Στο Ντουμπρόβνικ ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Oι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι συναντήσεις του επόμενου δεκαημέρου

Στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας θα είναι σήμερα ο πρωθυπουργός για να παραβρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας- χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη στιγμή που οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, όπως στη Μέση Ανατολή αλλά και στο μέτωπο στην Ουκρανία.

Η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο ηγετών είχε γίνει στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, όταν στη χώρα μας είχε έρθει για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στην περσινή σύνοδο παρόντες ήταν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συνάντησαν τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης είχε βρεθεί η στήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και ευρωεατλαντική προοπτική για ολόκληρη την περιοχή.

Την Παρασκευή στην Κύπρο

Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει από την Κροατία και την ερχόμενη Παρασκευή θα βρεθεί στην Πάφο της Κύπρου, όπου συγκαλείται η Σύνοδος των ηγετών των MED9, των χωρών της Μεσογείου. Βασικό θέμα συζήτησης στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο αναμένεται να είναι το μεταναστευτικό.

Στην Γερμανία το Σάββατο

Επίσης, το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη βάση του Ramstein στη Γερμανία, όπου θα γίνει συνάντηση για την Ουκρανία και θα είναι παρών και ο Ζελένσκι, για να παρουσιάσει τις επόμενες κινήσεις του για τον πόλεμο. Τέλος, την ερχόμενη Τετάρτη (16/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα γίνει η Σύνοδος Ε.Ε.-Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου. Την ατζέντα θα μονοπωλήσουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει η πρώτη σύνοδος Κορυφής της φετινής σεζόν, με θέματα που συνδέονται με το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Washington Post: «Mαζική έξοδος από τη Φλόριντα ενόψει του τυφώνα Μίλτον»

Το «Χ» επανέρχεται στη Βραζιλία: Ο Έλον Μασκ «συμμορφώθηκε» και κατέβαλε το πρόστιμο

«Αυτό το κάθαρμα ο Μπίμπι είναι ένας κακός γ@μημένος τύπος»: Έξαλλος ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου – Οι απίστευτες συνομιλίες

Tετ-α-τετ Μπακογιάννη και Πολάκη: «Θα γκρεμιστούν όλοι οι φούρνοι τσι Χαλέπας»

Ο Κικίλιας είναι ο υπουργός που αγόρασε διαμέρισμα 1,2 εκατ. στη Βασιλίσσης Σοφίας

Καταπέλτης για Καλλιάνο, δικαίωση για τον γιατρό η ΕΔΕ του «Αττικόν» – Το Documento αποκαλύπτει το πόρισμα