Εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων μιλούν στο Documento και καταθέτουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο νόμου το οποίο προκάλεσε γενική κατακραυγή.
Υποδέχθηκαν με ανακούφιση την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά δεν εφησυχάζουν στιγμή, καθώς έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα και στις τροποποιήσεις που αναμένεται να κατατεθούν. Για τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας, που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν στο σχέδιο νόμου κάνοντας λόγο για παράλογες και παρωχημένες διατάξεις, η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση και να θέσει στο επίκεντρο με ουσιαστικό τρόπο την προστασία και τον σεβασμό των ζώων.
Αν και το προηγούμενο διάστημα εστίασαν στον καυτηριασμό των κακώς κειμένων του σχεδίου νόμου, τώρα, όπως εξηγούν στο Documento, είναι έτοιμα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να βοηθήσουν μέσα από την πολύχρονη εμπειρία τους στη διαμόρφωση του απαραίτητου προστατευτικού πλαισίου για όλα τα ζώα.
«Από μηδενική βάση»
«Το νομοσχέδιο-έκτρωμα αποσύρθηκε, αλλά ο αγώνας μας για ένα νομοσχέδιο που θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, θα στηρίζεται σε αξίες και ιδανικά και θα κινείται σε πλαίσια σεβασμού για τα ζώα, για τους χιλιάδες εθελοντές αγωνιστές και για την κοινωνία ολόκληρη συνεχίζεται. Για εμάς δεν τίθεται αμφιβολία ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση και χωρίς χρονικό περιθώριο αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό και ρεαλιστικό σχέδιο νόμου με αρχές και αξίες» δηλώνει στο Documento η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με την ίδια, όλα τα ημίμετρα των περασμένων ετών απέδειξαν περίτρανα ότι δεν κατάφεραν να χτυπήσουν τη ρίζα των προβλημάτων που οδηγούν στην αύξηση των αδέσποτων ζώων, με αποτέλεσμα το φαινόμενο αντί να περιορίζεται να γιγαντώνεται. «Οι προτάσεις οι δικές μας αναφορικά με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων εστιάζουν σε συγκεκριμένες παραμέτρους: αρχικά θεωρούμε ότι είναι σημαντική η διαρκής ενημέρωση από την πλευρά του κράτους για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών απέναντι στα ζώα. Επίσης, υποχρεωτική θα πρέπει να γίνει και η στείρωση των ιδιόκτητων ζώων. Στη συνέχεια είναι βασικό το ζήτημα του δραστικού περιορισμού της εισαγωγής νέων ζώων. Κάθε χρόνο εισάγονται στη χώρα μας περισσότερα από 30.000 ζώα συντροφιάς και είναι κοινό μυστικό ότι ένα ποσοστό εξ αυτών καταλήγει τελικά στους δρόμους των πόλεων» σημειώνει.
Ακόμη, όπως υπογραμμίζει, είναι πολύ σημαντικός ο δραστικός περιορισμός της εκτροφής ζώων από Ελληνες επαγγελματίες αλλά και η πάταξη του παραεμπορίου από ιδιοκτήτες ζώων που αναζητούν έναν εύκολο τρόπο για να πλουτίσουν. «Υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν ένα αρσενικό κι ένα θηλυκό ζώο και τα εκτρέφουν ερασιτεχνικά από μόνοι τους πουλώντας χωρίς κανέναν έλεγχο τα ζώα που προκύπτουν. Ολα αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι απαράδεκτα και είναι αναγκαίος ο έλεγχος της κατάστασης» αναφέρει η κ. Μπομπολάκη.
«Συμμετοχική διαδικασία»
Από την πλευρά τους η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση και η Δάφνη Μαυρογιώργου, σύμβουλος πολιτικής της Animal Action, δηλώνουν θετικές απέναντι στο ενδεχόμενο συμβολής των φιλοζωικών φορέων στη δημιουργία του νέου σχεδίου νόμου, ωστόσο τονίζουν ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει ανοιχτή – συμμετοχική διαδικασία και πρόσκληση σε διάλογο όλων των εμπειρογνωμόνων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τεκμηριωμένη μεθοδολογικά και επιστημονικά προσέγγιση που να συμπεριλαμβάνει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, μελέτη επιπτώσεων στα ζώα, στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας και ορθές πρακτικές.
