Το Ισραήλ κλείνει την πρεσβεία του στην Ιρλανδία, καθώς οι σχέσεις τους βαραίνουν όλο και περισσότερο λόγω Παλαιστίνης.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατήγγειλε την Ιρλανδία για «ακραίες αντι-ισραηλινές πολιτικές», σε μια κίνηση που ακολουθεί την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από το Δουβλίνο και τις κατηγορίες για γενοκτονία στη Γάζα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ, ο οποίος επιβεβαίωσε το κλείσιμο της πρεσβείας με ανακοίνωσή του την Κυριακή, καταδίκασε την Ιρλανδία για αυτό που αποκάλεσε «ακραίες αντι-ισραηλινές πολιτικές».
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις -ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του θα συλλάβει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αν πατήσει το πόδι του στην Ιρλανδία- χαρακτήρισε την κίνηση του Ισραήλ «βαθιά λυπηρή» και απέρριψε τις επικρίσεις του.
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μιχόλ Μάρτιν – ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί τον Χάρις στην πρωθυπουργία μόλις ολοκληρωθούν οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού – δήλωσε ότι η Ιρλανδία θα διατηρήσει τη δική της πρεσβεία στο Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι θα παραμείνουν ανοιχτοί.
«Η συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και η απώλεια αθώων ζωών είναι απλώς απαράδεκτη και αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Αποτελεί συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», δήλωσε ο Μάρτιν.
Η κίνηση του Ισραήλ ακολουθεί ένα σταθερά καθοδικό σπιράλ στις σχέσεις με την Ιρλανδία, η οποία έχει ιστορικό έκφρασης συμπάθειας για τον παλαιστινιακό αγώνα.
Η Ιρλανδία ήταν το τελευταίο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άνοιξε πρεσβεία στο Ισραήλ, το 1996, την ίδια χρονιά που το Ισραήλ άνοιξε την πρεσβεία του στο Δουβλίνο.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ιρλανδία, Ντάνα Έρλιχ, εγκατέλειψε τη χώρα τον Μάιο, αφού οι Ιρλανδοί αναγνώρισαν μαζί με τη Νορβηγία και την Ισπανία το παλαιστινιακό κράτος. Τον περασμένο μήνα, η αποστολή της Παλαιστινιακής Αρχής στο Δουβλίνο έλαβε πλήρες καθεστώς πρεσβείας, καθώς η Ιρλανδία διόρισε τον πρώτο της πρεσβευτή στην Παλαιστίνη.
Οι εντάσεις έχουν επίσης αυξηθεί λόγω της εισβολής του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο στο πλαίσιο της επίθεσής του κατά της Χεζμπολάχ, μια επιχείρηση που έχει απειλήσει τους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών εκεί, μεταξύ των οποίων και ένα τάγμα του ιρλανδικού στρατού.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το Ισραήλ φαίνεται ότι ήταν η απόφαση του ιρλανδικού υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα να εμπλακεί περισσότερο στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής που εδώ και ένα χρόνο κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μάρτιν δήλωσε ότι η Ιρλανδία θα ζητήσει από το δικαστήριο «να διευρύνει την ερμηνεία του σχετικά με το τι συνιστά τη διάπραξη γενοκτονίας από ένα κράτος. Ανησυχούμε ότι μια πολύ στενή ερμηνεία του τι συνιστά γενοκτονία οδηγεί σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας στην οποία η προστασία των αμάχων ελαχιστοποιείται».
Πηγή: Politico
Διαβάστε επίσης:
Το Bitcoin σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 105.000 δολαρίων