Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα του προστίμου των 300 ευρώ για τον κορονοϊό

Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα του προστίμου των 300 ευρώ για τον κορονοϊό

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 46 πολίτες από τη Θεσσαλονίκη αναφορικά με πρόστιμα ύψους 300 ευρώ που επεβλήθησαν στον καθένα για τη μετακίνησή τους την ημέρα του Πολυτεχνείου. 

Την ημέρα εκείνη είχε υπάρξει η περιβόητη απαγόρευση από την ΕΛ.ΑΣ η οποία είχε ξεσηκώσει ουκ ολίγες αντιδράσεις. Ωστόσο εργαζόμενοι, φοιτητές αλλά και απλοί πολίτες είχαν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μνήμης του εορτασμού για το Πολυτεχνείο με αποτέλεσμα η Αστυνομία να επιβάλει 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

Οι 46 πολίτες είχαν καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης των προστίμων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Οι αιτήσεις τους όμως απορρίφθηκαν. Στη συνέχεια προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προκειμένου να αποφανθεί για τη Συνταγματικότητα της επιβολής των προστίμων. Οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν και σε άλλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν ανάλογες αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ, όπως είναι της Κέρκυρας, του Ηράκλειου και των Τρικάλων.

Η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ συγκάλεσε, κατ΄ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή οποία, έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν προς στο ΣτΕ ως πιλοτική δίκη. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως όλες οι υποθέσεις για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, «παγώνουν» προσωρινά μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Ετικέτες

Documento Newsletter