Σύμφωνα με τις ίδιες, η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς θα πρέπει αρχικά να αναγνωρίζει και να προστατεύει όλα τα ζώα που χρησιμοποιούνται τέτοια χωρίς να απομονώνει κατηγορίες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μεριμνά για τη σήμανση και καταγραφή όλων των ζώων συντροφιάς.
«Πιο συγκεκριμένα, η νομοθεσία θα πρέπει να θέτει το πλαίσιο ελέγχου του πληθυσμού των ζώων, με αυστηρούς κανόνες για την αναπαραγωγή, την εκτροφή και το εμπόριο, να θέτει το πλαίσιο της ευθύνης της φροντίδας στον ιδιοκτήτη και να προωθεί μέτρα και κίνητρα υπεύθυνης ιδιοκτησίας και ευσπλαχνικής διαχείρισης αδέσποτων πληθυσμών» συμπληρώνει η κ. Μαυρογιώργου.
Εξάλλου, όπως τονίζουν, ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας δεν ασχολείται με πρακτικές διαδικασίες διαχείρισης αλλά βάζει αρχές για την ευζωία και προστασία των ζωών, σε συμμόρφωση με τις διεθνείς ευρωπαϊκές/κοινοτικές επιταγές και σε εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες, η νομοθεσία οφείλει να ακολουθεί τις βασικές και διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές και κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων που καλύπτουν τις σωματικές, ψυχικές και φυσικές ανάγκες των ζώων. «Οι εν λόγω αρχές αναφέρουν ότι τα ζώα πρέπει πάντα να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο νερό και η τροφή να είναι κατάλληλη για το είδος και την δραστηριότητά τους. Ακόμη, τα ζώα πρέπει να ζουν απαλλαγμένα από φόβους και αγωνίες και να εξασφαλιστεί ότι οι συνθήκες και η μεταχείρισή τους δεν τους προκαλούν ψυχική ταλαιπωρία» εξηγεί η κ. Μολφέση.
Επιπλέον, όπως σημειώνουν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων αναφέρει πως τα ζώα θα πρέπει να ζουν απαλλαγμένα από σωματική ταλαιπωρία και να προστατεύονται σε μέρος άνετο και καθαρό χωρίς να επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες.
«Ακόμη» συμπληρώνει η κ. Μαυρογιώργου «αναφορικά με ζητήματα πόνου, τραυματισμού και ασθενειών, είναι υποχρεωτική η πρόληψη και η ταχεία διάγνωση κάποιας αρρώστιας με στόχο την άμεση θεραπεία. Οσον αφορά την ελευθερία έκφρασης, οι συνθήκες διαβίωσης θα πρέπει να επιτρέπουν στα ζώα να εκφράζουν ελεύθερα τη συμπεριφορά που τους υπαγορεύει η φύση τους».
Οπως επισημαίνουν οι ίδιες, αυτές οι αρχές θα πρέπει να αποτελούν τη βάση οποιασδήποτε νομοθεσίας αφορά ζώα. «Επιπλέον, η νομοθεσία οφείλει όχι μόνο να εξασφαλίσει πρακτικά την ευζωία των ζώων, αλλά και να αναπτύσσει μια βαθύτερη και ευρύτερη παιδεία ευσπλαχνίας, ανθρωπιάς και σεβασμού των ζώων, δημιουργώντας για το καλό όλης της κοινωνίας πολίτες υπεύθυνους που νοιάζονται» καταλήγει η κ. Μολφέση.
«Καμπάνες για κακοποίηση»
Για μικρή νίκη, η οποία όμως αποτελεί απλώς την αρχή σε έναν μακρύ δρόμο κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Dogs’ Voice, σημειώνοντας ότι θα καταθέσει αναλυτικά προτάσεις με στόχο την ψήφιση ενός νόμου σε ουσιαστική φιλοζωική κατεύθυνση εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η ιδρύτρια Ελενα Δέδε, «ανάμεσα στις προτεραιότητες που προτάσσει ο οργανισμός είναι η δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων σε κάθε δήμο για την εξυπηρέτηση αναγκών νοσηλείας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων αλλά και η υιοθέτηση προσιτών τιμών για στειρώσεις, εμβολιασμούς και αιματολογικές εξετάσεις δεσποζόμενων ζώων».
