Στο σφυρί ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, Ανανεώσιμες…

Στο σφυρί ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, Ανανεώσιμες…

Η κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας εντός του 2020.

Πυρετώδεις συσκέψεις με υποψήφιους συμβούλους διαδέχονται η μία την άλλη στο υπουργείο Ενέργειας αλλά και στη ΔΕΗ καθώς εξετάζονται τα σχέδια πώλησης της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας και των θυγατρικών της εντός του 2020. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει σαφή εντολή να προχωρήσει, όμως διαπιστώνονται συνεχώς δυσεπίλυτα προβλήματα και το παζλ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μάλλον θα αποδειχθεί πάρα πολύ δύσκολο. Στοιχείο που αποδεικνύει πόσο πρόχειρος είναι ο σχεδιασμός της ΝΔ για ένα θέμα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Σύντομα επίσης αναμένεται να μπει στην… εξίσωση και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (στη ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί η πρώτη γεύση), η οποία αντιτίθεται σφόδρα στην ιδιωτικοποίηση. Η εξέλιξη αυτή θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στο ευρύτερο πολιτικό γίγνεσθαι, μιας και το ΚΙΝΑΛ διατηρεί ακόμη ισχυρές συνδικαλιστικές δυνάμεις στον χώρο και η συμμαχία με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θεωρηθεί κάτι περισσότερο από δεδομένη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωση των συσχετισμών στο εσωτερικό του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος…

Η μητρική

Τι πωλείται όμως;

01 Η συμμετοχή στη ΔΕΗ ΑΕ του ελληνικού δημοσίου μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού Υπερταμείου, που άμεσα και έμμεσα ανέρχεται στο 51,123%. Το 34,12% απευθείας και το 17% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) το οποίο ελέγχεται κατά 100% από το Υπερταμείο. 

02 Η συμμετοχή του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) και των Ταμείων ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ – ΔΕΗ, που ανέρχεται αθροιστικά στο 3,93%.

Το 44,95% της ΔΕΗ ανήκει ήδη στο ευρύ επενδυτικό κοινό, ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Χατζηδάκης ακολουθούν εδώ και πολλούς μήνες πολιτική απαξίωσης της επιχείρησης, κάτι που αναμένεται να βρουν μπροστά τους κατά την επόμενη περίοδο.

Ας σημειωθεί ότι στη ΔΕΗ ανήκουν:

• Οι μονάδες παραγωγής, περιλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών που θεωρούνται ένα από τα φιλέτα της επιχείρησης.

• Η εμπορία και η λιανική πελατεία.

• Το δίκτυο υψηλής τάσης και κατά συνέπεια και η βιομηχανική πελατεία που καταναλώνει ρεύμα μόνο αυτής της κατηγορίας.

• Το 100% του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες αλλά και άλλες μικρότερες εταιρείες.

Ο ΔΕΔΔΗΕ

Ο πλήρης διαχωρισμός του δικτύου διανομής ανά γεωγραφικές περιοχές και στη συνέχεια η ιδιωτικοποίηση κάποιων από τις εταιρείες που θα αναλάβουν περιφερειακά δίκτυα είναι μια πρόταση η οποία ήδη παρουσιάζεται στους υποψήφιους συμβούλους από τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση που προέρχεται από θυγατρική της ιταλικής ENEL στη Ρουμανία.

Το 100% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ ανήκει στη ΔΕΗ ΑΕ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ξεπερνά τα 3 δισ. ετησίως ενώ η αναπόσβεστη αξία του δικτύου διανομής ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ (γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης, υποσταθμοί, μετρητές) που παρέχει service στο σύνολο των ιδιωτών παρόχων ρεύματος υπολογίζεται σε 3,6 δισ. ευρώ.

Ενώ η πώλησή του ενιαία δεν πρόκειται να επιτραπεί από την DG Comp αλλά λογικά και την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η πολυδιάσπαση της επιχείρησης μάλλον θα οδηγήσει σε συνωστισμό αγοραστών, μιας και σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μονοπώλιο.

Υπάρχουν βεβαίως τεράστια ερωτήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια καθώς στην πλειονότητά του το δίκτυο εξακολουθεί να είναι εναέριο και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα λειτουργήσουν οι αυριανοί ιδιοκτήτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ από τις 20 Ιουνίου 2017 είναι ο ιδιοκτησιακά διαχωρισμένος διαχειριστής μεταφοράς φορτίου και έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα καθώς επιβλέπει και εκτελεί τεράστια έργα όπως η υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ είναι η εξής:

• 51% ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ΑΕ

• 25% ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ΑΕ

• 24% State Grid Europe Limited, κινεζική εταιρεία η οποία αποτελεί και το αγκάθι στην απευθείας ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, της οποίας βασικός μέτοχος είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Holding ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Η κινεζική εταιρεία όταν υπέγραψε τη συμφωνία συμμετοχής στο κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ –καταβάλλοντας αδρότατο τίμημα στη ΔΕΗ που ξεπερνούσε τα 300 εκατομμύρια ευρώ– διεκδίκησε και πέτυχε να δεχτεί η ΔΕΗ το «first right refusal», δηλαδή σε περίπτωση πώλησης και άλλων μετοχών του ΑΔΜΗΕ έχει το δικαίωμα, εφόσον ενδιαφέρεται και προσφέρει τιμή ανά μετοχή ίση ή καλύτερη από άλλους ενδιαφερόμενους, να αποκτήσει αυτοδικαίως τις μετοχές αυτές. Υπό άλλες συνθήκες κάτι τέτοιο θα ήταν θετικό. Ομως καθώς πληροφορίες επιμένουν ότι Γάλλοι και Γερμανοί έχουν θέσει θέμα να σταματήσει η κινεζική διείσδυση στην ελληνική ενεργειακή αγορά, μάλλον θεωρείται αδύνατο η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πράξει διαφορετικά.

Βεβαίως το πιο πιθανό είναι να πωληθεί η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών η οποία κατέχει την πλειοψηφία του ΑΔΜΗΕ και στην οποία άμεσα και έμμεσα το ελληνικό δημόσιο κατέχει πάνω από 51% (αυτό θα προσφερθεί προς πώληση). Στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Silchester International Investors με συνολικό ποσοστό 12,937%, η οποία έχει την ιδιότητα του διαχειριστή επενδύσεων για λογαριασμό πολλών διεθνών funds.

Οι άλλες εταιρείες

Αν και όλα δείχνουν ότι αναζητείται μοντέλο ιδιωτικοποίησης (σπάσιμο εταιρειών και πώληση θυγατρικών ή συνολική πώληση), θεωρείται δεδομένο και αυτονόητο ότι η πώληση της μητρικής ΔΕΗ θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο αιολικών και υδροηλεκτρικών. Τι θα γίνει τελικά δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Ετικέτες

Documento Newsletter