Στο σκαμνί εφοριακοί που έσβηναν πρόστιμα σε μεγαλόσχημους

Στο σκαμνί εφοριακοί που έσβηναν πρόστιμα σε μεγαλόσχημους

Ξεκινάει την Τρίτη η δίκη των μελών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που κατηγορούνται ότι την περίοδο 2012-14 ζημίωσαν το δημόσιο με τουλάχιστον 7,5 εκατ. ευρώ

Εσβηναν πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλόσχημους τα οποία είχαν επιβάλει οι φορολογικές αρχές για σωρεία παραβάσεων και παρατυπιών. Από τις παράνομες πράξεις τους το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε τουλάχιστον με 7,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για καραμπινάτη υπόθεση διαφθοράς και απιστίας σε βάρος του δημοσίου που εκδικάζεται την Τρίτη 9 Απριλίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Κατηγορούμενοι είναι ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών της περιόδου 2012-14, στην οποία είχαν προσφύγει δεκάδες επιχειρήσεις ζητώντας να ακυρωθούν πρόστιμα ή φόροι που τους είχαν καταλογιστεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Μεταξύ των ευεργετηθέντων συγκαταλέγονται ο αποθανών εκδότης του «Πρώτου Θέματος» Θέμος Αναστασιάδης, η εταιρεία Βενέτης, το διάσημο beach bar στη Μύκονο Super Paradise αλλά και λιγότερο γνωστές εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που είδαν τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί είτε να μειώνονται κατά πολύ είτε να εξαφανίζονται εντελώς. Το εντυπωσιακό είναι πως μεταξύ των κατηγορουμένων είναι νυν και πρώην εφοριακοί, πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες, που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις κατηγορίες της απιστίας κατά συναυτουργία σε βάρος του δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στο συγκεκριμένο αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος. Μάλιστα κάποιοι από τους κατηγορούμενους εφοριακούς εμφανίζονται να απασχολούνταν στην ΑΑΔΕ τουλάχιστον μέχρι και το 2020, όταν η υπόθεση βρισκόταν στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών.

Η επιτροπή που διέγραφε πρόστιμα και φόρους

Η Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του άρθρου 70Α του ν. 2238/1994 είχε λειτουργήσει την περίοδο 2012-14. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Η επίμαχη υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί στα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο με αίτημα συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων δόθηκε αναβολή και ορίστηκε νέα δικάσιμος για την προσεχή Τρίτη 9 Απριλίου .

Μεταξύ όσων θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του ΝΣΚ και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής Βλάσιος Ασημακόπουλος, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής και σύμβουλος διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε θέματα φορολογικής πολιτικής Κωνσταντίνος Σφακάκης, ο συνεργάτης διοίκησης του ΣΕΒ και μέλος του ΔΣ της Lamda Development Χαρίτων Κυριαζής, εφοριακοί και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων.
Στην επίμαχη επιτροπή προσέφευγαν, όπως είχαν δικαίωμα, οι ελεγχόμενοι μετά τον καταλογισμό προστίμων ή φόρων από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Η επιτροπή συνεδρίαζε και αποφάσιζε εάν τα πρόστιμα θα μειωθούν ή όχι. Από την έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας που είχε ξεκινήσει το 2016 και το 100 σελίδων πόρισμα ειδικού συνεργείου ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών που είχε συγκροτηθεί στο πλαίσιο της έρευνας είχαν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων στις οποίες η επιτροπή είχε εξαφανίσει πρόστιμα και φόρους εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento του Ιανουαρίου του 2019, τα πρόστιμα που είχαν διαγραφεί άγγιζαν συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σε δίκη παραπέμφθηκαν τελικά οι περιπτώσεις διαγραφής φόρων ή προστίμων μόνο για πέντε υποθέσεις, συνολικής αξίας 7,5 εκατ. ευρώ.

01 Η υπόθεση του Βενέτη
Μια από τις επίδικες υποθέσεις αφορά την εταιρεία Βενέτης ΑΕ. Ηταν 5 Δεκεμβρίου 2012 όταν η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών συνεδρίασε προκειμένου να συζητηθεί η αίτηση επίλυσης διοικητικής διαφοράς της εταιρείας. Σε βάρος της Βενέτης ΑΕ είχαν επιβληθεί έπειτα από έλεγχο των φορολογικών αρχών πρόστιμα ύψους 4,704 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα βασίστηκαν σε έκθεση ελέγχου που είχε πραγματοποιήσει το 2003 το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας στην εταιρεία. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ είχαν εντοπίσει «πιθανές εικονικές συναλλαγές» της Βενέτης με άλλη εταιρεία. Από τα 4,7 εκατ. ευρώ, περίπου 300.000 ευρώ αφορούσαν την επιβολή προστίμου, 751.000 ευρώ τη μη καταβολή ΦΠΑ και τα υπόλοιπα 3,652 εκατ. ευρώ φόρο εισοδήματος που κατά τη γνώμη των ελεγκτών έπρεπε να καταβάλει η Βενέτης ΑΕ.

Κατά τη συνεδρίαση η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών έκανε δεκτή την αίτηση της Βενέτης και ακύρωσε τόσο τα πρόστιμα όσο και τους φόρους που είχαν καταλογιστεί. Οπως ανέφεραν στο σκεπτικό τους: «τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η έκδοση του συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία κατά την έννοια των διατάξεων που ορίζει η σχετική νομοθεσία». Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι η απόφασή τους «δεν στηριζόταν στα πραγματικά περιστατικά τα οποία αποδεικνύονταν από τα έγγραφα του φακέλου της υπόθεσης που είχαν στη διάθεσή τους». Το αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθεί το δημόσιο κατά 4.704 εκατ. ευρώ.

02 Ο Θέμος και τα σκάφη
Μία ακόμη υπόθεση αφορά την περίπτωση του αποθανόντα εκδότη του «Πρώτου Θέματος» Θέμου Αναστασιάδη και τις οφειλές ύψους 3,423 εκατ. ευρώ που του είχε καταλογίσει τον Νοέμβριο του 2012 η ΙΓ΄ ΔΟΥ Αθηνών για τη χρήση του 2007. Ο Θ. Αναστασιάδης προσέφυγε στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία εξέτασε την υπόθεση λίγους μήνες μετά. Η επιτροπή «δικαίωσε εν μέρει» τον Αναστασιάδη, καθώς αποφάσισε ότι «αναγνωρίζεται στην περίπτωσή του το ποσό του 1 εκατ. ευρώ ως διαθέσιμο υπόλοιπο από τα έτη 1981-1984 επειδή ο ελεγχόμενος δραστηριοποιείτο ως δημοσιογράφος σε μια καλά αμειβόμενη αγορά της ψυχαγωγίας και των ΜΜΕ ώστε να μην αδικηθεί και να συμβιβαστεί».

Η απόφαση όμως αυτή, όπως επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, δεν στηριζόταν στα πραγματικά περιστατικά καθώς η πλευρά Αναστασιάδη δεν «προσκόμισε στον έλεγχο τα νόμιμα παραστατικά στοιχεία για να αποδείξει ότι εισοδήματα προηγούμενων ετών έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα έχουν απαλλαγεί από τον φόρο. Αποτέλεσμα της μείωσης του προσδιορισθέντος από τον έλεγχο εισοδήματος κατά 1 εκατ. ευρώ ήταν η μείωση του συνολικά προσδιορισθέντος φορολογητέου εισοδήματος του Αναστασιάδη κατά το αντίστοιχο ποσό στη χρήση 2007 με ανάλογη μείωση του καταλογισθέντος φόρου… Ελαβαν την παραπάνω ομόφωνη απόφαση εν γνώσει τους ότι με αυτή προκαλείται άμεση και βέβαιη ζημιά στο ελληνικό δημόσιο ύψους 400.000 ευρώ τουλάχιστον».

03 Η ΕΛΙΝΑ ΑΤΕ και τα εικονικά στοιχεία

Μια ακόμη υπόθεση που εξέτασε η επιτροπή αφορά την εταιρεία ΕΛΙΝΑ ΑΤΕ.
Ηταν 26 Νοεμβρίου του 2012 όταν η ΔΟΥ Φλώρινας επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,032 εκατ. ευρώ στην εταιρεία για «λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων αγοράς αγαθών». Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε εμφανίσει στη χρήση του 2010 φορολογικά στοιχεία από συγκεκριμένη εταιρεία. Ωστόσο, όπως είχαν διαπιστώσει οι ελεγκτές της ΔΟΥ Φλώρινας, τα φορολογικά αυτά στοιχεία ήταν πλαστά. Είναι χαρακτηριστικό πως από την ΕΛΙΝΑ ΑΤΕ απάντησαν στους ελεγκτές ότι δεν ήρθαν σε επαφή ούτε γνώριζαν τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, αλλά με τρίτα πρόσωπα και πωλητές και συγκεκριμένα με κάποιο πρόσωπο με το όνομα «Μπάμπης».
Τελικά στις 3 Ιουλίου του 2013 η επιτροπή αποφάσισε «να ακυρώσει τα επιβληθέντα πρόστιμα λόγω καλής πίστης της λήπτριας εταιρείας και λόγω μη επέκτασης του φορολογικού ελέγχου σε αυτήν». Αυτό είχε αποτέλεσμα να ζημιώσουν το ελληνικό δημόσιο κατά 1,032 εκατ. ευρώ.

04 Τα πλαστα τιμολόγια του Super Paradise στη Μύκονο

Στις 27 Μαρτίου του 2013 η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών συνεδρίασε και πάλι. Αυτήν τη φορά προκειμένου να εξετάσει την αίτηση της διοικητικής επίλυσης διαφοράς της εταιρείας Αφοί Ξυδάκη ΑΕ που είχε κατατεθεί στα τέλη Οκτωβρίου του 2012. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία ανήκει το διάσημο beach bar Super Paradise στη Μύκονο. Σε βάρος της εταιρείας η ΔΟΥ Μυκόνου είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 881.392 ευρώ για «26 εικονικά φορολογικά στοιχεία» τα οποία είχε εντοπίσει στα βιβλία της.

Ηταν 2006 όταν ελεγκτές της ΔΟΥ Μυκόνου μετέβησαν στο Super Paradise και ζήτησαν από τον υπεύθυνο να τους υποδείξει τα παράθυρα επιφάνειας 100 τ.μ. τα οποία διέθετε το beach bar. Ωστόσο ο υπεύθυνος ενημέρωσε τους ελεγκτές πως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν καθώς «είχαν σκεπαστεί με μπετόν λόγω αλλαγής σχεδίων». Επίσης, ο υπεύθυνος «δεν επέδειξε στους ελεγκτές ούτε δελτίο αποστολής ούτε φορτωτική ούτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που να αποδεικνύει τη διακίνηση, μεταφορά και την ύπαρξη των 100 τετραγωνικών μέτρων παραθύρων», ενώ η εταιρεία δεν είχε «διαφυλάξει τα βιβλία και τα στοιχεία της» όπως υποχρεούνταν.

Εκτός από αυτά οι εφοριακοί εντόπισαν και μια σειρά από εικονικά φορολογικά στοιχεία τα οποία είχαν εκδοθεί από εταιρείες για υποτιθέμενες εργασίες κατασκευής στο Super Paradise. Ωστόσο τα φορολογικά στοιχεία κρίθηκαν «πλαστά», διότι το «ίχνος διάτρησης» που είχαν δεν αντιστοιχούσε σε καμία ΔΟΥ. Μάλιστα δύο από τις επιχειρήσεις που εμφανίζονταν να έχουν εκδώσει τα συγκεκριμένα τιμολόγια ήταν… ανύπαρκτες.

Η επιτροπή ύστερα από συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα να μειώσει το πρόστιμο στο μισό, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το δημόσιο κατά 440.396 ευρώ.

 

05 Δωρεά που δεν ήταν δωρεά

Η πέμπτη υπόθεση που θα εξεταστεί ενώπιον του δικαστηρίου ύστερα από τόσα χρόνια, όπως άλλωστε και όλες οι υπόλοιπες που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη, έχει να κάνει με υπόθεση δωρεάς. Στις 29 Μαΐου του 2013 η επιτροπή συνεδρίασε προκειμένου να συζητήσει την αίτηση τριών ιδιωτών με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η πράξη προσδιορισμού φόρου δωρεάς από τη Δ΄ ΔΟΥ Πειραιά.

Στους τρεις ιδιώτες είχε επιβληθεί τον Νοέμβριο του 2022 φόρος δωρεάς ύψους 942.024 ευρώ για ποσό που είχαν κληρονομήσει από τη μητέρα τους.
Το ποσό αυτό είχε κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας από επιχειρηματία με στενούς δεσμούς με την οικογένεια. Συγγενής του επιχειρηματία κατήγγειλε ωστόσο στις αρχές το 2010 ότι το ποσό αυτό ήταν δωρεά και επομένως έπρεπε να έχει φορολογηθεί με βάση τις ισχύουσες διατάξεις. Ακολούθησε έρευνα από το ΣΔΟΕ και τελικά καταλογίστηκε στους κληρονόμους φόρος δωρεάς. Ωστόσο η επιτροπή ακύρωσε την πράξη καταλογισμού με το σκεπτικό ότι πράγματι το ποσό «δεν ήταν δωρεά» προς τη μητέρα τους και επομένως δεν έπρεπε να φορολογηθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η απόφαση της επιτροπής ήταν «αβάσιμη» και «δεν στηριζόταν στα πραγματικά περιστατικά, τα οποία αποδεικνύονταν από τα έγγραφα του φακέλου της υπόθεσης που είχαν στη διάθεσή τους». Το αποτέλεσμα ήταν να ζημιώσουν το ελληνικό δημόσιο κατά 942.024 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Έγκλημα Τέμπη: Εκπαιδευμένοι σκύλοι ξεψαχνίζουν το οικόπεδο στη Λάρισα – «Εάν υπάρχουν ανθρώπινα υπολείμματα θα τα εντοπίσουμε»

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες

Χρυσοχοΐδης: «Ατυχές περιστατικό» η γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων

Documento Newsletter