Στο Ιράκ το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου: Καλύπτει 3.677 στρέμματα και χρονολογείται από τον 7ο αιώνα (Video

Γενική άποψη του νεκροταφείου Wadi al-Salam ή «Κοιλάδα της Ειρήνης» στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ, 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, Ιράκ, Τρίτη 1 Ιουλίου 2014. (AP Photo/Jaber al-Helo).

Στην πόλη Νατζάφ του Ιράκ βρίσκεται το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου. Ονομάζεται Wadi Al-Salam που σημαίνει η «Κοιλάδα της Ειρήνης» και σε αυτό θάβονται άνθρωποι εδώ και 1.400 χρόνια. Αποτελεί ιερό τόπος για τους Σιίτες μουσουλμάνους και διαθέτει τεράστια ιστορική και  πολιτιστική σημασία.

Κοιτάζοντας φωτογραφίες και βίντεο από το νεκροταφείο, με μια πρώτη ματιά είναι πιθανό να νομίζει κανείς ότι πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, καθώς η έκτασή του φτάνει τα 1.485 εκτάρια (3.677 στρέμματα). Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά δυτικά νεκροταφεία, όπου οι τάφοι βρίσκονται συχνά σε απόσταση ο ένας από τον άλλο, το Wadi Al-Salam έχει μια ιδιαίτερα πυκνή διάταξη τάφων, δημιουργώντας μια δομή που μοιάζει με λαβύρινθο.

Έχει γίνει τόπος ταφής για περίπου 5-6 εκατομμύρια ανθρώπους. Οικογένειες από όλη τη Μέση Ανατολή, ειδικά το Ιράν και το Ιράκ, έχουν θάψει τα αγαπημένα τους πρόσωπα εκεί λόγω της γειτνίασης του τόπου με τον ιερό ναό του Ιμάμ Αλί ιμπν Αμπι Ταλίμπ, του πρώτου Ιμάμη του σιιτικού Ισλάμ και ξαδέλφου του προφήτη Μωάμεθ. Το εν λόγω ιερό είναι ένα από τα πιο σεβαστά θρησκευτικά ορόσημα στον μουσουλμανικό κόσμο, προσελκύοντας προσκυνητές και πενθούντες στη Νατζάφ όλο το χρόνο.

 

Το Wadi Al-Salam δεν θεωρείται απλώς ένα νεκροταφείο. Σύμφωνα με τις σιιτικές πεποιθήσεις, με το να ταφεί ένας νεκρός σε αυτό, αποκτά πνευματική εγγύτητα με τον Ιμάμ Αλί, κάτι που θεωρείται τιμή και πιθανή πηγή μεσολάβησης την «Ημέρα της Κρίσης». Το νεκροταφείο αναφέρεται στην ισλαμική βιβλιογραφία ως «χώρος συγκέντρωσης ψυχών», τονίζοντας την ιερή του σημασία.

Το νεκροταφείο είναι βαθιά ενσωματωμένο στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Νατζάφ και πολλές οικογένειες επισκέπτονται τακτικά τους τάφους των προγόνων τους. Μάλιστα, παίζει ρόλο ακόμη και στη διαμόρφωση της τοπικής οικονομίας, με θέσεις εργασίας όπως στο σκάψιμο τάφων και τη συντήρησή τους, καθώς και στο σκάλισμα ταφόπλακων, που παρέχουν τα προς το ζην για πολλούς στην πόλη.

 

Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, η κατασκευή του νεκροταφείου πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, λίγο μετά το θάνατο του Ιμάμη Αλί. Με την πάροδο του χρόνου επεκτάθηκε, καθώς διαδοχικές γενιές μουσουλμάνων επιλέγουν να ταφούν εκεί. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003, μαχητές της ιρακινής πολιτοφυλακής χρησιμοποιούσαν το νεκροταφείο ως κρυψώνα.

Το Wadi Al-Salam περιλαμβάνεται στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιά της UNESCO.

Διαβάστε επίσης:

Οργή Ζελένσκι κατά του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – Αρνήθηκε να συναντηθούν

Οι Ευρωπαίοι άνοιξαν την πόρτα για πώληση Eurofighter στον Ερντογάν;

«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει» προειδοποίησε ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan

Σάντσεθ: «Εμείς οι Ισπανοί είμαστε παιδιά μεταναστών, δεν πρόκειται να γίνουμε γονείς της ξενοφοβίας»

«Πυρά» Ερντογάν κατά ΗΠΑ μετά την επίθεση του PKK – Τι ζητά από τον Πούτιν

Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς

Έκθεση βόμβα: Ο Μασκ βρίσκεται σε μυστική επαφή με τον Πούτιν από το 2022

Ετικέτες