Κορυφαίο μήνυμα συνύπαρξης τριών χριστιανικών κοινοτήτων στους Αγίους Τόπους, είναι η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μετά την παρουσίαση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου.
Υπογράμμισε δε ότι πρόκειται για ένα έργο ενίσχυσης και ανάδειξης του Πανάγιου Τάφου, της ακτινοβολίας του και του μηνύματός του.«Πρόκειται για ένα έργο ενίσχυσης και ανάδειξης του Πανάγιου Τάφου, της ακτινοβολίας του και του μηνύματός του. Είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε ένα μνημείο τόσο μεγάλης σημασίας και τις αξίες που πρεσβεύει» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου είναι μια συμπαράταξη της πίστης και της επιστήμης προκείμενου να αντιμετωπιστεί ο χρόνος και η φυσική φθορά και να μείνει αλώβητο στην αιωνιότητα ένα σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και ένα κορυφαίο σύμβολο της χριστιανικής πίστης, είπε ο πρωθυπουργός.
«Όταν ενημερώθηκα γι’ αυτό το μεγάλο έργο, είδα σαν μια μεγάλη πρόκληση τη διατήρηση αυτού του μνημείου και συμβόλου» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τέλεσε ιστορικό έργο, υπογραμμίζοντας: «Αισθάνομαι διπλά περήφανος ως εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας και ως απόφοιτός του».
Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε αυτά τα κορυφαία μνημεία είναι το όραμα και η βούληση των ανθρώπων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο βρέθηκαν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου έγινε η παρουσίαση του έργου από την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.
Ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο και τον περασμένο Δεκέμβριο όταν, αναφερόμενος στις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, είχε κάνει λόγο για “ένα έργο που θα μείνει στην ιστορία”.
Να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε λιμένες ευημερίας, ευχήθηκε στον Αλ. Τσίπρα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία κατά την παράδοση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε στον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα, με αφορμή την πρόσφατη ονοματική του εορτή, ενίσχυση και καρτέρηση, ώστε να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε καλούς λιμένες, σε λιμένες ευημερίας.
Στα Ιεροσόλυμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Θεόφιλο για την ολοκλήρωση των εργασιών του Πανάγιου Τάφου. pic.twitter.com/lDNQziYKpl
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 22, 2017
Στα Ιεροσόλυμα η Φ. Γεννηματά για τα αποκαλυπτήρια της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου
Ο ιερότερος τόπος για τον Χριστιανισμό είναι έτοιμος για τα αποκαλυπτήρια της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, ενός έργου, του οποίου την υλοποίηση είχε χαρακτηρίσει «μοναδική εμπειρία», η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υψηλοί προσκεκλημένοι, διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς και προσκυνητές φτάνουν στα Ιεροσόλυμα για την εκδήλωση παράδοσης του Κουβουκλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ήδη από νωρίς το απόγευμα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγη ώρα μετά την επίσκεψή της στον Πανάγιο Τάφο συνοδεία της κ Μοροπούλου, περιέγραψε τη συγκίνησή της, ενώ έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο. Η κ Γεννηματά στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ομογένεια στήριξε πολύ την υλοποίησή του.
Στην περιοχή γύρω από τον Ναό της Αναστάσεως καθώς και στο Πατριαρχείο, επικρατεί μια γλυκιά αναστάτωση για το σημαντικό που συμβαίνει. Στην πόλη βρίσκεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Συνδέσμου του Παναγίου Τάφου. Τη χαρά του εξέφρασε στο Πρακτορείο ο πρόεδρος Λάζαρος Μάρκου: «Συμβάλλαμε με τις μικρές μας δυνάμεις για την αναπαλαίωση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Αν δεν γινόταν, ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας θα έπεφτε. Για χρόνια δεν είχε γίνει καμία κατασκευή».
(Πηγή: ΑΠΕ)