Στο μικροσκόπιο οι σχέσεις ΚΕΕΛΠΝΟ με τη σύζυγο Στουρνάρα – Σφυροκόπημα σε Νικολοπούλου από την πλευρά Βαξεβάνη

Να επιτραπεί τελικά η ηχογράφηση της δίκης του Κώστα Βαξεβάνη με τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου από την πλευρά του δημοσιογράφου και για προσωπικούς λόγους αποφάσισε ο Εισαγγελέας της έδρας. 

Η δίκη του δημοσιογράφου με τη σύζυγο του κεντρικού Τραπεζίτη για τις αποκαλύψεις του περιοδικού Hot Doc σχετικά με τις τις σχέσεις της κ. Νικολοπούλου με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το γεγονός ότι “βάφτισαν” τον καρκίνο κολλητικό ώστε η εταιρία της να πάρει διαφημιστικό έργο του Κέντρου συνεχίστηκε σήμερα, Τρίτη. Το Δικαστήριο διέκοψε για τις 20 Ιουλίου τη διαδικασία.

Έπειτα από έντονες αντιπαραθέσεις επί του αιτήματος για ηχογράφηση της δίκης, ο εισαγγελέας ζήτησε τελικά να επιτραπεί η ηχογράφηση από την πλευρά Βαξεβάνη για προσωπική χρήση

Το Δικαστήριο είχε απορρίψει συνολικά το σχετικό αίτημα με τον Κώστα Βαξεβάνη να αντιδρά τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να καταγράφει. Εν τω μεταξύ, η στάση που κράτησε στην αρχή της δίκης η κ. Νικολοπούλου η οποία αν και ηχογραφούσε (μέσω φίλης της) τη δίκη κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, προκάλεσε αίσθηση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουνίου, η δίκη είχε διακοπεί όταν το δικαστήριο αποφάσισε να οδηγηθεί η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα στον εισαγγελέα μετά την αποκάλυψη κατά την ακροαματική διαδικασία ότι είχε δώσει σε φίλη της το κινητό της προκειμένου παρανόμως να ηχογραφεί τη διαδικασία. Ωστόσο, όχι μόνο δεν τηρήθηκε σε βάρος της η αυτόφωρη διαδικασία που τηρείται για κάθε πολίτη ο οποίος “συλλαμβάνεται” να μαγνητοφωνεί μέσα στο δικαστήριο χωρίς άδεια, αφήνοντας την να φύγει από τα δικαστήρια, αλλά της έδωσαν πίσω και το κινητό χωρίς πρώτα να ερευνηθεί εάν έκανε και βιντεοσκόπηση της δίκης. 

Ειδικότερα, κατά την έναρξη της διαδικασίας ο Γιάννης Μαντζουράνης επανέφερε το ζήτημα της παράνομης ηχογράφησης της δίκης από την πλευρά της Λίνας Νικολοπούλου, ζητώντας επίσημα από το δικαστήριο να επιτρέψει τόσο την ηχογράφηση, όσο και τη μαγνητοσκόπηση της δίκης, καθώς όπως είπε, συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. “Η μηνύτρια” τόνισε ο κ. Μαντζουράνης “είναι πρόσωπο που συνδέεται με τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος είναι πρόσωπο της μόνιμης επικαιρότητας ως διοικητής της ΤτΕ και πρώην υπουργός Οικονομικών”.

Η όλη διαδικασία

Η πλευρά της Νικολοπούλου κατά την έναρξη της δίκης ζήτησε να μην υπάρξει δημοσιογραφική κάλυψη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως είναι παράνομο.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης επανέλαβε εμφατικά την ανάγκη κάλυψης της δίκης, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πώς κατασπαταλήθηκαν τα χρήματα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά την προηγούμενη φορά της κ. Νικολοπούλου, δείχνει πως δεν θα έχει αντίρρηση για κάτι τέτοιο, αφού ηχογραφούσε τη δίκη και μάλιστα δίχως άδεια. Ο εισαγγελέας της έδρας διαφώνησε με το αίτημα, εκτιμώντας ότι η εν λόγω δίκη δεν έχει δημόσιο ενδιαφέρον αφού αφορά ένα συγκεκριμένο δημοσίευμα και όχι την κατασπατάληση κονδυλίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η πλευρά της Λίνας Νικολοπούλου ζήτησε επίσης την απόρριψη του αιτήματος, διότι σύμφωνα με το σκεπτικό της, η υπεράσπιση ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση της δίκης, ενώ αν πράγματι η δίκη είχει δημόσιο ενδιαφέρον, η αίθουσα του δικαστηρίου θα έπρεπε να είναι κατάμεστη.

