Στο Μεσαίωνα μας γυρίζει ο Βορίδης: Ζητά χημικό ευνουχισμό για τους παιδοβιαστές

Στο Μεσαίωνα μας γυρίζει ο Βορίδης: Ζητά χημικό ευνουχισμό για τους παιδοβιαστές

Μόνο στο Μεσαίωνα και σε αυταρχικά καθεστώτα θα μπορούσε κανείς να ακούσει δηλώσεις σχετικά με χημικούς ευνουχισμούς. Στην Ελλάδα ωστόσο, ακούγονται από υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγκεκριμένα από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τοποθετήθηκε σχετικά με τις υποθέσεις που αφορούν ανήλικα παιδιά και συγκλονίζουν το πανελλήνιο και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα της ποινής ισόβιας κάθειρξης, στην υφ’ όρων απόλυση, αλλά μη μπορώντας να κρύψει το αυταρχικό παρελθόν του, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εφαρμογής…του χημικού ευνουχισμού, όπου τάσσεται υπέρ.

«Είναι δύσκολο από πλευράς δικαιωμάτων, έχει πολλά θέματα. Εάν θέλεις να τον βγάζεις από τον φυλακή, ως μέτρο ασφαλείας της κοινωνίας, αυτές οι νομοθεσίες επιβάλλουν τον χημικό ευνουχισμό. Αν είναι να μην το ξανακάνεις, να συναινέσεις εσύ στον χημικό σου ευνουχισμό προκειμένου να σε βγάλω από τη φυλακή. Είναι μία μορφή ποινικής συνδιαλλαγής. Το έχουν οι Αμερικανοί» σημείωσε ο Μάκης Βορίδης και τόνισε ότι «είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί».

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη:

Για το ζήτημα της υφ’ όρων απόλυσης

Όσον αφορά το ζήτημα της υφ’ όρων απόλυσης, αυτό το οποίο πρέπει να προβληματίσει από εδώ και πέρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ορισμένες περιπτώσεις είτε ιδιαίτερα ειδεχθών εγκλημάτων είτε εγκληματικών προσωπικοτήτων. «Έχουμε έναν κατά συρροή δολοφόνο, έχει νόημα ο κατά συρροή δολοφόνος να αποφυλακίζεται με όρους; Δηλαδή, έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει τελέσει σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε ανθρωποκτονίες, θα τον βγάλουμε από τη φυλακή;» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα αδικήματα παιδοφιλίας 

Σχετικά με τα αδικήματα παιδοφιλίας ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι παιδόφιλοι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι οι οποίοι εξαιτίας του ότι έχουν αυτό το διεστραμμένο πάθος, το οποίο είναι πάρα πολύ έντονο, δεν αναμορφώνονται». Επομένως, ο Υπουργός εξέφρασε την γνώμη ότι «υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις εγκλημάτων ή εγκληματιών που λόγω είτε της προσωπικότητας είτε του ειδεχθούς της πράξεως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα εκτίεται το σύνολο της επιβληθείσας από το δικαστήριο ποινής. Να το κάνει όλο, να μην υπάρχουν ούτε ευεργετικές διατάξεις ούτε τίποτα» τόνισε. «Να μην υπάρχει η νομική δυνατότητα να κρίνεται το ζήτημα της απολύσεως με όρους» πρόσθεσε.

Σημείωσε πάντως ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης στην υφ’ όρων απόλυση προσέθεσε προϋποθέσεις, στοιχεία που αφορούν στην επικινδυνότητα του δράστη, το κατά πόσον έχει αναμορφωθεί, στοιχεία της προσωπικότητάς του, τον κίνδυνο τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. «Άρα λοιπόν, το βλέπει και από αυτή την σκοπιά, το συγκεκριμένο διοικητικό όργανο που κρίνει αυτή την απόλυση», που είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι ποινές που προβλέπονται ειδικά για τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία και αξιοπρέπεια- αλλά και σε μια σειρά αδικημάτων- με τις αναθεωρήσεις που έχει κάνει η τωρινή κυβέρνηση γενικότερα στον Ποινικό κώδικα, είναι οι σωστές.

Για την ισόβια κάθειρξη

Σε σχέση με την ισόβια κάθειρξη, που στον ποινικό κώδικα της χώρας μας είναι μια πλασματική έννοια, ο κ. Βορίδης, ρωτήθηκε αν αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει και η γνώμη του ήταν πως «σε ορισμένες περιπτώσεις τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια». «Αν έχεις έναν τρομοκράτη ο οποίος έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους και ουδέποτε έχει μεταμεληθεί, αυτός γιατί δεν πρέπει να εκτίσει ισόβια, να μείνει όλη του τη ζωή στη φυλακή;» προσέθεσε ο Υπουργός.

Στο ερώτημα, εάν η άποψη του για τη μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης σε πραγματικά ισόβια σε περιπτώσεις, θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, απάντησε «η απαίτηση της κοινωνίας για μια προσήκουσα ποινή και καθώς ανοίγει στο δημόσιο διάλογο αυτή η συζήτηση, θεωρώ ότι θα δημιουργήσει και σκέψεις και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί».

Σε σχέση με τους παιδοβιαστές, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή τιμωρούνται με ισόβια, ο κ. Βορίδης ξεκάθαρα εξέφρασε την άποψη, πως τα ισόβια πρέπει να είναι πραγματικά ισόβια.

Για τον χημικό ευνουχισμού

Σε σχέση με την εφαρμογή του χημικού ευνουχισμού, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μηχανισμό ποινικής συνδιαλλαγής. Όπως είπε, αυτό εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού ως μέτρο ασφαλείας της κοινωνίας, στην περίπτωση που ο παραβάτης συναινέσει σε αυτό το μέτρο, προκειμένου να βγει από την φυλακή, χωρίς να έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής του.

«Δηλαδή να του πεις ότι για να σε βγάλω από την φυλακή αφού εκτίσεις την ποινή σου, για παράδειγμα, 20 χρόνια, θα αποκτήσεις δικαίωμα υφ’ όρων απόλυσης αφού εκτίσεις πραγματικά τα 6 χρόνια, αλλά στα 6 για να αποκτήσεις αυτό το δικαίωμα θα έχεις αποδεχθεί αυτή την ιατρική πράξη πάνω σου» ανέφερε. Ερωτηθείς αν θα ήταν δεκτικός στην εισαγωγή ενός τέτοιου θεσμού, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».

Documento Newsletter