Στο στόχαστρο της Κομισιόν η φοροαποφυγή δισ. δολαρίων πολυεθνικών εταιρειών (Δείτε το αρχείο)

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η φοροαποφυγή δισ. δολαρίων πολυεθνικών εταιρειών (Δείτε το αρχείο)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα μελέτης αναφορικά με την πρόταση που εκπόνησε η Κομισιόν σχετικά με τη δημιουργία κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών (CCCTB ) την οποία δημοσιεύει σήμερα το documentonews.gr.

Η πρόταση συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο του 2018.

Τα τελευταία χρόνια η φοροαποφυγή μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών έχει μπει στο στόχαστρο της Κομισιόν, ειδικά μετά και τη δημοσιοποίηση φορολογικών σκανδάλων όπως τα Panama Papers, τα Lux Leaks, τα Swissleaks και τελευταία τα Paradise Papers. Άλλωστε σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της Εξεταστικής Επιτροπής που είχε αποκαλύψει το documentonews.gr περίπου 2,6 τρισ. δολάρια ΗΠΑ του ιδιωτικού πλούτου στην Ευρώπη παραμένουν σε offshore εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες φορολογικών εσόδων ανέρχονται σε 78 δισ. δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

Η έκθεση έχει τίτλο «Αξιολόγηση των επιπτώσεων της CC(C)TB: Η ευρωπαϊκή φορολογική βάση μετατοπίζεται σε μια σειρά από σενάρια πολιτικής». Η ανάθεση και χρηματοδότηση της έγινε από τους ευρωβουλευτές της Ομάδας Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE / NGL), Fabio de Masi, Miguel Viegas (αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers, ο Miguel Urban Crespo (εισηγητής της GUE / NGL στην επιτροπή PANA), ο Patrick Le Hyaric (συντονιστής της ομάδας PANA), Matt Carthy (συντονιστής της ομάδας GUE / NGL στην επιτροπή PANA) Μαρίνα Αλμπίολ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Pana, Στέλιος Κούλογλους και o κύπριος Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην έκθεση τους οι Alex Cobham, Petr Janský, Chris Jones and Yama Temouri, η πρόταση της Κομισιόν η οποία και θα επιτρέπει τη διασυνοριακή μεταφορά ζημιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικά δραματική μείωση της φορολογικής βάσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Μάλιστα η ενοποίηση ζημιών μπορεί να προκαλέσει μείωση στα θετικά κέρδη σε ποσοστό που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 21%, εάν αυτή γινόταν μάλιστα χωρίς να δημιουργηθεί ενιαία βάση.

Επιπλέον η εφαρμογή μίας ενιαίας προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ, θα μπορούσε να αποτρέψει περιττές απώλειες εσόδων. Η κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας των εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) αναμένεται να οδηγήσει σε ουσιαστικά ανακατανομή της φορολογικής βάσης μεταξύ των κρατών μελών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι προτιμάται η υιοθέτηση μιας μεθόδου κατανομής των κερδών με βάση τις πωλήσεις και την απασχόληση.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη ουσιαστικά παρουσιάζει μία νέα ανάλυση του πιθανού αντίκτυπου στις πολυεθνικές φορολογικές βάσεις των κρατών μελών της ΕΕ για μια σειρά σεναρίων. Για τους λόγους αυτούς, τα αποτελέσματά της έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις ανησυχίες που παρουσιάζει η μελέτη έχουν περιληφθεί στο προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers που είχαν ψηφιστεί στην Επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου την οποία είχε δημοσιεύσει το documentonews. Η τελική έκθεση αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά τη μελέτη: 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/11/28/5a1d083ecd3a18635f58afd7.pdf

Documento Newsletter