Στο ρινγκ ύαινες, τσακάλια και Ρώσοι πολέμαρχοι – Η πυγμαχία στα χέρια του υπoκόσμου

Η πυγμαχία χειμάζεται στα χέρια του υπoκόσμου και απειλείται με εξοστρακισμό από το ολυμπιακό πρόγραμμα του 2028 λόγω αλλεπάλληλων σκανδάλων διαφθοράς.

«Η Ιμάν Κελίφ είχε αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έπειτα από τεστ φύλου στο οποίο την υπέβαλε η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας» έγραψαν τον περασμένο Αύγουστο οι ανιστόρητοι, σε μια αδέξια και βιαστική απόπειρα αποκαθήλωσης της Αλγερινής πυγμάχου πως τάχα είναι τρανσέξουαλ. Στην πραγματική ζωή δεν υπάρχει αναγνωρισμένη Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας, αφού η ΙΒΑ έχασε την πιστοποίησή της το 2019. Το δημοφιλές άθλημα έχει πέσει στα χέρια κακοποιών και πολέμαρχων και η ΔΟΕ το απέκλεισε μέχρι νεωτέρας από το ολυμπιακό πρόγραμμα του 2028 στο Λος Αντζελες. Οι λογής λογής μεγαλόσχημοι του ρινγκ έχουν προθεσμία τριών έως τεσσάρων μηνών για να αλλάξουν την ατζέντα.

Τόσο φέτος στο Παρίσι όσο και το 2021 στο Τόκιο το ολυμπιακό τουρνουά της πυγμαχίας έγινε υπό την αιγίδα όχι της ΙΒΑ, αλλά της ίδιας της ΔΟΕ. Το κονκλάβιο των «αθανάτων» αποφάσισε να εξοστρακίσει τη διεθνή ομοσπονδία (η οποία είχε γενικό γραμματέα μέχρι πρότινος τον Ελληνα Γιώργο Γερόλυμπο) πριν από πέντε χρόνια εξαιτίας της διαφθοράς που μαστίζει τον χώρο.

Στο πόρισμα της ανεξάρτητης έρευνας γίνεται αναφορά για στημένους αγώνες σε διαδοχικά ολυμπιακά τουρνουά από το 2004, δωροδοκίες σε διαιτητές και κριτές, διασπάθιση κεφαλαίων και βυζαντινισμούς στην εκλογική διαδικασία. Πρόεδρος της ΙΒΑ είναι από το 2020 ένας Ρώσος αυλικός του Πούτιν, ο 42άχρονος Ουμάρ Κρέμλιεφ, σεσημασμένος «τσάρος» του στοιχήματος με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο που περιλαμβάνει καταδίκες για εκβιασμό και κακοποίηση.

 

Ο Ουζμπέκος που καταζητείται στις ΗΠΑ

Ο Ουζμπέκος προκάτοχος του Κρέμλιεφ στην προεδρία της ΙΒΑ (2017-19) Γκαφούρ Ρακίμοφ καταζητείται στις ΗΠΑ για συμμετοχή στη ρωσική μαφία της ηρωίνης – υπό τον έλεγχο του Πούτιν υποτίθεται και αυτή. Πάντως ο 73χρονος Ρακίμοφ έχει κερδίσει δίκες για συκοφαντική δυσφήμηση σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Στα πρόσφατα κατορθώματα του Κρέμλιεφ συγκαταλέγεται η πανηγυρική επάνοδος των Ρώσων και Λευκορώσων πυγμάχων στις διεθνείς διοργανώσεις και ο παράλληλος αποκλεισμός της… Ουκρανίας. «Είναι καθήκον μας να κρατήσουμε τους αθλητές και το άθλημά μας μακριά από την πολιτική. Ηρθε η στιγμή να επιτρέψουμε σε Ρώσους και Λευκορώσους πυγμάχους να επιστρέψουν στους αγώνες υπό τη σημαία της χώρας τους» δήλωσε ο πολύς πρόεδρος.

Τα τεστ φύλου, τα οποία η ΔΟΕ έχει απορρίψει εδώ και χρόνια ως απαράδεκτα, είναι μια ανορθογραφία που θα είχε περάσει απαρατήρητη αν δεν υπήρχε η πολύκροτη υπόθεση της Ιμάν Κελίφ και της Λιν Γιου-Τινγκ. Οι δύο κοπέλες που στο Παρίσι κέρδισαν χρυσά μετάλλια έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα της ΔΟΕ.

