Σε πάνω από 7.000 ανέρχονται οι πλειστηριασμοί που αναμένονται να γίνουν μέχρι τα τέλη του έτους, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2021 έχουν προγραμματιστεί 9.627. Σπίτια, καταστήματα, αποθήκες και αγροτεμάχια βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες έναντι πινακίου φακής, με ποσά που ξεκινούν ακόμη και από 500 ή 700 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις.
Την ώρα δηλαδή που η Τράπεζα Πειραιώς επιδεικνύει για τον επιχειρηματία Κώστα Πηλαδάκη προκλητική μεροληψία σε ό,τι αφορά τις δανειακές του υποχρεώσεις, τόσο η ίδια όσο και οι άλλες τράπεζες εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους λεγόμενους «αδύναμους» οφειλέτες.
Οι πλειστηριασμοί είχαν ανασταλεί για αρκετό χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν πάλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τα τέλη του μήνα οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί ανέρχονται σε 4.413, με 2.040 από αυτούς να αφορούν κατοικίες. Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, είχαν προσδιοριστεί στην πλατφόρμα e-auction 321 πλειστηριασμοί. Από αυτούς φέρεται να ολοκληρώθηκαν οι 157, οι δέκα ματαιώθηκαν, ενώ 146 ανεστάλησαν. Οι 79 από αυτούς αφορούσαν κατοικίες.
Απροστάτευτη η πρώτη κατοικία
Η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει λήξει, με εξαίρεση όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών τους στοιχείων που είχαν υποθηκευτεί. Οπως εξηγεί στο Documento ο δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής Δημήτρης Μπούκας, «η προστασία της πρώτης κατοικίας έληξε στις 28.2.2019, όταν έληξε η ισχύς του ν. 3869/2010. Στη συνέχεια ο ν. 4605/2019, που ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019, παρείχε προστασία μόνο για έξι μήνες, καλύπτοντας συγκεκριμένη περίμετρο δανειοληπτών και υπό την προϋπόθεση ρύθμισης του δανείου.
Η ισχύς του νόμου αυτού παρατάθηκε για επιπλέον επτά μήνες μέχρι τις 31.7.2020. Παρά την παράταση, τις πολλές και σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν καθώς και την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης για την προστασία των ευάλωτων συμπατριωτών μας, δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Από την 1.8.2020 ισχύει ένα νέο πρόγραμμα για όλους τους δανειολήπτες με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού. Το πρόγραμμα αυτό θεσπίστηκε με τον ν. 4714/2020 και αφορά την κρατική επιδότηση των δανείων που βαρύνουν και απειλούν την κύρια κατοικία φυσικών προσώπων πληγέντων οικονομικά από τον κορονοϊό.
Η επιδότηση δύναται να φτάσει έως και το 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου. Εφόσον ο δανειολήπτης πληρώνει το μερίδιό του στη δόση του δανείου, τότε προστατεύεται η πρώτη κατοικία του από πλειστηριασμό. Με δεδομένο ότι επίκειται η ψήφιση του νέου πτωχευτικού πλαισίου, ο κλοιός για τους “κόκκινους” δανειολήπτες στενεύει. Οπότε θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, εφόσον βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα, ειδικότερα αυτή την περίοδο λόγω κορονοϊού».
Στο σφυρί για 500 και 700 ευρώ
Ενδεικτικά είναι τα αναρτημένα στοιχεία για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων δανειοληπτών που έχουν προγραμματιστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις βγαίνουν στο σφυρί για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι ενδεικτικές ορισμένες περιπτώσεις κυρίως από την Τράπεζα Πειραιώς. Για την ακρίβεια, η εταιρεία που εμφανίζεται ως «επισπεύδουσα των πλειστηριασμών» είναι η Intrum Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Αναφέρεται ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της Piraeus SNF Designated Activity Company, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς. Διεξαγωγή πλειστηριασμού για αποθήκη στην Αθήνα με τιμή εκκίνησης τις 4.000 ευρώ έχει προγραμματιστεί στις 9 Σεπτεμβρίου.
Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή πλειστηριασμού οικοπέδου στα Χανιά με τιμή εκκίνησης 550 ευρώ, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου είχε προγραμματιστεί η διεξαγωγή πλειστηριασμού για αποθήκη στο κέντρο της Αθήνας με τιμή εκκίνησης τις 2.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, τα στοιχεία της πλατφόρμας είναι επίσης αναλυτικά.
Την Παρασκευή είχε προγραμματιστεί πλειστηριασμός κατοικίας 70 τ.μ. στην Κοζάνη με τιμή εκκίνησης 37.000 ευρώ. Την ίδια μέρα είχε προγραμματιστεί πλειστηριασμός για σειρά από μεζονέτες στη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, μία εμβαδού 249 τ.μ. με υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, η οποία όμως έχει αποπερατωθεί ως προς το 65% της συνολικής κατασκευής, έβγαινε στο σφυρί για 40.000 ευρώ. Μεζονέτα επίσης στη Θεσσαλονίκη 240 τ.μ., η οποία όμως έχει αποπερατωθεί κατά 40%, πωλείται με τιμή εκκίνησης τις 20.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση στην Ηλιούπολη σε πλειστηριασμό που πρόκειται να γίνει σε τρία διαμερίσματα στις 9 Σεπτεμβρίου οι τιμές εκκίνησης έχουν οριστεί σε 40.000, 42.000 και 17.000 ευρώ.