Επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Πεκίνου (Beijing University of Post and Telecommunications – BUPT) αναγορεύτηκε την περασμένη Τετάρτη η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα.
Η κυρία Μπαζιάνα στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου έδωσε επιστημονική διάλεξη προς τους καθηγητές και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, με τίτλο: “Αρχιτεκτονικές κόμβου και ελέγχου για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων στον προορισμό και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης οπτικών WDM δικτύων”.
Το αντικείμενο της διάλεξης της συζύγου του πρωθυπουργού σχετίζεται με έρευνα που εκπονεί η ίδια ως ερευνήτρια στην Ελλάδα η οποία επικεντρώνεται στη μελέτη των παραμέτρων που επηρεάζουν την απόδοση οπτικών WDM δικτύων και συγκεκριμένα παρουσιάζει αρχιτεκτονικές κόμβου και ελέγχου, στοχεύοντας στη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του εύρου ζώνης οπτικών δικτύων, σύγχρονης και ασύγχρονης μετάδοσης πληροφοριών, τοπικής και μητροπολιτικής κλίμακας.
Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο (BUPT), προσκεκλημένη του οποίου ήταν η κα. Μπαζιάνα, βρίσκεται στην καρδιά του προγράμματος για την έρευνα του Υπουργείου Παιδείας της Κίνας, που στοχεύει στο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας διαμέσου της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου. Στους σκοπούς του είναι η μεταφορά τεχνολογίας στην οικονομία μέσω κρατικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Θεραπεύει όλο το φάσμα των επιστημών, με έμφαση στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής και τις σχετικές εφαρμογές. Η φήμη του ως κέντρο αριστείας απλώνεται σε όλη την Κίνα κυρίως λόγω της σχέσης του με τη βιομηχανία, για την παραγωγή πρωτότυπης κινεζικής υψηλής τεχνολογίας. Το όραμα αυτό, που διαπερνά τη σύγχρονη κινέζικη πολιτική στον τομέα της έρευνας, χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και οικουμενικότητα, αφού δεν φιλοδοξεί να παρακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις στη Δύση, αλλά αντίθετα να συμμετάσχει ισότιμα και ανοιχτά σε όλα τα επίπεδα έρευνας και παραγωγής υψηλής τεχνολογίας.
Στην επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε βάλει την τελική σφραγίδα για την ενεργοποίηση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας–Πεκίνου, μετά από πολλά χρόνια διακοπής της λειτουργίας της. Η απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο πρωτευουσών αποτελούσε εδώ και χρόνια διπλωματικό στόχο της ελληνικής πλευράς, αφού επιτρέπει την αμεσότερη επικοινωνία και συνεργασία εμπορικών και άλλων εταίρων σε Ελλάδα και Κίνα. Η σύνδεση αυτή θα εκτελείται από την αεροπορική εταιρεία Air China, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει ότι το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα πραγματοποιείται δύο φορές κάθε εβδομάδα.