Μετά τον αποκλεισμό της ΙΒΑ από την ολυμπιακή οικογένεια ο Κρέμλιεφ μετέφερε την έδρα της στη Ρωσία, υπέγραψε χορηγικό συμβόλαιο-μαμούθ με τη διαβόητη Gazprom και αποκάλεσε τον Τόμας Μπαχ «αρχισοδομιστή». Η πυγμαχία λάμπει διά της απουσίας της από το προκαταρκτικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Αντζελες. Η ΔΟΕ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα αποβολής του αθλήματος, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τις αρχές του 2025.

Η περί ης ο λόγος λύση έχει ήδη δρομολογηθεί με τη συνδρομή των εθνικών ομοσπονδιών της Βρετανίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων χωρών που μποϊκοτάρισαν το πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ΙΒΑ. Η νεοσύστατη World Boxing, με επικεφαλής τον 42άχρονο θρύλο του ρινγκ Γκενάντι Γκολόβκιν από το Καζακστάν, λειτουργεί με τη διακριτική ευλογία της ΔΟΕ αλλά δυσκολεύεται να επεκτείνει την επιρροή της, αφού η ΙΒΑ στηρίζεται από την πλειονότητα των εθνικών ομοσπονδιών (ανάμεσά τους και η ελληνική), ενώ έχει ερείσματα και μέσα στη ΔΟΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η World Boxing χρειάζεται τουλάχιστον μια διετία για να αναγνωριστεί επίσημα. «Δεσμευόμαστε ότι θα διατηρήσουμε την πυγμαχία στην καρδιά του ολυμπιακού κινήματος, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των ίδιων των αθλητών» τονίζεται στο καταστατικό της.

«Υαινες και τσακάλια» χαρακτήρισε τα μέλη της νεότευκτης World Boxing ο φοβερός Κρέμλιεφ. Η ΙΒΑ κατέθεσε αγωγή στα ελβετικά δικαστήρια ενάντια στη ΔΟΕ και οι καρεκλοκένταυροι της Μόσχας μιλούν για «στυγνό εκβιασμό» και «εξωφρενικά πολιτικά παιχνίδια», παραλληλίζοντάς τη με τη Γερμανία του Χίτλερ.

 

Ηταν fake ο «διά βίου αποκλεισμός»

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε σε κάποιο blog –και αναπαράχθηκε αμέσως στα social media– η είδηση ότι η Ιμάν Κελίφ «αποκλείστηκε διά βίου από τoν Οργανισμό Επαγγελματικής Πυγμαχίας (WBO) και υποχρεώθηκε να παραδώσει το ολυμπιακό μετάλλιό της επειδή απέτυχε σε τεστ φύλου». Ηταν κραυγαλέο δείγμα fake news, αφού η συγκεκριμένη ομοσπονδία ασχολείται αποκλειστικά με το επαγγελματικό μποξ, οπότε δεν έχει ούτε δικαιοδοσία ούτε πρόθεση να τιμωρήσει την ερασιτέχνη πυγμάχο με τα ιδιόμορφα χρωμοσώματα.

«Δεν είχαμε ποτέ την παραμικρή επαφή με την αθλήτρια και της ευχόμαστε καλή τύχη στα μελλοντικά της σχέδια» ανακοίνωσε η WBO, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα «κακόβουλο». Η Κελίφ έχει κινηθεί νομικά ενάντια στους διάσημους που της προκάλεσαν ψυχική οδύνη τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων χαρακτηρίζοντάς την άντρα. Στην αγωγή της αθλήτριας κατονομάζονται μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ιλον Μασκ και η συγγραφέας Τζέι Κέι Ρόουλινγκ. «Φερθήκατε με σκληρότητα σε εμένα και στην οικογένειά μου με αποτέλεσμα να στείλετε τη μάνα μου στο νοσοκομείο» δήλωσε θυμωμένη η 25άχρονη ολυμπιονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Βίος και πολυτέλεια του σερ Πιτσιλή

Επίκαιρη Ερώτηση Σαλμά σε Θεοδωρικάκο για το λαθρεμπόριο καυσίμων: «Κλοπή με τουρκικές αντλίες – Τα είχα πει στον Μητσοτάκη»

Χρήστος Σταϊκούρας: Υπό τη σκιά των Τεμπών στήνει επικοινωνιακό σόου μπροστά στον Άρειο Πάγο (Video)