Στο σκαμνί ο Νίκος Γεωργιάδης για ασέλγεια σε ανήλικους

Χωρίς_x000D_
σχεδόν καμία δημοσιογραφική κάλυψη και με μία γενική… ομερτά, κάθεται σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου, ο Νίκος Γεωργιάδης, πρώην στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την πολύκροτη υπόθεση εμπλοκής του σε κύκλωμα παιδεραστίας στη Μολδαβία. Κατηγορείται για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων έναντι αμοιβής, με τα συγκεκριμένα πλημμελήματα να τιμωρούνται έως και με πέντε χρόνια φυλάκισης.

Κι όμως, στη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, δεν βρέθηκε καθόλου… χώρος για το θέμα. Κι ας πρόκειται για ένα από τα απεχθέστερα εγκλήματα, αυτό της παιδεραστίας, στο οποίο εμπλέκεται ένας πρώην πολιτικός και δη, ένας πρώην στενός συνεργάτης του νυν προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περιττό να ειπωθεί ότι εάν επρόκειτο για τέτοιου μεγέθους σκάνδαλο παιδεραστίας με εμπλοκή λιγότερο «προστατευμένου» προσώπου, θα ήταν όχι απλώς πρώτο θέμα, αλλά διανθισμένο με όλες τις πιθανές και απίθανες λεπτομέρειες. Τώρα όμως, είναι απλώς Δευτέρα…

Το σκάνδαλο είχε φέρει στη δημοσιότητα το Hot Doc εν μέσω αντιδράσεων. Κάποιοι, παραμερίζοντας τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες των ανήλικων θυμάτων ή ακόμη και τα εισαγγελικά έγγραφα, χαρακτήριζαν τη διαστροφή και την ασέλγεια ως σεξουαλική επιλογή. Κάποιοι άλλοι, για προφανείς λόγους, επιχείρησαν να βαφτίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα απόπειρα πολιτικής σπίλωσης του νεοεκλεγέντος τότε προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη. Μόνο επιχείρημα των πάσης φύσεως επικριτών ήταν το τεκμήριο της αθωότητας του Γεωργιάδη, ωστόσο κανένας τους δεν απάντησε στο προκείμενο: εάν η αθωότητα του κατηγορουμένου ήταν απόρροια της διπλωματικής του ασυλίας.

Ασελγός με ασυλία

Γυρίζοντας την κλεψύδρα στο 2010, ο Ν. Γεωργιάδης, όντας απεσταλμένος του ΟΗΕ και της ΕΕ, διατελούσε χρέη συμβούλου του υπουργού Οικονομικών της Μολδαβίας Βαλερί Λαζάρ. Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο ίδιος στο βιογραφικό του, από το 1996 εργάστηκε για ιδιωτικές εταιρείες ως σύμβουλος σε αναπτυξιακά προγράμματα για 35 αναπτυσσόμενες χώρες και οικονομίες μετάβασης, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους οργανισμούς.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο πρώην βουλευτής της ΝΔ προσήχθη από τη μολδαβική αστυνομία στο αεροδρόμιο του Κισινάου για λίγες μόνο ώρες. Η προσαγωγή του έγινε στο πλαίσιο της εκτεταμένης επιχείρησης των μολδαβικών αρχών για την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος παιδοφιλίας στο Κισινάου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Διακίνησης Ανθρώπων (CCTP) της μολδαβικής αστυνομίας, το κύκλωμα δρούσε μέσω ίντερνετ, βάζοντας στη βιτρίνα ανήλικα φτωχά αγόρια με αντίτιμο λίγα ευρώ από παιδόφιλους με έξη στον σεξοτουρισμό.

Ανάμεσα στα ονόματα αντρών αντίστοιχων προτιμήσεων που σχετίζονταν με το κύκλωμα ήταν και αυτό του Ελληνα διπλωμάτη Ν. Γεωργιάδη. Οταν επισημοποιήθηκε η προσαγωγή του, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της αρμόδιας αστυνομικής υπηρεσίας Γιούρι Ποδαρίλοφ δήλωσε: «Πιάσαμε τον Έλληνα στο αεροδρόμιο του Κισινάου αλλά την ίδια μέρα αφέθηκε ελεύθερος καθώς επέδειξε το διπλωματικό του διαβατήριο, το οποίο του παρείχε διπλωματική ασυλία».