Η πλευρά της συζύγου Στουρνάρα χαρακτήρισε δε απαράδεκτη την αναμετάδοση της δίκης με οποιονδήποτε τρόπο με το σκεπτικό ότι οι μάρτυρες θα πληροφορηθούν για την εξέλιξη της δίκης. Ο Σπύρος Μουζακίτης επέμεινε από τη δική του πλευρά ότι η ηχογράφηση δεν απαγορεύεται, αλλά αντιθέτως απαγορεύεται το koutipandoras.gr ή οποιοδήποτε άλλο μέσο να μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο τη δίκη.

Σε παρέμβασή του ο Κώστας Βαξεβάνης τόνισε ότι η δίκη είναι δημόσια βάσει του Συντάγματος. “Από γενέσεως Τύπου, ο Τύπος ενημερώνει τον κόσμο γι’ αυτά που συμβαίνουν. Αν το κάνει καλά ή αν τα μεταδίδει αυτολεξεί, αυτό αφορά την ικανότητα του δημοσιογράφου. Τυχαίνει να έχουμε καλούς δημοσιογράφους στην αίθουσα, οι οποίοι μεταδίδουν όσα συμβαίνουν στην αίθουσα”. Ο Κώστας Βαξεβάνης υπογράμμισε ακόμη ότι το δικαστήριο άνοιξε μανιέρα επιτρέποντας την προηγούμενη φορά την παράνομη ηχογράφηση και εκτίμησε ότι πολίτες θα καταθέτουν αγωγές κατά των δικαστηρίων γιατί τα πρακτικά που καταγράφονται δεν είναι ακριβή.

Σε νέα του παρέμβαση, ο Γιάννης Μαντζουράνης σημείωσε ότι περίμενε την αντίδραση της υπεράσπισης, οι διαθέσεις της οποίας αποκαλύπτονται, αλλά όχι και αυτή του εισαγγελέα. Επανέλαβε εμφατικά ότι η δίκη έχει δημόσιο συμφέρον καθώς η δραστηριότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ ελέγχεται σε κάθε περίπτωση και από τη Βουλή, αλλά και από τη Δικαιοσύνη, ενώ μέσα στα ελεγχόμενα είναι και όσα έχει αποκαλύψει το Hot Doc. “Αυτό δεν αφορά τους έλληνες πολίτες;” διερωτήθηκε ο κ. Μαντζουράνης και πρόσθεσε ότι “δεν πρόκειται απλώς για μια δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά για μια δίκη που αφορά την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος προς όφελος συγγενών και φίλων”. “Αντιλαμβάνομαι γιατί φοβάται η πολιτική αγωγή τη δημοσιότητα. Τη φοβάται γιατί έχει επιπτώσεις, όχι μόνο στη μηνύτρια, αλλά και στον σύζυγό της” πρόσθεσε.

Ο έτερος συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννης Απατσίδης ζήτησε από το δικαστήριο να είναι σαφές ως προς το τι επιτρέπεται και τι όχι στη δίκη. Το δικαστήριο τελικά αποφάνθηκε την απόρριψη του αιτήματος μαγνητοσκόπησης και αναμετάδοσης της διαδικασίας. Ο Γιάννης Μαντζουράνης ενημέρωσε στο σημείο αυτό ότι η διαδικασία ηχογραφείται από την πλευρά Βαξεβάνη, αφού την προηγούμενη φορά το δικαστήριο έκρινε ότι η ηχογράφηση επιτρέπεται.

