Στο ναδίρ ξανά ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις

Στο ναδίρ ξανά ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις

Έπιασαν πάτο και πάλι οι χορηγήσεις του τραπεζικού συστήματος στην πραγματική οικονομία.

Τα στοιχεία για τις νέες εκταμιεύσεις δανείων του μηνός Μαΐου που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος στις αρχές της εβδομάδας έδειξαν ότι οι χορηγήσεις νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις τον μήνα Μάιο σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα επιτόκιά τους.

Για την ακρίβεια, τα νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις έπεσαν κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ (έναντι μέσου όρου νέων δανείων 1,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των μηνών της καραντίνας), ενώ τα νέα δάνεια ειδικά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) έπεσαν κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 3% και ειδικά για τις μικρομεσαίες στο 3,5%.

Με το σταγονόμετρο

Το σφράγισμα της κάνουλας της ρευστότητας από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις τον Μάιο εξηγείται από τον τερματισμό των δύο προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων μέσω τραπεζικού δανεισμού, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Εγγυοδοσία.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δώσει παλαιότερα ο τέως υποδιοικητής της ΤτΕ Θ. Μητράκος και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, παρότι οι ελληνικές τράπεζες με την έλευση της πανδημίας έλαβαν 47 δισ. ευρώ ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αρνητικά επιτόκια, απέφυγαν να δανείσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, επιλέγοντας κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας να χρηματοδοτήσουν ελάχιστες μεγάλες εισηγμένες και μόνο κατά τον δεύτερο χρόνο, αφότου ενεργοποιήθηκαν οι δημόσιες εγγυήσεις του Εγγυοδοτικού και της Covid 19, να διαθέσουν το 38% των κονδυλίων αυτών των προγραμμάτων (ποσό περί τα 2,5 δισ. ευρώ) προς 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (επί συνόλου 820.000), αλλά το υπόλοιπο πάλι σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Καθώς όμως το τέλος των κρατικών μέτρων στήριξης συνεπάγεται ότι οι ΜμΕ, που απώλεσαν τζίρους της τάξης του 30% και 50% μέσα στο τελευταίο 15άμηνο, δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση, το πρόβλημα της άρνησης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και ιδίως τις ΜμΕ προσλαμβάνει τώρα πιεστικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό τις τελευταίες 15 μέρες είδαμε δύο ασυνήθιστες κινήσεις, μία από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος και μία από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε συνέντευξή του προς την οικονομική ιστοσελίδα Business Daily ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε με ασυνήθιστη ευθύτητα ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις νέες χορηγήσεις δανείων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών και τις κάλεσε να αυξήσουν τον δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι «έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό της απασχόλησης». «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να μείνουν ζωντανές, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουν βιώσιμες επιχειρήσεις, άρα λοιπόν οι τράπεζες πρέπει να φτιάξουν κατάλληλα προγράμματα» κατέληξε ο Γ. Στουρνάρας.

Μια χρήσιμη πρόταση

Αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχουν αρχίσει σταδιακά να αντιλαμβάνονται ότι από τη στιγμή που αποσύρονται τα μέτρα στήριξης η άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις ΜμΕ θα εμποδίσει την ανάκαμψη.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συγκάλεσε πριν από λίγες ημέρες ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΤτΕ, όλων των τραπεζικών διοικήσεων και των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε οι τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των ΜμΕ.

Φόρμουλα δεν βρέθηκε, στο τραπέζι έπεσε όμως μια χρήσιμη ιδέα από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, που θα μπορούσε να δώσει λύση.

Συγκεκριμένα πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος των κονδυλίων των 12 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ώστε να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις προς τις ΜμΕ.

Στην επανάληψη της ίδιας σύσκεψης με τους ίδιους συντελεστές που θα γίνει στις 15 Ιουλίου θα δούμε αν η πρόταση του προέδρου του ΕΕΑ έχει πιθανότητες να υιοθετηθεί.

Documento Newsletter