Παράλληλα με την αστυνομία, έρευνα διεξήγαγε και ομάδα δημοσιογράφων του Δημοσιογραφικού Ερευνητικού Κέντρου σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας της Δανίας. Η Όλγα Σιέκλεϊ είναι μια από τις δημοσιογράφους που πήραν μέρος στην αποκαλυπτική έρευνα η οποία ανέδειξε τη δράση του κυκλώματος. «Η υπόθεση για μας ξεκίνησε όταν η μη κυβερνητική οργάνωση La Strada έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία έκανε λόγο για κύκλωμα παιδοφιλίας που δραστηριοποιείται στη Μολδαβία» αφηγήθηκε στο Hot Doc και εξήγησε περαιτέρω: «Τα θύματα ήταν αγόρια. Η αστυνομία γνώριζε για το κύκλωμα, αλλά δεν έκανε τίποτα».

Όπως παραθέτει στη συνέχεια, η κ. Σιέκλεϊ έψαξε μέσω διαδικτύου και βρήκε την επίμαχη ιστοσελίδα, η οποία είχε φωτογραφίες αγοριών. «Βρήκα επίσης και τιμές για κάθε αγόρι» τόνισε, προσθέτοντας πως η έρευνά της την οδήγησε στον Μίσα, ο οποίος ήταν θύμα παιδοφιλίας που εξελίχθηκε σε εγκέφαλο σπείρας του Κισινάου. «Σύμφωνα με όσα μου είπε ο Μίσα, ο Γεωργιάδης επικοινώνησε με τον Νορβηγό ο οποίος είχε στήσει blog προσφέροντας τέτοιες υπηρεσίες. Ήταν ο Όλεγκ Σιβίντσκι, ο οποίος συνελήφθη ως εγκέφαλος. Του είπε: “Θες λεφτά;” Ο Μίσα δέχθηκε και συναντήθηκαν στο σπίτι, όπου αντί για μασάζ, όπως του είχε πει, τον κακοποίησε. Ο Μίσα είπε πως πήρε 75 ευρώ για να περάσει μια νύχτα με τον Γεωργιάδη. Για τον Γεωργιάδη ανοίχτηκε ξεχωριστός φάκελος με στοιχεία. Υπάρχουν και βίντεο με αυτόν» είπε η δημοσιογράφος.

Όλοι στο εδώλιο πλην ενός

Η συντονισμένη επιχείρηση της μολδαβικής αστυνομίας οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος εμπορίας και εκπόρνευσης ανηλίκων. Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον Ιταλό Αντρέα Πασκουίνι, τον εγκέφαλο του κυκλώματος Ολεγκ Σιβίντσκι και έναν Αμερικανό υπήκοο, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα, όπως παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών και τοποθέτηση συστήματος καταγραφής στους χώρους όπου πραγματοποιούνταν οι σεξουαλικές πράξεις. Στο κατηγορητήριο με αριθμό 2010515213 της γενικής εισαγγελέως Καταπολέμησης Διακίνησης Ανθρώπων Ελένα Καζακόφ περιγράφεται η δράση του κυκλώματος, με σαφείς αναφορές στην εμπλοκή του Ν. Γεωργιάδη, ο οποίος δεν διώχθηκε εξαιτίας της διπλωματικής του ασυλίας.

Στα δικαστικά έγγραφα που είχε δημοσιεύσει το Hot Doc, ο πρώην συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη κατονομάζεται για σχέση ή επαφές με τουλάχιστον τρία ανήλικα αγόρια, εκ των οποίων το ένα έπασχε –σύμφωνα με τη δικογραφία– από επιληπτικό σύνδρομο. Πρόκειται για τους Μιχαήλ Μπιντιάκ και Βιατσεσλάβ Ντεμιτσέβ, ηλικίας 16 έως 17 ετών, με τον τρίτο ανήλικο να ονομάζεται Μαξίμ Εβτόνιεφ, ηλικίας 15 ετών, από την Υπερδνειστερία, η οποία έχει χαρακτηριστεί «Ταϊλάνδη της Ευρώπης» για τους παιδεραστές.