Ζήτησε μάλιστα τα πρακτικά της προηγούμενης δίκης για να διαπιστωθεί αν αποτυπώνουν με ακρίβεια όσα συνέβησαν πριν από περίπου δέκα ημέρες. “Αν τελικά δεν επιτρέπεται η ηχογράφηση όπως λέτε, τότε κάποιοι παρέβησαν τον νόμο και είναι υπεύθυνοι που άφησαν την κα Στουρνάρα να μεταβεί στην οικία της μετά το πέρας της προηγούμενης δίκης”, συμπλήρωσε.

Ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα για παράδοση των πρακτικών, με την πλευρά της Λίνας Νικολοπούλου να μην το αρνείται. Το δικαστήριο έκανε επίσης δεκτό το αίτημα χορήγησης των πρόχειρων πρακτικών της προηγούμενης δίκης. Ως προς το ζήτημα καταγραφής της δίκης, ο Γιάννης Μαντζουράνης επανήλθε τονίζοντας: “αν κρινετε ότι είναι παράνομο θα πρέπει να δούμε πως θα το χειριστείτε. Αν μεταχειρίζεστε με τα ίδια μέτρα και σταθμά όλους τους πολίτες”.

Η υποκρισία της πλευράς Στουρνάρα

“Η καταγραφή της συνεδρίασης με οποιονδήποτε τρόπο, θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται” αντέτεινε ο εισαγγελέας προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και το δικαστήριο θεωρεί παράνομη την καταγραφή της διαδικασίας γι’ αυτό και συνέταξε έκθεση και δεν επέστρεψε αμέσως το κινητό στη σύζυγο Στουρνάρα. Η πλευρά Στουρνάρα επέμεινε ότι η ηχογράφηση της διαδικασίας δεν απαγορεύεται. “Νομίμως ηχογραφήθηκε, αν ηχογραφήθηκε αυτή η συζήτηση” συμπλήρωσε. Η πλευρά της Λίνας Νικολοπούλου επέμεινε εν τω μεταξύ ότι κακώς μεταδίδεται η δίκη μέσα από το documento.gr και άλλα μέσα γιατί λαμβάνουν γνώση οι μάρτυρες και ζήτησε να επιτραπεί η ηχογράφηση για προσωπική χρήση, αλλά αντιθέτως να μην επιτραπεί η αναμετάδοση της δίκης.

Ο Σπύρος Μουζακίτης επιτέθηκε μάλιστα στους δημοσιογράφους του koutipandoras.gr και του documentonews.gr γιατί, όπως είπε, δεν τους γνωρίζει και απορεί γιατί κάθονται δίπλα στους συνηγόρους, ενώ επέμεινε ότι απαγορεύεται η αναμετάδοση της δίκης σε πραγματικό χρόνο μέσω των ιστοσελίδων.

“Υπάρχει μια αντίληψη ανάμεσα στα δύο άκρα. Το ένα είναι ότι η κα Στουρνάρα μπορεί να ηχογραφεί, αλλά από την άλλη είναι παράνομη και μόνο η καταγραφή μέσω υπολογιστή. Τον κ. Μουζακίτη τον πειράζει ακόμη και το πού κάθονται οι δημοσιογράφοι. Πειράζει τον κ. Μουζακίτη η πιστή καταγραφή; Αν δεν ήταν πιστή δεν θα τον πείραζε;” υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κώστας Βαξεβάνης, ενώ ο Γιάννης Μαντζουράνης ανέφερε ότι η πολιτική αγωγή “φάσκει και αντιφάσκει”.

Τόνισε δε ότι σαφώς απαγορεύεται και η ηχογράφηση αφού ο νόμος κάνει λόγο για αναμετάδοση από ραδιόφωνο το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μεταδίδει εικόνα.

