Στην επίσημη καταγραφή των επιθέσεων που δέχτηκαν το documentonews.gr και το koutipandoras.gr, προχώρησε το παρατηρητήριο του MFRR, της συνομοσπονδίας οργανώσεων δήλαδή για την ελευθερία του Τύπου.
Στην καταγραφή, η οποία φέρει τον χαρακτηρισμό «Επίθεση/Απειλή κατά ιδιοκτησίας», το MFRR καταγράφει τόσο τον τύπο της επίθεσης που δέχτηκαν τα δύο μέσα, όσο και την «προϊστορία» που υπάρχει με ΜΜΕ να δέχονται αντίστοιχες επιθέσεις μετά τη δημοσίευση θεμάτων για την υπόθεση Αγιαβέφε.
Διαβάστε επίσης: Balkan Insight: Κυβερνοεπίθεση στο Documento μετά τις αποκαλύψεις για τη σύζυγο Αγιαβέφε
Παράλληλα, η καταγραφή επικαλείται και τις σχετικές δηλώσεις του δημοσιογράφου του Documento Μάριου Αραβαντινού, ο οποίος κάνει επίσης λόγο για «μοτίβο».
Ολόκληρη η αναφορά του MFRR:
Στις 13 Φεβρουαρίου 2023, οι ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Documentonews.gr και Koutipandoras.gr στοχοποιήθηκαν με κυβερνοεπιθέσεις DDoS, οι οποίες έριξαν τους servers τους και κατέστησαν τις πλατφόρμες προσωρινά μη διαθέσιμες για τους αναγνώστες.
Η ταυτότητα της πηγής της επίθεσης και το κίνητρο ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθούν.
Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, που ξεκίνησαν και οι δύο γύρω στο μεσημέρι, ήρθαν μία ημέρα αφότου και τα δύο μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ερευνητικό ρεπορτάζ για τη σύζυγο του αμφιλεγόμενου Τούρκου επιχειρηματία Γιασάμ Αγιαβέφε.
Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Μάριου Αραβαντινού είχε αποκαλύψει πώς η σύζυγος του Αγιαβέφε είχε λάβει πλαστή ταυτότητα από εγκληματική οργάνωση συνδεδεμένη με τον ελληνικό υπόκοσμο και έκανε αναφορά για τη δράση της εγκληματικής ομάδας.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τον Ayavefe ή τη σύζυγό του με την κυβερνοεπίθεση. Ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική τέτοια επίθεση σε μέσα ενημέρωσης που συνδέεται με τις δημοσιεύσεις τους για τον Ayavefe τον τελευταίο χρόνο. Τον Ιούλιο του 2022, πολλά μέσα ενημέρωσης στοχοποιήθηκαν σε παρόμοιες επιθέσεις DDoS μετά την αναφορά τους. Δείτε την ειδοποίηση: https://www.mapmf.org/alert/25188. Μιλώντας στο BIRN, ο Αραβαντινός είπε: «Το Documento είναι το τέταρτο μέσο ενημέρωσης που δέχεται επίθεση μετά τη δημοσίευση ειδήσεων για αυτό το πρόσωπο. Υπάρχει ένα μοτίβο. Απομένει να αποδειχθεί αν ο δράστης είναι το ίδιο πρόσωπο». Το Documento είπε ότι ο ιστότοπός του είχε καταρρεύσει για αρκετή ώρα, αλλά αργότερα αποκαταστάθηκε.
Είπε ότι οι ειδικοί είχαν αξιολογήσει το ζήτημα και το περιέγραψαν ως μια σοβαρή επίθεση DDoS που θα κόστιζε αρκετές χιλιάδες ευρώ για να πραγματοποιηθεί. Η επίθεση λειτουργεί υπερφορτώνοντας τους διακομιστές ενός ιστότοπου με τεράστια ποσά κίνησης στο Διαδίκτυο, διακόπτοντάς τον και οδηγώντας τους ιστότοπους εκτός σύνδεσης. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις κυβερνοεπιθέσεις.
🚨 Our weekly compilation of #PressFreedom violations is out. This week we recorded 30 violations on https://t.co/VgEmbzQJmB, 16 of them are from Turkey and are linked to the earthquakes.
If you are a journalist seeking support, reach out to us: https://t.co/VfD3LSS3Uc pic.twitter.com/fPy1wNLNqL
— Media Freedom Rapid Response (MFRR) (@MediaFreedomEU) February 17, 2023
Διαβάστε επίσης: Πληρώνουν χιλιάδες ευρώ την ώρα για κυβερνοεπίθεση στο documentonews.gr και το koutipandoras.gr