Στο στόχαστρο το διαδίκτυο και οι χρήστες του

Στο στόχαστρο το διαδίκτυο και οι χρήστες του

Πολλές φορές έχουν σχολιαστεί η ποιότητα και η εγκυρότητα της πληροφόρησης που προσφέρεται από την πλειονότητα των ΜΜΕ και κατά πόσο είναι επαρκής και αντικειμενική.

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η πληροφόρηση που παρέχεται πρωταρχικά από την τηλεόραση, η οποία είναι το πιο άμεσο μέσο, είναι υποκειμενική και πολλές φορές παραπλανητική. Αυτό συμβαίνει τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια τηλεόραση. Ο έλεγχος και η χειραγώγηση της δημόσιας τηλεόρασης καθίστανται ιδιαίτερα προβληματικά και εγείρουν σωρεία ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ελεύθερη έκφραση και τη δημοκρατία του λόγου και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα έχει καταστήσει την ΕΡΤ –την οποία είχε κλείσει– απόλυτο υποχείριο και γραφείο Τύπου της. Επιπλέον, ως απόρροια της νεοφιλελεύθερης αντίληψής της και στον βωμό του ανταγωνισμού την έχει καταστήσει ανταγωνιστική των ιδιωτικών. Αντίλογος μπορεί να είναι η τηλεθέαση και το διαφημιστικό πακέτο, αλλά αντίλογος των πολιτών είναι ο πραγματικός προορισμός της δημόσιας συχνότητας, ο οποίος επ’ ουδενί δεν είναι άρτος και θεάματα για να ξεχνιόμαστε από τα πραγματικά μας προβλήματα.

Ολα αυτά βέβαια είναι απολύτως ενταγμένα στο σχέδιο της απόλυτης χειραγώγησης και του απόλυτου ελέγχου.

Για σειρά γεγονότων που διαδραματίστηκαν ειδικά το τελευταίο διάστημα έχει αποδειχτεί ότι αν δεν υπήρχε η πληροφόρηση μέσω των social media, θα τα αγνοούσαμε. Η τηλεόραση και τα διάφορα σάιτ είναι εναρμονισμένα στην ίδια γραμμή της συγκάλυψης, παραπλάνησης και –όπου μπορούν– της πλήρους απόκρυψης της είδησης που δεν βολεύει την κυβέρνηση και περισσότερο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αναφέρω ενδεικτικά, αλλά πολύ καθοριστικά, τα γεγονότα με την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στη Νέα Σμύρνη και, παλαιότερα, τον Δεκέμβριο του 2019, με τον Δημήτρη Ινδαρέ ο οποίος μαζί με τους γιους του έπεσε θύμα αστυνομικής βίας στο σπίτι του, την αστυνομική βία εναντίον φοιτητών και νεολαίων που διαμαρτύρονται για τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια και την αστυνομία στα πανεπιστήμια, ακόμη και τον τρόπο παρουσίασης πολύ σοβαρών ζητημάτων όπως η υπόθεση του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου –κάποιο κανάλι τη χαρακτήρισε «πολύ θόρυβο για το τίποτα»–, όπως και τις προκλητικές φωτογραφίες απόλυτης παραβίασης των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό (Πάρνηθα, Ικαρία) αλλά και από πολλούς υπουργούς (βαφτίσια, θεία κοινωνία).

Ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία με αφορμή τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, επέλεξε να απευθυνθεί ειδικά στους νέους προτρέποντάς τους να μην πιστεύουν ό,τι γράφεται στο διαδίκτυο και να απορρίψουν τη βία. «Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους ότι μια ανάρτηση στο διαδίκτυο δεν συνιστά πάντα την απόλυτη αλήθεια […] Δημιουργούν στεγανά. Στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου».

Στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον τα social media ακριβώς επειδή δεν μπορούν να τα ελέγξουν πλήρως.

Εκμεταλλευόμενοι την αντισυνταγματική και απαράδεκτη μορφή λογοκρισίας στα συμβατικά οπτικοακουστικά μέσα και κυρίως στο διαδίκτυο, κατεβάζουν αναρτήσεις, μπλοκάρουν λογαριασμούς.

Η απαγόρευση ανάρτησης υλικού που «εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα» αποτελεί βαρύ πλήγμα στη δημοκρατία και θυμίζει άλλες εποχές. Επανερχόμαστε μεθοδικά σε διώξεις φρονηματικού τύπου αλλά και κατάλυσης της ελεύθερης βούλησης και έκφρασης στο πλαίσιο των στοιχειωδών πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η αντικειμενική ενημέρωση είναι ζητούμενο για τον πολίτη και φόβος για την κυβέρνηση, η οποία έχοντας την κάλυψη και το σιγοντάρισμα της πλειονότητας των ΜΜΕ βάζει πλέον ανοικτά στο στόχαστρο το διαδίκτυο και τους χρήστες του.

Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός

Documento Newsletter