Δυναμική επιστροφή στην κανονικότητα και στα δημόσια οικονομικά φαίνεται να βιώνουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικοί και στις δύο χώρες προειδοποιούν για την βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων, που δοκιμάζονται μέσα στην κρίση.
Γαλλία: σχέδια για αύξηση του ορίου ηλικίας
Το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας δεν θα επιστρέψει σε ταμειακή ισορροπία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, αφού παρουσίασε έλλειμμα μέσα στο 2020 της τάξης των 18 δισεκ. ευρώ. Αυτή είναι η εκτίμηση του Συμβουλίου Συνταξιοδοτικού Προσανατολισμού (COR), η οποία έρχεται σε μια στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν επαναφέρει το ζήτημα της ρύθμισης των συντάξεων για να κάνει οικονομίες στον προϋπολογισμό.
Ανάμεσα στις «δύσκολες αποφάσεις» που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο γάλλος πρόεδρος μπορεί να είναι και η αύξηση του ηλικιακού ορίου στο οποίο δικαιούται ο ασφαλισμένος να απαιτήσει την πληρωμή της σύνταξής του.
Όπως και οι άλλες πτυχές του κράτους πρόνοιας, τα σχέδια για συντάξεις έχουν πληγεί βάναυσα από την πανδημία. Η ύφεση της εμπορικής δραστηριότητας οδήγησε σε πτώση των εσόδων, που οφείλεται στην μείωση των εισφορών 4% το 2020. Παράλληλα, τα έξοδα συνέχισαν να αυξάνονται κατά 1% παραπάνω από τον πληθωρισμό.
Γερμανία: περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή
Επιστημονικοί σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών, σε παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής τους για τα δημόσια οικονομικά, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μεγάλα χρηματοδοτικά προβλήματα που θα παρουσιαστούν –νωρίτερα από ότι προβλεπόταν λόγω πανδημίας- από την επικείμενη συνταξιοδότηση των boomers.
Η πρόταση των ειδικών στον υπουργό Πέτερ Άλτμαϊερ περιλαμβάνει περισσότερη δουλειά σε μεγαλύτερη ηλικία και περιορισμό των αυξήσεων των συντάξεων. Προτείνει επίσης να προσαρμοστεί ο εργασιακός βίος στο προσδόκιμο ζωής, έτσι ώστε η αναλογία των χρόνων πριν και μετά την συνταξιοδότηση να παραμένει σταθερή.
Εξήγησαν ότι παρόλο που βραχυπρόθεσμα δεν αναμένονται μειώσεις στις συντάξεις λόγω πανδημίας, αναμένεται στο μέλλον να οι συντάξεις να είναι χαμηλότερες απ’ ότι σήμερα.