδιού για το bullying η Κατερίνα Στεφανίδη (Photos)

Τη «χρυσή» ολυμπιονίκη και πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια, Κατερίνα Στεφανίδη, επιστράτευσε το Χαμόγελο του Παιδιού στην εκστρατεία που κάνει κατά του σχολικού εκφοβισμού. 

Η Κατερίνα Στεφανίδη επισκέφθηκε την Πέμπτη, τις εγκαταστάσεις του τηλεφωνικού κέντρου της «Ευρωπαϊκής Γραμμής υποστήριξης παιδιών 116111» και της «Εθνικής Γραμμής για τα παιδιά SOS 1056» στο Μαρούσι, όπου ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί δέχονται κλήσεις από παιδιά και ενήλικες για τον εκφοβισμό, την κακοποίηση και τις εξαφανίσεις. Η επίσκεψη διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του οργανισμού ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.

Στη συνέχεια, η 27χρονη πρωταθλήτρια συνάντησε εθελοντές μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Δάφνης, που συνεργάζονται με την πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης παιδιών «YouSmile». Οι μαθητές πήραν συνέντευξη από την Κατερίνα Στεφανίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας τη ρώτησαν για την παιδική ηλικία της, την πορεία της στον αθλητισμό και τον σχολικό εκφοβισμό.

Εκείνη, κάνοντας αναδρομή στα παιδικά χρόνια της, τους αποκάλυψε ότι ήταν καλή μαθήτρια και πειθαρχημένο παιδί, αλλά πολύ ενεργητική και δεν μπορούσε να κάτσει για πολλή ώρα στην καρέκλα. Θυμήθηκε τα αγαπημένα παιχνίδια της, τους παιδικούς έρωτές της, τα όνειρα που έκανε ως παιδί. «Ήταν όνειρό σου να πας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να πάρεις μετάλλια;», τη ρώτησαν, μεταξύ άλλων. Η Κατερίνα εξομολογήθηκε ότι «το φανταζόμουν και το να μπορείς να το φανταστείς, είναι σημαντικό μέρος της επιτυχίας» και υπογράμμισε ότι η συμβουλή που θα έδινε σε κάθε παιδί είναι «να διασκεδάζει ό,τι κάνει και να επιλέγει αυτά που του αρέσουν και όχι αυτά που αρέσουν στους άλλους».

Επίσης, διηγήθηκε ότι δύο φορές πήγε να σταματήσει τον αθλητισμό, ως μαθήτρια λυκείου και ως φοιτήτρια, αλλά «ήμουν τυχερή γιατί πάντα κάτι με έφερνε πίσω». Ωστόσο, παρόλο που χρειάστηκε να κάνει αρκετές θυσίες για να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, τόνισε ότι «όλα είναι επιλογές, γιατί αν το αισθάνεσαι ως θυσία, καλύτερα να μην το κάνεις». «Επέλεξα να κάνω προπόνηση και να μην βγω ή να μην πάω διακοπές. Ήταν όλα επιλογές μου, γιατί μου άρεσε ο αθλητισμός», πρόσθεσε.

Για τη νίκη της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου αφηγήθηκε: «Η στιγμή πάνω στο βάθρο ήταν πολύ ιδιαίτερη, γιατί και η Σερβία μάς αγαπάει ως χώρα και είχαν έρθει πολλοί Έλληνες που φώναζαν το όνομά μου, οπότε ένιωθα σαν να είμαι μέσα στη χώρα μου».

Όταν ήρθε η συζήτηση στον σχολικό εκφοβισμό, η Κατερίνα Στεφανίδη παρατήρησε ότι «η λύση ξεκινάει και από τους γονείς και από τους καθηγητές, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο κοντά στα παιδιά». «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει τα δικά του ταλέντα και ιδιαιτερότητες», συμπλήρωσε.

Αργότερα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η «χρυσή» πρωταθλήτρια του στίβου έστειλε το εξής μήνυμα στα παιδιά που την έχουν ως πρότυπο: «Το πιο σημαντικό είναι να είναι ένας άνθρωπος πολύπλευρος, δεν είμαι απλά μία αθλήτρια που κέρδισε κάποια μετάλλια, έχω πτυχία ακαδημαϊκά, μου αρέσει να μπαίνω σε κοινωνικής ευθύνης δράσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για οτιδήποτε θέλει να κάνει κάποιος, να μαθαίνουμε και για άλλους τομείς και όχι μόνο για τον δικό μας».

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι επόμενος μεγάλος στόχος της είναι ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου, τον Αύγουστο, καθώς «είναι ο μόνος αγώνας, στον οποίο δεν έχω μετάλλιο», ενώ για τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρατήρησε ότι το σημαντικότερο ζήτημα που τέθηκε από τους αθλητές, είναι να λειτουργήσει το κλειστό στάδιο της Παιανίας, «το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες μεγαλύτερου επιπέδου και μπορεί να φιλοξενήσει τον χειμώνα όλους τους αθλητές που κάνουν εδώ προπόνηση και δεν υπάρχει θέρμανση στο Ολυμπιακό Στάδιο», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «το πρόβλημα αυτό θα λυθεί». Μετά τη συνέντευξη, οι μαθητές και οι εργαζόμενοι στο «Χαμόγελο του Παιδιού» δώρισαν στην Κατερίνα Στεφανίδη ένα λούτρινο αρκουδάκι και μία ζωγραφιά παιδιού που ζει στα σπίτια του οργανισμού.

Για τη συνεργασία του «Χαμόγελου του Παιδιού» με την Κατερίνα Στεφανίδη, ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, επεσήμανε: «Ήρθε με μεγάλη ψυχή, με μεγάλη καρδιά. Οι άνθρωποι που δίνουν παραδείγματα, είναι για εμάς πολύ ιεροί, γιατί μόνο έτσι θα δώσουμε στα παιδιά το μήνυμα να σταματήσουν να ακολουθούν τα λάθη των μεγάλων με τη βία και να μη μεταφέρουν στο σχολείο αυτήν την καταστροφική διαδικασία».

Σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό, ο ίδιος είπε ότι «έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις» και υπογράμμισε ότι το φαινόμενο «δεν ξεκινάει από τη σχολική κοινότητα, ξεκινάει από τον δρόμο, το σπίτι, την τηλεόραση, όπου βλέπουμε κάποιους ανθρώπους να μιλάνε για βία και όλα αυτά έρχονται και καταλήγουν στη σχολική κοινότητα που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει». «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς, γιατί εκεί θέλουν οι μαθητές να μιλάνε, και να στηρίξουμε τα παιδιά και τους γονείς για να μπορέσουν να τα βρουν μεταξύ τους», κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος. Σημειώνεται ότι περισσότερα από 500 παιδιά τηλεφώνησαν το 2016 στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για να καταγγείλουν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

Documento Newsletter