Στο ναδίρ η Ελλάδα στην ψηφιακή τεχνολογία – 25η στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2021 της ΕΕ

Στο ναδίρ η Ελλάδα στην ψηφιακή τεχνολογία – 25η στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2021 της ΕΕ

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας του 2021 (DESI) ο οποίος αξιολογεί τις ψηφιακές επιδόσεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021 στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Πυξίδας 2030», η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη…. από το τέλος πριν την Βουλγαρία και την Ρουμανία όσον αφορά την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, στοιχεία που αποδεικνύουν πως όσο κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να πείσει πως αναπτύσσει συνεχώς την ψηφιακή πολιτική αναβαθμίζοντας τη χώρα ψηφιακά, τα στοιχεία μαρτυρούν την πλήρης αποτυχία της και σε αυτό τον τομέα.

Στον αντίποδα, Δανία, Σουηδία και Ιρλανδία κατέλαβαν την πρώτη θέση στη συνολική κατάταξη για το 2021.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης χρησιμοποιεί στοιχεία από το 2020.

Από πλευράς της Κομισιόν επισημαίνεται ότι «οι επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στη χρήση και στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν έκτοτε δεν αποτυπώνονται στα δεδομένα και θα είναι πιο φανερές στην έκδοση του 2022».

Παράλληλα, όσον αφορά την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση αφού οι ψηφιακές τεχνολογίες υιοθετούνται αργά από τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς μόνο το 19 % χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 23 % στην ΕΕ.

Όσον αφορά την παράμετρο του ανθρώπινου κεφαλαίου, η Ελλάδα κατατάσσεται 21η μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, παραμένοντας κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ποσοστό των ατόμων που έχουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες είναι χαμηλό (51 %).

 

Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, με συνολική βαθμολογία 37,7 (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 50,2 στην ΕΕ), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 27η θέση στην ΕΕ.

 

Επιπλέον, η «Ψηφιακή Πυξίδα» θέτει ως στόχο όλες οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες να είναι πλήρως διαδικτυακές έως το 2030. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από το διάγραμμα η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα αφού βρίσκεται στην προτελευταία θέση, μπροστά από την Ρουμανία.

 

 

Documento Newsletter