Επεσήμανε ωστόσο ότι στο προηγούμενο δικαστήριο και σε ερώτηση του διοικητή του Α.Τ. Κυψέλης για το τι πρέπει να κάνει με την κα Στουρνάρα που ηχογραφούσε τη δίκη, εκείνος απαντούσε “τα νόμιμα”. “Επειδή δεν τηρήθηκαν τότε τα νόμιμα, αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά μας για ηχογράφηση, εμείς θα τη συνεχίσουμε, για να δούμε τι θα κάνει ο κ. εισαγγελέας και τι θα κάνει ο διοικητής του Α.Τ. Για να δούμε ποιοι έχουν ίσα δικαιώματα σ’ αυτή τη χώρα και πώς αντιμετωπίζονται από τον νόμο. Δηλώνουμε ότι η πλευρά του κ. Βαξεβάνη θα ηχογραφεί αν του το επιτρέψετε, αλλά θα ηχογραφεί ακόμη κι αν το αρνηθείτε” τόνισε εμφατικά ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Ο Γιάννης Απατσίδης από τη δική του πλευρά, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ηχογραφούνται όλες οι δίκες, διότι συχνά τα πρακτικά που κρατούνται είναι λάθος, ενίοτε και με δόλο. Παράλληλα, έκανε λόγο για υποκρισία της πλευράς Στουρνάρα η οποία ισχυρίζεται ότι η ηχογράφηση είναι νόμιμη, αλλά η αναμετάδοση της δίκης ακόμη και γραπτώς μέσω του Τύπου, όχι. “Δεν είναι δυνατόν να είναι παράνομη η αναμετάδοση, αν δεν είναι παράνομη η λήψη του ηχητικού” τόνισε ο κ. Απατσίδης και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση ο νόμος δεν αναφέρεται στη δακτυλογράφηση μιας δικαστικής διαδικασίας. Ο συνήγορος ενημέρωσε ταυτόχρονα το δικαστήριο ότι η Αστυνομία (τόσο η Άμεση Δράση, όσο και το Εσωτερικών Υποθέσεων) είναι πληροφορημένο για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην προηγούμενη δίκη με τη μη σύλληψη της Λίνας Νικολοπούλου και το γεγονός ότι επέστρεψε στην οικία της, χωρίς καν να οδηγηθεί στο Α.Τ. όπως προβλέπει η διαδικασία σε αντίθεση με τη φίλη της που “συνελήφθη” να ηχογραφεί και τελικά οδηγήθηκε με περιπολικό στην Α.Τ. Κυψέλης.

“Αν λοιπόν το δικαστήριό σας κρίνει ρητώς ότι η ηχογράφηση είναι νόμιμη, τότε ζητώ να μαγνητοφωνήσω ως δικηγόρος όλη τη διαδικασία” κατέληξε ο Γιάννης Απατσίδης. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μαντζουράνης κατηγόρησε την πολιτική αγωγή ότι σκοπίμως προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση, και ξεκαθάρισε ότι οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην αίθουσα μεταδίδουν μια δημόσια συνεδρίαση ενός δικαστηρίου. “Αν ηχογραφούσαν οι δημοσιογράφοι, δεν θα κάθονταν να γράφουν όλη τη διαδικασία στο χέρι. Το αν αποτυπώνουν ορθά όσα συμβαίνουν στην αίθουσα, δεν είναι προς ψόγο, αλλά προς έπαινο. Δεν περίμενα τέτοια προσβλητική συμπεριφορά προς δημοσιογράφους από τον κ. Μουζακίτη, ο οποίος υπήρξε εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος”.  

Εισαγγελέας: Να επιτραπεί η ηχογράφηση της δίκης

Έπειτα λοιπόν από έντονες αντιπαραθέσεις επί του αιτήματος για ηχογράφηση της δίκης, ο εισαγγελέας ζήτησε τελικά να επιτραπεί η ηχογράφηση από την πλευρά Βαξεβάνη για προσωπική χρήση.

Η συνέχεια της διαδικασίας

“Θα συνεχίσω να καταγράφω τη διαδικασία” ξεκαθάρισε ο Κώστας Βαξεβάνης και υπογράμμισε ότι δεν περιορίζεται στο να ζητήσει καταγραφή της δίκης για δική του χρήση διότι το ίδιο δικαστήριο έκρινε την προηγούμενη φορά ότι δεν είναι αδίκημα η καταγραφή, αφού δεν δίκασε επί τόπου ή δεν οδήγησε στο αυτόφωρο τη Λίνα Νικολοπούλου.

