Στο Λούβρο ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Ακτιβιστές που μάχονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής… ξάπλωσαν μπροστά από τον πίνακα “Η Σχεδία της Μέδουσας” σε μια από τις πιο πολυσύχναστες αίθουσες του Λούβρου, διαμαρτυρόμενοι για τη χορηγία που έκανε η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total στο περίφημο μουσείο.

Περίπου 10 ακτιβιστές έφτασαν γύρω στις 11.30 (ώρα Ελλάδας) στο μουσείο και, χωρίς να προκαλέσουν κανένα άλλο πρόβλημα, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους ξαπλώνοντας μπροστά στον διάσημο πίνακα του Ζερικό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Total.

Μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών οι υπάλληλοι κατεύθυναν τους επισκέπτες σε άλλες αίθουσες του μουσείου ενώ οι ακτιβιστές παρέμεναν οριζοντιωμένοι στο πάτωμα για να συμβολίσουν μ’ αυτόν τον τρόπο “τα θύματα των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων”, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση 350.org. Έμειναν στον χώρο επί περίπου δύο ώρες και κατόπιν αποχώρησαν μόνοι τους.

Το Λούβρο επιβεβαίωσε ότι οι επισκέπτες οδηγήθηκαν σε άλλες αίθουσες και ότι οι ακτιβιστές έφυγαν οικειοθελώς, χωρίς να παρέμβουν οι φύλακες ή οι δυνάμεις της τάξης.

Πριν από έναν χρόνο, τον Μάρτιο του 2017, περίπου 30 ακτιβιστές πήγαν στο Λούβρο και εναπόθεσαν ένα μαύρο χαλί στη βάση της Νίκης της Σαμοθράκης για να συμβολίσουν τον “ποταμό του πετρελαίου” ενώ σκόρπισαν και φυλλάδια κατά της Total και της χορηγίας της στο μουσείο.

Μια ένωση οργανώσεων, υπό τη σκέπη της 350.org, έχει ξεκινήσει την εκστρατεία “Να ελευθερώσουμε το Λούβρο” ζητώντας να σταματήσει το μουσείο τη συνεργασία του με την Total εν ονόματι του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) θεωρούνται κατ’ εξοχήν υπεύθυνα για τις εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Total στηρίζει το Λούβρο εδώ και περίπου 20 χρόνια. Ο πρόεδρος του μουσείου Ζαν-Λικ Μαρτινέ έκανε λόγο τον Ιανουάριο του 2017 για μια “οικονομική υποστήριξη αποφασιστικής σημασίας” για την οργάνωση εκθέσεων, τα έργα συντήρησης και ανακαίνισης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