Το Ριάντ ανέφερε χθες ότι ένας Σαουδάραβας υπήκοος απήχθη στο Λίβανο, εν μέσω μιας κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, που έχει φέρει τη Βηρυτό στην πρώτη γραμμή της εντεινόμενης σύγκρουσης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και προέτρεψαν τους υπηκόους τους που βρίσκονται ήδη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.
Ανώτατοι Λιβανέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι εκτιμούν ότι ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι, που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόφασή του να παραιτηθεί το Σάββατο, κρατείται από τους Σαουδάραβες. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε χθες ευθέως τη Σαουδική Αραβία ότι κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και στη σιιτική οργάνωση.
Από την πλευρά του το Ριάντ υποστηρίζει ότι ο Χαρίρι έχει ελευθερία κινήσεων και ότι αποφάσισε να παραιτηθεί επειδή η Χεζμπολάχ, που συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ίδιο, έχει καταλάβει με «πειρατεία» το λιβανέζικο πολιτικό σύστημα.
Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Βηρυτό ανακοίνωσε την απαγωγή ενός υπηκόου της χώρας της, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τα στοιχεία του ατόμου, ή για τις συνθήκες απαγωγής του.
«Η πρεσβεία βρίσκεται σε επαφή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των λιβανέζικων αρχών ασφαλείας για τη διασφάλιση της άνευ όρων απελευθέρωσης ενός απαχθέντα σαουδάραβα πολίτη το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Ο Λιβανέζος υπουργός Εσωτερικών Νοάντ Μαχνούκ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ότι η ασφάλεια των Σαουδαράβων κατοίκων και επισκεπτών αποτελεί προτεραιότητα για τις λιβανέζικες αρχές.
Πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης από τον οποιοδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο».