Στο «σήριαλ» για το debate του ΚΙΝΑΛ θέλουν «ρόλο» τα ιδιωτικά ΜΜΕ

Οι …ισορροπίες με τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης έρχονται να συμπληρώσουν σαν τηλεοπτική συνέχεια, το …μακρόσυρτο σήριαλ για το debate στην ΕΡΤ των 5 υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ (εκτός Γιώργου Παπανδρέου) ενόψει της εσωκομματικής αναμέτρησης. Εχουν πολλά επεισόδια οι ζυμώσεις για τον τρόπο διεξαγωγής μιας τηλεμαχίας από το κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδου, Παύλου Γερουλάνου, Παύλου Χρηστίδη, πριν από τον πρώτο εκλογικό γύρο. Και τώρα αναφύεται νέο πρόβλημα προς επίλυση με θέμα την δημοσιογραφική εκπροσώπηση εκ μέρους ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών.

Πάντως, ως τώρα επήλθε συμφωνία των πέντε διεκδικητών σχετικά με debate στις 29 Νοεμβρίου 2021. Εχουν καλυφθεί οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες διευθετήσεις και ήδη διεκπεραιώθηκαν οι απαιτήσεις της ΕΡΤ να είναι, έστω τύποις, υπό την διαδικαστική σκέπη της Χαριλάου Τρικούπη -εξού και οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ έστειλαν πέντε επιστολές για το debate στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη και στην (αναρμόδια όπως η ίδια έχει αποφασίσει) Επιτροπή για τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου (ΕΔΕΚΑΠ-Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης ).

Υπήρξαν προσπάθειες από όλους και ιδιαίτερα από το επιτελείο του Παύλου Χρηστίδη, του Παύλου Γερουλάνου και του Χάρη Καστανίδη, να βρεθεί κοινός τόπος για να μετέχει και ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε και από τους «5» να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής από απόσταση για όποιον υποψήφιο το θέλει. Ωστόσο, το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου αρνείται , όχι προβάλλοντας τεχνικά θέματα για τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού, αλλά ζητήματα δημοκρατίας -μια διαδικασία στο πλαίσιο εκλογής προέδρου κόμματος που δεν γίνεται υπό την αιγίδα κομματικού οργάνου μπορεί, λένε από το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, να οδηγήσει μελλοντικά σε ατραπούς “ελέγχου” και από πολιτικομιντιακά συστήματα.

Πάντως, είχαν αποτέλεσμα οι επαφές των «5» (τηλεδιασκέψεις-συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες) με τους επιτελείς της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης (πρόεδρος ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας , Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης Φώτης Καφαράκης και διευθυντής ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών Γιάννης Τρουπής). Κλείδωσε η ημερομηνία για το debate για το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου (ώρα 22:00 Δευτέρα 29.11.2021). Ομως, με επίκεντρο τους δημοσιογράφους οι οποίοι θα κάνουν τις ερωτήσεις στο debate υπήρξε «φρένο» που άλλοι το εμφανίζουν σαν εμπλοκή και άλλοι σαν προσπάθεια νέας διευθέτησης ώστε να μετέχουν περισσότερα ιδιωτικά τηλεοπτικά ΜΜΕ.

Η πρόταση της ΕΡΤ , αφορούσε τρεις δημοσιογράφους με τη λογική αυτοί να εκπροσωπούν ΜΜΕ από ραδιόφωνο, τηλεόραση και έντυπο – Γιώργος Κουβαράς (τηλεόραση, «Action 24»), Τάσος Παππάς (Εντυπο «Εφημερίδα των Συντακτών») και Παύλος Τσίμας (Ραδιοσταθμός Σκάι) και συντονίστρια η Αντριάνα Παρασκευοπούλου (ΕΡΤ-1). Ομως, ετέθη από το επιτελείο του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, εκφράστηκε η επιθυμία να «υπάρξει εκπροσώπηση από τους δημοσιογράφους των ιδιωτικών καναλιών ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη επικοινωνιακή διάχυση». Ετσι, ετέθη το ζήτημα της εκπροσώπησης των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν αδειοδοτηθεί και , μέχρι αργά το βράδυ της τετάρτης (17.11.2021), οι επιτελείς της ΕΡΤ βρίσκονταν σε συνεννοήσεις με ιδιωτικά κανάλια για να βρεθεί κάποια «συμβατή» λύση ως προς την συμμετοχή δημοσιογράφων εκ μέρους τους για το debate των διεκδικητών της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ…

Οπως λένε από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη,  η πρόταση για τη συμμετοχή όλων των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών γίνεται με βάση τον τρόπο που είχε διεξαχθεί το debate το 2017. Παράλληλα, κρίνουν ότι θα έχει μεγαλύτερη θεαματικότητα   καθώς  η συμμετοχή δημοσιογράφων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς θα δώσει στο debate χαρακτήρα διακαναλικής συνέντευξης…

Ετικέτες