Επίσης, ο Ν. Γεωργιάδης, εκτός από πελάτης του συγκεκριμένου κυκλώματος, παρουσιάζεται και ως οικονομικός χορηγός του. Σύμφωνα με την κατάθεση του προαγωγού Ολεγκ Σιβίντσκι, το πρώην στέλεχος της ΝΔ φέρεται να προσέφερε χρηματική αρωγή ύψους 100 ευρώ στο κύκλωμα για το στήσιμο ιστοσελίδας που θα φέρνει σε επαφή τους πελάτες-τουρίστες με τους μαστροπούς.

«Την ίδια περίοδο, ο Σιβίντσκι Ολεγκ (σ.σ. πρόκειται για τον προαγωγό) παρακινήθηκε από τον Ελληνα υπήκοο Νικόλαο Γεωργιάδη να αναζητήσει παιδιά αρσενικού φύλου, τα οποία θα του παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής. Οργάνωσε (ο Σιβίντσκι) μια συνάντηση του Γεωργιάδη με τον ανήλικο Μιχαήλ Μπιντιάκ και με ένα άλλο παιδί, ονόματι Μαξίμ, που δεν ταυτοποιήθηκε από τα όργανα δίωξης και το οποίο είχε στρατολογηθεί από τον Όλεγκ Σιβίντσκι με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την πορνεία, κοντά στον κινηματογράφο Πατρίδα στο Κισινάου. Στη συνάντηση που αναφέραμε και ως αποτέλεσμα των ενεργειών που κατέβαλε ο Σιβίντσκι, ο Ελληνας υπήκοος Νικόλαος Γεωργιάδης επέλεξε τον ανήλικο Μπιντιάκ Μιχαήλ για τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Την ίδια μέρα, μετά τη συνάντηση που αναφέραμε, ο Σιβίντσκι, ενεργώντας με σκοπό την υλοποίηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της εκπόρνευσης του ανήλικου Μπιντιάκ Μιχαήλ από τον Ελληνα υπήκοο Νικόλαο Γεωργιάδη και προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο πάνω στη συμπεριφορά του στρατολογημένου θύματος, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, γνωρίζοντας για την πρόθεση του Ιταλού υπηκόου Αντρέα Πασκουίνι να έχει σεξουαλικές επαφές με παιδιά, φιλοξένησε τον ανήλικο Μπιντιάκ στην οικία του, που βρίσκεται στο Κισινάου, λεωφόρος Ντάτσια 50, διαμέρισμα 105» σημειώνεται στις σελίδες 3-4 της δικογραφίας.

Παρακάτω, στις σελίδες 6-7 παρατίθεται: «Επίσης, γνώριζε ότι ο Μιχαήλ ήταν 16 ετών και τον έφερε σε επαφή με τον Νικ έπειτα από παράκληση του τελευταίου για να περάσει την ώρα του, και αυτός (ο Νικ) του έδωσε χρήματα για τις υπηρεσίες που αναφέραμε».

Οι συνευρέσεις πραγματοποιούνταν στην πολυτελή οικεία του Γεωργιάδη στο Κισινάου, με τον πρώην διπλωμάτη να γνωρίζει την ηλικία των αγοριών, κάτι που –σύμφωνα με τη δικογραφία– δεν αντιμετώπιζε σαν πρόβλημα. «Ο Όλεγκ δηλώνει ότι δεν είχε πάει εκεί, αλλά ότι ο Μιχαήλ του είπε ότι πρόκειται για πολυτελές διαμέρισμα που βρίσκεται στην οδό Πέτρου Μοβίλα. Όταν ο Όλεγκ έφερε σε επαφή τον Μιχαήλ με τον Νικ, ο Νικ ήξερε ότι ο Μιχαήλ ήταν ανήλικος και 16 ετών και δεν το έβλεπε αυτό σαν πρόβλημα» αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Η εμπλοκή του Γεωργιάδη με το συγκεκριμένο κύκλωμα καταδεικνύεται και από ακόμη μία δίκη, αυτή του επίσης προαγωγού Γκεόργκι Ιστράτι. Στην υπόθεση, που την εξέτασαν τρία δικαστήρια (πρωτοδικείο, εφετείο και ανώτατο δικαστήριο του Κισινάου), περιγράφεται μεταξύ άλλων πως «ο Ιστράτι Γκεόργκι κατηγορήθηκε από τις αρχές ποινικής δίωξης για το γεγονός ότι στις 24 Νοεμβρίου 2010 και ενώ βρισκόταν στο Κισινάου, δρώντας με σκοπό τη σεξουαλική εμπορική εκμετάλλευση του ανήλικου Ντεμιτσέβ Βιατσεσλάβ, καταχράστηκε τη μικρή ηλικία αυτού και την ασταθή θέση εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και, παρακινούμενος από τον Έλληνα υπήκοο Νικόλαο Γεωργιάδη στη στρατολόγηση του Ντεμιτσέβ για σεξουαλική εκμετάλλευση στην πορνεία, ενήργησε ως αυτουργός της παράβασης», ενώ προστίθεται πως «στο πλαίσιο της αναφερόμενης συνάντησης, ως επακόλουθο των ενεργειών του Ιστράτι Γκεόρκι, ο Νικόλαος Γεωργιάδης επέλεξε τον ανήλικο Ντεμιτσέβ για τη μελλοντική σεξουαλική εκμετάλλευση και εκπόρνευση. Στη συνέχεια των ενεργειών που κατέβαλε ο Ιστράτι Γκεόργκι, την ίδια μέρα ο ανήλικος Ντεμιτσέβ κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Ελληνα υπήκοο Νικόλαο Γεωργιάδη στην οικία αυτού».

