Στο… στρατηγείο των εκλογών «ψήνονται» νομοσχέδια

Στο… στρατηγείο των εκλογών «ψήνονται» νομοσχέδια

Εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων από την κυβέρνηση, οι νέοι υπουργοί εμφανίζονται φειδωλοί για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο λόγος είναι ότι θέλουν να αφήσουν τις επίσημες ανακοινώσεις-πλαίσιο για κάθε τομέα στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Πάντως, η ημερομηνία 23 Ιουλίου 2019 πρέπει να θεωρείται …terminus ante quem.

Είναι χαρακτηριστικό, και προφανώς όχι τυχαίο, ότι ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έθεσε αυτό το όριο, το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της “τελετής-παράδοσης”, στο κτίριο της Δραγατσανίου, για την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου σχετικά με θέματα της αυτοδιοίκησης που, κατά την κυβερνητική ρητορική, θα βελτιώσουν τη λειτουργία δήμων και περιφερειών.

Το νομοσχέδιο-σκούπα που θα έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 23 Ιουλίου, θα επιφέρει αλλαγές στον “Κλεισθένη”, στο θεσμικό πλαίσιο για δήμους και περιφέρειες. Θα περιλαμβάνει νέες προβλέψεις που θα ανατρέπουν σημειακά ρυθμίσεις οι οποίες υπήρξαν μετά τη θεσμοθέτηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξουν προβλέψεις του “Κλεισθένη” που κατά τη ΝΔ οδηγούν σε “ακυβερνησία” συμβούλια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) λόγω του ότι με την απλή αναλογική μπορεί να μην διαμορφώνονται συναινέσεις και πλειοψηφίες στα συμβούλια ή και σε επιτροπές προκειμένου να “περάσουν” αποφάσεις για σημαντικά έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, θα υπάρξει νέα πρόβλεψη ώστε, ύστερα από δυο ψηφοφορίες, να μπορεί ο δήμαρχος να λαμβάνει τελικά την απόφαση ενώ θα υπάρχουν κι άλλες δικλίδες.

Αργότερα, θα εξετασθεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, με κατάργηση της απλής αναλογικής- κρίκος του νέου εκλογικού συστήματος που προωθεί η ΝΔ είναι και η θεσμοθέτηση της ψήφου εξωτερικού.

Αλλαγές προωθούνται και στη δημόσια διοίκηση, όπου ο καθ΄ύλην αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, επιχειρεί να “ξεριζώσει” το φόβο δημοσίων υπαλλήλων περί εργασιακών ανατροπών, λέγοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει απολύσεις. Πάντως, καταργήσεις δομών θα κάνει, εμφανίζοντάς τες σαν περικοπή δαπανών στο δημόσιο τομέα και χτύπημα στη γραφειοκρατία. Όμως, οι αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση αποτελούν ουσιαστικά πολιτική επιλογή, (νεο)φιλελεύθερα προσανατολισμένη στην επιδίωξη για “λιγότερο κράτος”… 

Παράλληλα, αναδιοργανώνονται οι υπηρεσίες και τα τμήματα στα υπουργεία, ενώ θα αλλάξει και η δομή στην κορυφή της δημοσιοϋπαλληλίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες θα καταργηθούν με τη μορφή που έχουν γενικές γραμματείες υπουργείων και θα επανασυσταθούν με άλλη μορφή. 

Documento Newsletter