Ακόμη προτείνεται η υιοθέτηση ενός αυστηρού πλαισίου ποινών και προστίμων σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, παράνομης εκτροφής και κυνομαχιών, αλλά και η υιοθέτηση αποτελεσματικού και διαφανούς πλαισίου συνεργασίας δήμων – τοπικών φιλοζωικών σωματείων. Τέλος, ο οργανισμός Dogs’ Voice θεωρεί τη φιλοζωική παιδεία αναπόσπαστο κομμάτι της όποιας λύσης για τον σεβασμό των ζώων στη χώρα μας και προτείνει την εισαγωγή προγραμμάτων ζωοφιλικού περιεχομένου τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τα μελανά σημεία και η άρον άρον απόσυρση
Με μια λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέσυρε το σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Απριλίου. «Το νομοσχέδιο θα επανέλθει σε 30 ημέρες με τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.
Οι αντιδράσεις της φιλοζωικής κοινότητας ήταν αυτές που, σύμφωνα με πληροφορίες, οδήγησαν στην απόσυρση καθώς, όπως κατήγγειλαν, το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς ποινικοποιούσε τη φιλοζωική δράση, απαγόρευε σε πολίτες και φιλοζωικούς φορείς τη διάσωση, περίθαλψη και προώθηση για υιοθεσία των αδέσποτων ζώων, ενώ αντίθετα ευνοούσε και προωθούσε το μαζικό εμπόριο. Ακόμη, καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την υιοθεσία των ζώων και δημιουργούσε κατηγορίες ζώων υποψήφιες για ευθανασία χωρίς να συντρέχουν προϋποθέσεις που θα δικαιολογούσαν αυτή την απόφαση. Παράλληλα, μείωνε δραστικά τα πρόστιμα για κακοποίηση ζώων, για κυνομαχίες και για παράνομη εκτροφή, ενώ επέβαλλε πολλαπλά τέλη και οικονομικές επιβαρύνσεις στην κατοχή ζώων συντροφιάς που θα την καθιστούσαν αβάσταχτη για πολλούς πολίτες, οι οποίοι θα αναγκάζονταν να παραδώσουν το κατοικίδιό τους στους δήμους ή να το εγκαταλείψουν στον δρόμο.
«Σημαίνει την επιστροφή της ευθανασίας σε μαζική κλίμακα, χωρίς καμιά δυνατότητα παρέμβασης από φιλοζωικό φορέα και χωρίς τη θέσπιση επιστημονικών κριτηρίων αποδεκτών από την επιστημονική κοινότητα» αναφερόταν σε διάφορες ανακοινώσεις, ενώ μεταξύ άλλων καταγγελλόταν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου μείωνε τα πρόστιμα για την κακοποίηση και αύξανε τελικά τον αριθμό των αδέσποτων ζώων.
Γ. Τσιρώνης – «Ανοιχτοί στον διάλογο»
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Documento τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι ζωτικής σημασίας για να περιοριστεί το δράμα των εγκαταλειμμένων ζώων που κακώς αποκαλούνται αδέσποτα. «Είμαστε ανοιχτοί πάντα στον διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να δούμε ψύχραιμα τα επίμαχα σημεία που συγκέντρωσαν αντιδράσεις. Αποσύρθηκε προσωρινά γιατί είχαμε το σθένος γι’ αυτό και για να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η δημόσια διαβούλευση. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα υπάρξει και μεγαλύτερη κατανόηση για κάποια σημεία τα οποία πιθανόν παρερμηνεύθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νατάσα Μπομπολάκη
Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
«Η νομοθεσία οφείλει όχι μόνο να εξασφαλίσει πρακτικά την ευζωία των ζώων, αλλά και να αναπτύσσει μια βαθύτερη και ευρύτερη παιδεία ευσπλαχνίας, ανθρωπιάς και σεβασμού»
Ειρήνη Μολφέση
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας
«Πλαίσιο ελέγχου του πληθυσμού, πλαίσιο της ευθύνης της φροντίδας στον ιδιοκτήτη και κίνητρα υπεύθυνης ιδιοκτησίας και ευσπλαχνικής διαχείρισης αδέσποτων πληθυσμών»
Δάφνη Μαυρογιώργου
Σύμβουλος πολιτικής της Animal Action
«Δημοτικά κτηνιατρεία σε κάθε δήμο για τη νοσηλεία και περίθαλψη αδέσποτων, αλλά και υιοθέτηση προσιτών τιμών για στειρώσεις, εμβολιασμούς και εξετάσεις δεσποζόμενων»