Στο πειρατικό του… κάπτεν Όλαφ

Στο πειρατικό του… κάπτεν Όλαφ

Ο Σολτς καλεί την αντιπολίτευση να συμπράξει σε ένα «Σύμφωνο για τη Γερμανία», το καράβι της οποίας πλέει προς ταραγμένα δημοσιονομικά νερά. Σπάνια συμβαίνει ο Όλαφ Σολτς να μιλάει στην παράταξη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην Μπούντεσταγκ χωρίς να την επικρίνει για κάτι. Την περασμένη εβδομάδα όμως, στη συζήτηση για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αυτή η παράδοση έσπασε, αφού προσέγγισε τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, για να του τείνει χείρα συνεργασίας.

Ανανέωση με ξένες πλάτες

Ο Σολτς κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συμπράξει σε ένα ‘σύμφωνο’ για τη Γερμανία. «Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τη Γερμανία πιο γρήγορη, πιο σύγχρονη και πιο ασφαλή», είπε ο Σολτς.

Ο καγκελάριος έπειτα επιδόθηκε σε ένα λογύδριο στο οποίο εξέθετε όλους τους ευσεβείς πόθους που θα ήθελαν να υλοποιήσουν όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα ετών, χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικότερο όλων το θέμα της  διαβόητης γραφειοκρατίας. Ο Σολτς θέλει περισσότερους ανθρώπους στις αρχές σχεδιασμού και ταχύτερες, ψηφιακές διαδικασίες έγκρισης, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ έχει προειδοποιήσει ότι θα περικόψει τις δαπάνες ψηφιοποίησης από το επόμενο έτος, ώστε να ευθυγραμμιστούν τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους με τις δημοσιονομικές επιταγές που θα επανέλθουν σε ισχύ από του χρόνου. Προκειμένου το κεντρικό ομοσπονδιακό κράτος να εφαρμόσει αυτά τα σχέδια και να επιταχύνει τη μεταρρύθμιση στη διοίκηση, ο Σολτς χρειάζεται τους δήμους και τα ομόσπονδα κρατίδια. Εκεί είναι που κυριαρχούν οι πρωθυπουργοί και οι δήμαρχοι της Ένωσης.

Απέναντι στην ακροδεξιά

Αυτή είναι μία μόνο πτυχή του «συμφώνου». Μια άλλη είναι η συμφωνία κατά του AfD. Το ρατσιστικό ακροδεξιό μόρφωμα ανεβαίνει επικίνδυνα στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα αυτή τη στιγμή προηγείται στις τρεις ομοσπονδιακές πολιτείες της Θουριγγίας, της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου, όπου θα διεξαχθούν εκλογές το επόμενο έτος. Ο καγκελάριος περιέγραψε την κοινοβουλευτική ομάδα της ακροδεξιάς στη Μπούντεσταγκ ως εντολή κατεδάφισης για τη Γερμανία με τα αιτήματά της για νέα εμπόδια στην Ευρώπη και για κοινωνικές περικοπές.

Η αντίδραση Μερτς

Ο Φρίντριχ Μερτς έμεινε εμφανώς έκπληκτος από αυτή την επίθεση φιλίας. Ο Μερτς χρησιμοποίησε την ομιλία του για μια γενική επίθεση στην κυβερνητική συμμαχία. Σύμφωνα με το αφεντικό του CDU, ο Σολτς υποσχέθηκε μια «αλλαγή εποχής» (zeitenwende), υπόσχεση που έμεινε στα λόγια. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση στην αξιολόγηση του επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, και την υπόσχεση αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού. Αλλά η κυβέρνηση αθέτησε αυτή την υπόσχεση, σύμφωνα με τον Μερτς.

Ακόμα περισσότερα χρήματα για την Μπούντεσβερ

Ο Σολτς δεν άφησε αναπάντητη την κατηγορία ότι η Γερμανία δεν έπιασε τον στόχο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες. Το παραδέχθηκε και υποσχέθηκε ότι η Μπούντεσβερ θα χρειαζόταν επιπλέον 25 με 30 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό στο μέλλον. Το χειροκρότημα των Πρασίνων και του SPD ήταν περιορισμένο. Είναι αριθμητικά προβλέψιμο ότι μια αύξηση των δαπανών για την Άμυνα θα αναγκάσει όλους τους άλλους υπουργούς να προβούν σε περαιτέρω περικοπές. Επειδή η χαλάρωση του φρένου χρέους ή οι αυξήσεις φόρων για τους κορυφαίους εισοδηματίες και τους πλούσιους αναμένεται να αποτύχουν λόγω του νεοφιλελεύθερου FDP.

Documento Newsletter