«Καμπανάκι» Γερμανικού Τύπου για το δημογραφικό στην Ελλάδα με φόντο τις προειδοποιήσεις για τη μεγάλη απειλή, που διαμορφώνει στο ασφαλιστικό σύστημα η δραματική μείωση του πληθυσμού.
Η έρευνα την οποία διενήργησε η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζίχνη, ένα χωριό κοντά στις Σέρρες, δείχνοντας, πως η παρούσα κατάσταση δε θυμίζει σε τίποτα τις εποχές του παρελθόντος, όπου υπήρχαν πολλοί κάτοικοι στο χωριό λόγω της καλλιέργειας καπνού, η οποία ήταν διεθνώς γνωστή.
Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου ο καπνός έχασε την αξία του, γεγονός, που υπήρξε καθοριστικό για την τοπική κοινωνία δεδομένου, ότι η Νέα Ζίχνη δεν έχει ούτε βουνά ούτε και θάλασσα, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει μόνο 1000 κατοίκους και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν περάσει τα 80, δηλαδή σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 75% μέσα σε 60 χρόνια.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση;
Για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης θα πρέπει «μακροπρόθεσμα να σταματήσει η φυγή των νέων από τη χώρα, να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει και πρωτίστως να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τα παιδιά περιβάλλον, προκειμένου τα νέα ζευγάρια να μπορούν να κάνουν όσα παιδιά θέλουν, όταν το θέλουν. Σήμερα όμως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιβάλλον», εξηγεί στην taz ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Την ίδια στιγμή, «στην Ελλάδα υπάρχουν και υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους», δηλώνει ο Παύλος Μπαλτάς, ειδικός σε θέματα Δημογραφικής Ανάλυσης στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, επισημαίνοντας, πως είναι αναγκαία η ευκολότερη πρόσβαση στη στέγαση, καθώς η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στην Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2022 οι Έλληνες δαπανούν το 34,2% του μισθού τους στη στέγαση, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου δαπανάται κατά μέσο όρο το 18,9% του διαθέσιμου εισοδήματος.
Όπως τονίζει η εφημερίδα του Βερολίνου, «τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβραδύνουν τη μείωση του πληθυσμού. Το επίδομα παιδιού για ένα νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ είναι 28 ευρώ ανά μήνα και ανά παιδί. Ψίχουλα. Τουλάχιστον το επίδομα πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά το νέο έτος. Πάντως, το ελληνικό κράτος είναι γενναιόδωρο όσον αφορά τις γεννήσεις: το ισχύον από το 2020 επίδομα γέννησης βρίσκεται στα 2.000 ευρώ, ενώ για δίδυμα φτάνει τα 4.000 και για τρίδυμα τα 6.000 ευρώ».
Σημειώνεται, ότι το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία, καθώς η μέση ηλικία σήμερα είναι περίπου τα 46 χρόνια, ενώ, το 2050 «η Ελλάδα αναμένεται να έχει μόλις 9 εκατομμύρια κατοίκους, με μέσο όρο ηλικίας τα 53,4 έτη».
Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός, πως ενώ, η δημογραφική κατάρρευση εντείνεται, η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει μια «μαγική» εικόνα για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα χωρίς να συνδέει το δημογραφικό πρόβλημα με την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και την αδυναμία της να αποτελέσει πραγματικό στήριγμα για τους πολίτες.