Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο δεκατριών και πλέον ετών σήμερα, καθώς τα ενθαρρυντικά πρωτοσέλιδα και οι μηδενικές αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων (bunds) ώθησαν τους επενδυτές σε επενδύσεις με υψηλότερο ρίσκο.
Η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων υποχώρησε κάτω από το όριο του 3,5% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2006. Στις 12.15 (ώρα Ελλάδας), είχε μειωθεί κατά 6,7 μονάδες βάσης και διαμορφωνόταν στο 3,477%.
Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν τώρα μικρότερα spreads (διαφορές στις αποδόσεις τους σε σχέση με εκείνες των γερμανικών ομολόγων). Το αποτέλεσμα αυτό ήταν πιο έντονο στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς συνεχίζεται η ανάκαμψή της από την κρίση χρέους. Την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να παραχωρήσουν περί το 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Επιπλέον, αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα σχεδιάζει και άλλη έξοδο στις αγορές ομολόγων τους επόμενους μήνες για να αποπληρώσει ακριβά δάνεια, ύψους έως και 4 δισ. ευρώ, που είχε πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Μας αρέσει το αφήγημα της Ελλάδας και επιπλέον παίρνει κανείς μία απόδοση 350 μονάδων βάσης σε σχέση με αυτή της Γερμανίας, που είναι πολύ ευνοϊκή», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνών επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο. Ο ίδιος είπε ότι το ταμείο επενδύει στην Ελλάδα εδώ και περίπου ένα χρόνο και ότι βλέπει αξία στα ελληνικά κρατικά ομόλογα καθώς και στα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες. «Υπάρχουν πιθανόν ακόμη ζητήματα για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι σε δημόσιους πιστωτές, κάτι που μας καθησυχάζει», σημείωσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι με διαφορά μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας είναι τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης ESM και EFSF.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