Στο σκοτάδι οι προθέσεις για το μέλλον της ΔΕΗ

Στο σκοτάδι οι προθέσεις για το μέλλον της ΔΕΗ

Κλειστά χαρτιά από τον πρωθυπουργό, στην αναμονή καταναλωτές, εργαζόμενοι και μέτοχοι.

Η προσπάθεια πλήρους απαξίωσης της ΔΕΗ με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ της γυρίζει μπούμερανγκ, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει τώρα να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Περίπου 6,3 εκατομμύρια καταναλωτές, 6.000 εργαζόμενοι, μέτοχοι στο χρηματιστήριο —με τη μετοχή να έχει γίνει ασανσέρ από τις 8 Ιουλίου γράφοντας και χαμηλά κάτω από τα δύο ευρώ— και τράπεζες που αναμένουν το πράσινο φως για την τιτλοποίηση των δανείων περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων δεν έχει την πρόθεση να ανοίξει τα χαρτιά του αφήνοντας το πολυδιαφημισμένο σχέδιο για τον κ. Χατζηδάκη.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης κρατάει μικρό καλάθι και όπως δήλωσε στο Documento «η κυβέρνηση το πάει στο να πουλήσει μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια για να κάνει το πακέτο πιο ελκυστικό στους επενδυτές». Ο ίδιος συνέστησε υπομονή, κυρίως στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι κατά τα επόμενα τρίμηνα οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά και πως οι χρηματοροές προς την επιχείρηση θα αποκατασταθούν σε σημαντικό βαθμό. Αναμένεται το πράσινο φως κατό

Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθεί να ξεκαθαρίσει αν η αύξηση των τιμολογίων θα περιλαμβάνεται στο πακέτο διάσωσης της απόφασης της ΡΑΕ να επιστρέψουν στα ταμεία της επιχείρησης περίπου 198 εκατ. ευρώ από τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ). Μέσα στον Αύγουστο, κάτι που έχει προαναγγείλλει άλλωστε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, αναμένεται η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ με στόχο τα έσοδα (από τις τιτλοποιήσεις) να ανέλθουν στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Αδαμίδης τόνισε ακόμη ότι ο υπουργός Ενέργειας δεν είπε τίποτε κατά τη συνάντησή τους για αυξήσεις στα τιμολόγια, αν και στο μοντέλο διάσωσης που θέλει να ακολουθήσει ο κ. Χατζηδάκης η… λυπητερή θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ο σχεδιασμός του υπουργού Ενέργειας ήταν να μην αναλύσει ούτε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του τομέα δραστηριότητάς του τις λεπτομέρειες του υποτιθέμενου σχεδίου του για τη ΔΕΗ. Πλην όμως, τόσο κατά τις επαφές με την προσωρινή διοίκηση της ΔΕΗ όσο και κατά τη συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ, αλλά και με τη μετοχή να είναι πλέον ή του ύψους ή του βάθους αναμένεται τουλάχιστον να δώσει τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο ίδιος το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα κληθεί να τοποθετηθεί στο αν η αύξηση των τιμολογίων θα περιλαμβάνεται στο πακέτο διάσωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινώσει ακόμη την κατάργηση των ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος που εφαρμόστηκαν για να αποτραπεί το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, αλλά θα πρέπει να ανακοινώσει, σύμφωνα με άλλες πηγές, στην επιχείρηση με τι θα τα αντικαταστήσει. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφαιρεθούν λιγνιτικές μονάδες και θα προστεθούν υδροηλεκτρικές.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να δώσει χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των αποφάσεων σωτηρίας της ΔΕΗ, ενώ σχολιάζεται ότι δεν είναι μόνο υπουργός… ΔΕΗ αλλά όλου του ενεργειακού κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, αν και πότε θα γίνουν.

Ετικέτες

Documento Newsletter