Διαξιφισμούς και οξύτατη κριτική κατά της κυβέρνησης προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς, με το θέμα να μπαίνει πρώτο στην ατζέντα της συζήτησης για το νομοσχέδιο αναφορικά με τα μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από ποινές εξαιτίας ψυχικής ή διανοητικής διαταραχή.
Με το που ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια, ο Θανάσης Παφίλης πήρε το λόγο, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε λόγο για ποινικοποίηση των κινηματικών παρεμβάσεων που λαμβάνουν χώρα προκειμένου να μπλοκαριστούν οι πλειστηριασμού, προειδοποιώντας πως αν η τροπολογία δεν αποσυρθεί, τότε το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει, ο Σταύρος Κοντονής διευκρίνισε πως η μόνη προσθήκη που γίνεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία αφορά την εξίσωση όσων ορίζονται για τα Ειρηνοδικεία με τα ιδιωτικά γραφεία των συμβολαιογράφων που θα διεξάγουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Η τροπολογία δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία. Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούργιο. Το μόνο καινούργιο είναι ότι προστατεύονται οι συμβολαιογράφοι στο γραφείο τους όπως συμβαίνει και στα Ειρηνοδικεία» είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως η αυτεπάγγελτη δίωξη κατά όσων παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη διενέργεια των πλειστηριασμών προϋπήρχε στον Ποινικό Κώδικα και δεν προστίθεται τώρα από την κυβέρνηση.
Βορίδης: «Ήταν δίκιο και… έγινε πράξη»
Σε άλλο μήκος κύματος η Νέα Δημοκρατία, η οποία δια στόματος Μάκη Βορίδη χαιρέτισε σκωπτικά την αφοσίωση της κυβέρνησης στη διενέργεια των πλειστηριασμών. Όπως τόνισε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Κατηγόρησε, από το παλιό «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», τώρα η κυβέρνηση νομοθετεί για να πάνε σπίτια «στα χέρια τραπεζίτη». Κατέκρινε, επίσης, πως αντί η κυβέρνηση να φέρει τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προωθεί μια καταδιωκτική διάταξη, επιχείρημα που μοιάζει αντιφατικό για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είναι υπέρμαχη του δόγματος «νόμος και τάξη». «Ήταν δίκιο και… έγινε πράξη» ανέφερε δηκτικά ο κ. Βορίδης, με αφορμή τα σποτ του πρωθυπουργού στα οποία γίνεται χρήση της φράσης αυτής.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΣΥ κατηγόρησε μεν την κυβέρνηση για επιλεκτική ευαισθησία, παραδέχτηκε όμως ότι δεν είναι καινούργια η ρύθμιση. «Γιατί το αυτεπάγγελτο δεν ισχύει για τον Ρουβίκωνα και την καταδρομική του δράση ή για τα πανεπιστήμια» τόνισε.
Από την πλευρά του Ποταμιού, ο Γιώργος Αμυράς ζήτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση κατά πόσο τίθεται ζήτημα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης αναφέρεται ότι είναι αναγκαία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός.