Στο φως ο Φάκελος της Κύπρου – «Ναι» από την κυβέρνηση, επιφυλάξεις από τον Μητσοτάκη

Στο φως ο Φάκελος της Κύπρου – «Ναι» από την κυβέρνηση, επιφυλάξεις από τον Μητσοτάκη

Την απόφαση της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής, που ελήφθη τον Ιανουάριο του 2016, για την από κοινού πρόσβαση σε όλα τα ντοκουμέντα τα οποία ήρθαν στη γνώση και την κατοχή της ελληνικής Βουλής από το 1986 μέχρι το 1988, κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής τότε Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, χαιρέτισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αντιθέτως, σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο Φάκελο της Κύπρου εξέφρασε την επιφύλαξή του για το χρόνο υλοποίησης αυτής της απόφασης

«Η απόφαση αυτή ουδόλως σχετίζεται με την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, διότι ελήφθη εδώ και πάρα πολύ καιρό», είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τη χαρακτήρισε «ανεκπλήρωτο χρέος» της ελληνικής Πολιτείας προς τον κυπριακό λαό, «ελάχιστο φόρο τιμής» και «ιστορική δικαίωση» προς όλους όσοι αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και στην εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου από τις επιχειρήσεις του Αττίλα.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η απόφαση αυτή θα στηριχτεί και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και σημείωσε: «Είκοσι εννέα χρόνια μετά την Εξεταστική Επιτροπή και 43 χρόνια μετά την εισβολή, η ελληνική Βουλή θα δώσει πλήρη σειρά αυτών των ντοκουμέντων στην κυπριακή Βουλή, έτσι ώστε να ανοίξει, όπως δικαιούται άλλωστε, ένα θέμα που αφορά κυρίως τον κυπριακό λαό και ο κυπριακός λαός δικαιούται να έχει γνώση».

«Θα δώσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στρατιωτικές πληροφορίες για την περίοδο του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής» είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε, ότι ήρθε η ώρα, να ανοίξουν και όλοι εκείνοι οι φάκελοι της Κύπρου, που είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν και συμπλήρωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή του πρωθυπουργού να δοθούν, δια του προέδρου της Βουλής, όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής της Κύπρου. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ένα αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πάρα πολλά χρόνια, το οποίο δεν είχαμε μέχρι τώρα ικανοποιήσει. Αλλά, προσέθεσε ο κ. Καμμένος, έχει και ιδιαίτερη σημασία η δουλειά που γίνεται και στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, όπου δίδονται πλέον και όλες εκείνες οι λεπτομέρειες που θα αποδείξουν τι συνέβη το 1974.

«Διότι, λυπάμαι που το λέω, ότι ακούστηκαν φωνές μέσα στην Βουλή κάποιων που προσπαθούν να εμφανίζονται σαν πατριώτες κι ήταν εκείνοι που στήριξαν το πραξικόπημα στην Κύπρο. Και το πραξικόπημα στην Κύπρο, όπως και η Χούντα του Ιωαννίδη φέρει τεράστιες ευθύνες για την απώλεια εθνικού εδάφους, για την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο», παρατήρησε.

Τέλος, ανέφερε ο κ. Καμμένος ότι από την πλευρά την δική μας, θα αποδοθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στρατιωτικές πληροφορίες για την περίοδο του πραξικοπήματος αλλά και για την περίοδο της εισβολής και κατοχής, «να δούμε ποιοι αρχηγοί δεν εκτέλεσαν τους εθνικούς σχεδιασμούς, από ποιους πήραν εντολές. Αλλά και παράλληλα με αυτό τον φάκελο θα πρέπει να ανοίξει ο φάκελος της Χούντας, για να ποιοι συνεργάστηκαν με την Χούντα, ποιοι ήταν εκείνοι, οι οποίοι εμφανιζόμενοι αργότερα ως αντιστασιακοί, ήταν συνομιλητές της Χούντας».

Και δεσμεύτηκε – κατόπιν των εντολών από τον πρωθυπουργό – ότι και ο φάκελος της Κύπρου και ο φάκελος της Χούντας και όλα τα στοιχεία που υπήρχαν βαθιά κρυμμένα στα υπόγεια του Πενταγώνου, θα δοθούν στον ελληνικό λαό και θα καταγραφούν στην ελληνική ιστορία. «Κάποιοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι βεβαίως η Κύπρος δεν είναι μακριά, αλλά και κάποιοι άλλοι δεν μπορεί να πουλάν πατριωτισμό, όταν είναι αυτοί που συνεχίζουν να στηρίζουν την Χούντα, που παρέδωσε την Κύπρο, τον Ιωαννίδη κι όλους εκείνους που ως επίορκοι, έδωσαν την δυνατότητα στον τουρκικό στρατό κατοχής να εισβάλλει και να καταλάβει την Κύπρο», κατέληξε την ομιλία του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Documento Newsletter