Η ΑΑΔΕ διαγράφει 30 δισ. από τα χρέη των λίγων και κυνηγά 8-10 δισ. που μπορεί να εισπράξει από τους πολλούς και ευάλωτους
Τη διαγραφή χρεών συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η κατηγοριοποίησή τους, δηλαδή ποιες από αυτές είναι ανείσπρακτες και ποιες μπορούν δυνητικά να εισπραχθούν ή αν αξίζει τον κόπο να τις «κυνηγήσει» η φορολογική αρχή, ήταν κάτι που απασχολούσε την προηγούμενη κυβέρνηση και μάλιστα θα προέβαινε σε γενναίες διαγραφές από την αρχή της επόμενης χρονιάς.
Η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, μετά και τη νέα ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις αλλά και ενόψει της νέας πάγιας ρύθμισης σε 24 δόσεις που πρόκειται να έρθει στη Βουλή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο τέλος του τρέχοντος μήνα, αντιμετώπισε, σύμφωνα με πληροφορίες, την γκρίνια των δανειστών για τα λιμνάζοντα χρέη. Και αυτό διότι δημιουργούν προσδοκίες είσπραξης. Με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 104 δισ. ευρώ οι θεσμοί αλλά και η ΑΑΔΕ θεωρούν ότι μόνο τα 8-10 δισ. θα μπορούσαν να εισπραχθούν ή να υπάρξουν αναγκαστικά μέτρα ή ακόμη να υπάρξει συνεννόηση με τους οφειλέτες για την αποπληρωμή τους. Τα υπόλοιπα θεωρούνται ανείσπρακτα διότι το μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι καθαρές οφειλές αλλά επιπλέον χρεώσεις, πρόστιμα και τόκοι της εφορίας. Ή ανήκουν σε εταιρείες και επιχειρήσεις-φαντάσματα, που δεν έχουν πια καμία λειτουργία ή δραστηριότητα.
Με σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πατάει στο σχέδιο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών (αλλά και στην πλατφόρμα για τις 120 δόσεις, όπως τονίζουν με νόημα στο Documento) που προέβλεπε κατηγοριοποίηση των οφειλών. Δηλαδή για χρέη που δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πριν από σχεδόν 40 χρόνια, και οι οφειλέτες δεν βρίσκονται εν ζωή ή τα χρέη βαραίνουν τους κληρονόμους και τα τέκνα τους η διαγραφή να καταστεί αυτόματη.
Επίσης, μεγάλη δεξαμενή οφειλών στην εφορία αποτελεί η λίστα των μεγαλοοφειλετών, όπως η… Πειραϊκή Πατραϊκή, η Ολυμπιακή Αεροπορία –που έχει αλλάξει δύο ιδιοκτήτες (από το ελληνικό δημόσιο στον Ανδρέα Βγενόπουλο και από τον Βγενόπουλο στην οικογένεια Βασιλάκη της Aegean Airlines)– ή η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, οι μέτοχοι της οποίας είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, όμως αυτά τα χρέη δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθούν.
Άλλωστε μόλις 79 ΑΦΜ (ιδιώτες ή εταιρείες) χρωστούν ποσό ύψους 34,2 δισ. ευρώ! Ακόμη, 8.014 ΑΦΜ με οφειλές πάνω από 1 εκατ. ευρώ έκαστος χρωστάνε στο δημόσιο ποσό ύψους 84 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 104,4 δισ. ευρώ!
Κατά «μικρών»
Πάντως η εφορία συνεχίζει να διεκδικεί και πυκνώνει τα μέτρα εναντίον των σχετικά μικρών οφειλετών καθώς η είσπραξη των χρεών αυτών είναι ευκολότερη. Οι μεγάλες οφειλές προέρχονται βασικά από επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν και άφησαν τεράστια φέσια στο δημόσιο, ενώ βέβαια δεν χρεοκόπησαν και οι επιχειρηματίες σε προσωπικό επίπεδο.
Σύμφωνα άλλωστε με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που προέρχονται από τον απολογισμό του 2018, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο χρέος των ιδιωτών προς το δημόσιο την 1η/1/2019 διαμορφώθηκε σε 104,365 δισ. ευρώ. Ομως, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος, αφαιρουμένων των χαρακτηρισμένων ως ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών, διαμορφωνόταν σε 86,256 δισ. ευρώ. Ωστόσο μετά την παρέλευση του πρώτου εννεάμηνου του 2019 η ΑΑΔΕ αναθεώρησε σημαντικά την εκτίμησή της για τα ανείσπρακτα χρέη ανεβάζοντάς τα σε 30 δισ.
Πάντως οριστική διαγραφή φορολογικών οφειλών με απόφαση του δημοσίου δεν προβλέπεται από την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία. Το μόνο που επιτρέπεται είναι ο χαρακτηρισμός τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης, που ουσιαστικά αναστέλλει ακόμη και για περίοδο δέκα ετών την προσπάθεια του δημοσίου να εισπράξει την οφειλή, δηλαδή την αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων του οφειλέτη και τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εναντίον του. Ο μόνος τρόπος διαγραφής των φορολογικών οφειλών είναι η παραγραφή τους λόγω παρέλευσης του σχετικού χρονικού διαστήματος (π.χ. 20 έτη μετά τη βεβαίωση).