Ο εισαγγελέας επέμεινε ότι και η καταγραφή ήχου είναι παράνομη και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα ηχογράφησης, ενώ ο Σπύρος Μουζακίτης έκανε λόγο για προσπάθεια της πλευράς Βαξεβάνη να μην συνεχιστεί επί της ουσίας η δίκη πράγμα που φαίνεται, όπως είπε, από το γεγονός ότι ο Κώστας Βαξεβάνης δήλωσε πως θα συνεχίζει να ηχογραφεί για να φανεί αν η Αστυνομία και το δικαστήριο θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, όπως λειτούργησε με τη κα Στουρνάρα.

Ο Κώστας Βαξεβάνης τόνισε ότι “το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε σχετίζεται και προέρχεται αποκλειστικά από τη λειτουργία του δικαστηρίου. Αν δεν υπήρχε καταγραφή την προηγούμενη φορά, η οποία σβήστηκε και τελικά καταλήξαμε βάσει όσων συνέβησαν αργότερα ότι αυτή η διαδικασία είναι νόμιμη, δεν θα είχαμε σήμερα αδιέξοδο. Υπήρξε από το δικαστήριό σας μια αμφιλεγόμενη απόφαση -επί τούτου αμφιλεγόμενη κατά την άποψή μου- κι έτσι βρίσκεστε παγιδευμένοι. Αποσύρω για να διευκολύνω τη διαδικασία, το αίτημα για ηχογράφηση και σας ζητώ ακολουθώντας σχετική απόφαση του Εφετείου Αθηνών σε δίκη μου με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, να μου επιτρέψετε να ηχογραφώ για προσωπική χρήση ώστε να προετοιμάσω και την απολογία μου”.

“Οι αποφάσεις των Εφετείων δεν παράγουν νομολογία” φώναξε η πλευρά της Στουρνάρα, η οποία πάντως ανέφερε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση επ’ αυτού του αιτήματος από την πλευρά της πολικής αγωγής.

Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση της Λίνας Νικολοπούλου, με τις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Γιάννη Μαντζουράνη.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Έχετε διαβάσει το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Γνωρίζετε αν το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν προκηρύξει τον διαγωνισμό είχε υποβάλλει αιτήματα στο ΕΣΡ για να μεταδοθούν τα μηνύματα δωρεάν, όπως υπάρχει η δυνατότητα;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τα μηνύματα που αφορούσαν το έργο για τον καρκίνο, τα φτιάξαμε εμείς. Με βάση τον διαγωνισμό, έπρεπε να αγοράσουμε ραδιοτηλεοπτικό χρόνο για τη μετάδοσή τους. Δεν γνωρίζω αν είχε υποβάλλει κάποιο αίτημα το ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Γνωρίζετε αν το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε τη δυνατότητα να τιμολογήσει απ’ ευθείας τα ΜΜΕ χωρίς τη μεσολάβηση της εταιρίας σας;

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Για το συγκεκριμένο έργο δεν είχε δικαιοδοσία, γιατί ήταν έργο ΕΣΠΑ και σύμφωνα με αυτά ο χρόνος αγοράζεται. Πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι υπάρχει μια έκπτωση 9% που έχουν δικαίωμα να πάρουν εταιρίες μόνο σαν τις δικές μας. Αν το ΚΕΕΛΠΝΟ αγόραζε απ’ ευθείας θα πλήρωνε πιο ακριβά.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αμφισβητώ ότι υπάρχει τέτοιος νόμος.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ξέρω τον νόμο.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Επιστροφή είναι, όχι έκπτωση. Στις διαφημιστικές πάει η επιστροφή.

Διαβάστε σχετικά εδώ: Δίκη Βαξεβάνη με σύζυγο Στουρνάρα: Η κατάθεση της Λίνας Νικολοπούλου