Το βρόμικο παρασκήνιο της αμνήστευσης

Οι ασυνείδητοι χειρισμοί των μολδαβικών αρχών σε συνδυασμό με το διπλωματικό στάτους του Νίκου Γεωργιάδη οδήγησαν στην αμνήστευση του πρώην στελέχους της ΝΔ. Οι αρχές είχαν δύο επιλογές, εάν και εφόσον είχαν σκοπό να οδηγήσουν τον Έλληνα διπλωμάτη στο εδώλιο: είτε να ασκήσουν δίωξη μετά τη λήξη της ασυλίας του (έληγε ύστερα από έναν μήνα), «παγώνοντας» την υπόθεση, είτε να ζητήσουν την άρση της διπλωματικής του ασυλίας. Εν τέλει, για πολιτικούς κυρίως λόγους, καμία από τις δύο οδούς δεν ακολουθήθηκε, με αποτέλεσμα την αρχειοθέτηση του φακέλου.

Η δικηγόρος της ΜΚΟ La Strada Ναταλία Μπαϊράμ, η οποία κατέθεσε στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας, καθόσον είχε αναλάβει στο παρελθόν την εκπροσώπηση τεσσάρων θυμάτων του Γεωργιάδη, δήλωσε: «Εστειλα επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ανέφερα πως για τέτοια αδικήματα μπορούσε να γίνει αίτημα για άμεση άρση της ασυλίας. Μου απάντησαν πως δεν είναι δυνατόν, επειδή πρόκειται για άτομο που προστατεύεται από τη διεθνή νομοθεσία. Τόνισα πως η ασυλία του θα έληγε σε έναν μήνα και θα μπορούσε να συνεχιστεί η διαδικασία ύστερα από αυτό. Εκαναν λοιπόν τότε ένα διαδικαστικό λάθος, εσκεμμένα». Κατά τα λεγόμενα της κ. Μπαϊράμ, αντί οι αρμόδιες αρχές να αναστείλουν, δηλαδή να παγώσουν την έρευνα, εν αντιθέσει την έκλεισαν. Ετσι, έπρεπε να υπάρξουν νέα στοιχεία για να ξανανοίξει η υπόθεση.

«Δεν υπήρχε καμιά επαφή των μολδαβικών αρχών με τις ελληνικές γιατί δεν το ήθελαν. Παρασκηνιακά με ενημέρωσαν ότι πίεσε το Δημοκρατικό Κόμμα της Μολδαβίας, επειδή ο Γεωργιάδης ήταν σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών ο οποίος εκείνο τον καιρό ανήκε στο συγκεκριμένο κόμμα. Το γραφείο του εισαγγελέα φοβήθηκε να πάει κόντρα σε αυτή την πολιτική θέση. Επίσης, ο Γεωργιάδης είχε πολύ σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι μολδαβικές αρχές δεν ήθελαν σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές» συμπλήρωσε η δικηγόρος.

Το 2014 ο Ν. Γεωργιάδης επέστρεψε στο Κισινάου σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, χωρίς φόβο και τύψεις. «Τα παιδιά είναι ενήλικες, με τα τραύματά τους ανοιχτά» κατέληξε η Ναταλία Μπαϊράμ.