Ανοιχτή έρευνα για τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για το πώς η αυτοκρατορία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των δισεκατομμυρίων χρηστών της ξεκίνησε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).
Πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η FTC εξετάζει αν το Facebook παραβίασε μια συναινετική απόφαση, στην οποία είχε καταλήξει το 2011 με τις αρχές για το θέμα αυτό. Αν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία παραβίασε τους όρους αυτής της συναινετικής απόφασης, έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στο Facebook πρόστιμο πολλών χιλιάδων δολαρίων την ημέρα, για κάθε παραβίαση. Το ποσό θα μπορούσε κατά συνέπεια να φτάσει, θεωρητικά, ακόμη και σε δισεκατομμύρια δολάρια.
“H FTC αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τις πρόσφατες πληροφορίες του Τύπου που εγείρουν ανησυχίες για τις πρακτικές του Facebook στο θέμα της ιδιωτικότητας. Σήμερα, η FTC επιβεβαιώνει ότι διενεργεί μια ανοιχτή έρευνα για τις πρακτικές αυτές” είπε ο Τομ Παλ, ο εκτελών χρέη διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών του FTC.
Το θέμα ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη ότι στοιχεία 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατέληξαν στα χέρια της εταιρείας συμβούλων Cambridge Analytica.
Η μετοχή του Facebook στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησε σημαντικά πριν από λίγο, αφού η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνα σε βάρος της εταιρείας. Γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) η μετοχή υποχωρούσε στα 150,60 δολάρια (-5,51%).
Από την περασμένη Δευτέρα, η μετοχή του Facebook έχει υποχωρήσει κατά -18,6% και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ μηνών.
Πιο αυστηρό έλεγχο θέλει το Βερολίνο
Αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και σκληρότερες κυρώσεις για παραβιάσεις που διαπράττονται από εταιρείες όπως το Facebook ζήτησε σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας μετά τη συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας στο Βερολίνο.
Η Καταρίνα Μπάρλεϊ κάλεσε τα στελέχη αυτά, μεταξύ των οποίων και τον επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων του Facebook στην Ευρώπη, Ρίτσαρντ Αλαν αφού έγινε γνωστό ότι τα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών κλάπηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους αναλυτές της Cambridge Analytica τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και στο δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία.
“Το Facebook παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν υπήρξαν παραβάσεις και διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έκτοτε σημαίνουν ότι δεν μπορεί να ξανασυμβεί αυτό”, είπε η υπουργός. “Αλλά οι υποσχέσεις δεν αρκούν. Στο μέλλον θα πρέπει να ελέγχουμε τις εταιρείες όπως το Facebook πολύ πιο αυστηρά”, πρόσθεσε, ζητώντας επίσης να εξοπλιστούν καλύτερα οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.