Στο τραπέζι η εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Στο τραπέζι η εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Μπαράζ επαφών μεταξύ Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν και Μέρκελ για τη Λιβύη μετά την απόρριψη της αιγυπτιακής πρότασης και το κατενάτσιο της Τουρκίας

Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκονται όλοι στην πολύπαθη Λιβύη, με την Αίγυπτο να επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και να απειλεί με άμεση εμπλοκή στη χώρα και την Τουρκία να «παίζει καθυστέρηση» προκειμένου οι επιτυχίες στο πεδίο των μαχών να της επιτρέψουν να προσέλθει στις συνομιλίες της επόμενης ημέρας από την καλύτερη δυνατή αφετηρία. Την ίδια ώρα όλοι μιλούν με όλους τηλεφωνικά.

Για αρκετούς το κλειδί στην περιοχή το κρατά η Αίγυπτος, που είναι και ο ισχυρός παίκτης, αλλά στρατιωτικά δεν έχει εμπλακεί άμεσα στις εχθροπραξίες. Φρόντισε πάντως από την αρχή της εβδομάδας να δείξει τα δόντια της μεταφέροντας στρατεύματα και τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη Λιβύη και δίνοντας διορία 48 ωρών στους φιλότουρκους ισλαμιστές της Τρίπολης να δεχτούν την πρότασή της για κατάπαυση του πυρός.

Τηλεφωνικές επαφές

Η πρόταση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι περιλάμβανε την κατάπαυση του πυρός από την περασμένη Δευτέρα και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από ένα αιρετό συμβούλιο ηγεσίας. Πρόταση που απέρριψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV σημείωσε ότι «δεν είναι ρεαλιστική και δεν είναι ειλικρινής». Ωστόσο δήλωσε ότι είναι εφικτό να υπάρξει «υποχρεωτική κατάπαυση του πυρός που θα τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Σε ανώτατο επίπεδο στο «παιχνίδι» της επόμενης ημέρας παραμένουν ενεργοί τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρώτος μίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τον Τούρκο πρόεδρο και την Τετάρτη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν μετά την τηλεφωνική επαφή που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι θα συζητήσει τις εξελίξεις και με τον Πούτιν. Ο τελευταίος είχε τηλεφωνική επαφή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της οποίας τάχθηκαν και οι δύο υπέρ της ενίσχυσης των κρατικών θεσμών της Λιβύης και κατά των ξένων επεμβάσεων στη χώρα. Μάλιστα ο Πούτιν χαρακτήρισε την Αίγυπτο «πυλώνα» για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μίλησε με θετικά λόγια για την αιγυπτιακή πρωτοβουλία.

Η πολυπαραγοντική εξίσωση

Ολα τα παραπάνω βέβαια αποδεικνύουν πόσο δύσκολη είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για την επόμενη ημέρα στη χώρα με την εμπλοκή τόσων κρατών και φυσικά των ΗΠΑ και της Ρωσίας με το βλέμμα στραμμένο και στη Μεσόγειο.

Για κάποιους η στάση της Αιγύπτου είναι το κλειδί των εξελίξεων. Αν δηλαδή το Κάιρο θα δεχτεί όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις για εκεχειρία να συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, με τον Τούρκο πρόεδρο να ενισχύει την εμπλοκή της χώρας του στη Λιβύη με βασικό στόχο τον έλεγχο της παράκτιας πόλης Σύρτης και της αεροπορικής βάσης Τζούφρα πιο νότια.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιθυμεί όταν καθίσει στο τραπέζι των αποφάσεων για την επόμενη μέρα στη Λιβύη να είναι στην καλύτερη δυνατή θέση.

Το θέμα για κάποιους είναι αν θα δεχτούν η Αίγυπτος και ο πρόεδρός της την παρουσία της Τουρκίας και του Ερντογάν στα δυτικά σύνορα της χώρας τη στιγμή που ανατολικά και στη Χερσόνησο του Σινά οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι συνεχίζουν τις εχθροπραξίες με τη στήριξη του Τούρκου προέδρου.

Ετικέτες

Documento Newsletter