Το Documento αποκαλύπτει πώς πλαστογραφούνται τα ποινικά μητρώα – Από 10.000 έως 30.000 ευρώ η τιμή

Το Documento αποκαλύπτει πώς πλαστογραφούνται τα ποινικά μητρώα – Από 10.000 έως 30.000 ευρώ η τιμή

Εφτά ημέρες μετά το πρώτο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Documento για παραδικαστικό κύκλωμα πλαστογράφησης ποινικών μητρώων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και η εισαγγελέας του Αρειου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα. Τηρούν σιγήν ιχθύος παρά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα, για τα οποία έχουμε στην κατοχή μας αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, τους έχουν αποσταλεί από την περασμένη Τετάρτη, εν είδει αναφοράς ώστε να πράξουν τα δέοντα.

Την ίδια ημέρα μάλιστα τοποθετήθηκε σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, όταν «στριμώχτηκε» από το Documento στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε: «Είναι δεδομένο ότι είναι σοβαρή η υπόθεση αυτή, όπως περιγράφεται».

Η εξήγηση για τη στάση τόσο του κ. Φλωρίδη, που έχει οδηγήσει στα όρια του παραλογισμού τον νομικό κόσμο της χώρας αυστηροποιώντας νόμους όχι με όρους ουσιαστικής απονομής δικαίου αλλά προσωρινού κατευνασμού της κοινής γνώμης για υποθέσεις που λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα, όσο και της κ. Αδειλίνη, που διατάσσει κατά καιρούς έρευνες περί όνου σκιάς και ουράς γάτου, μάλλον βρίσκεται σε όσα σήμερα φέρνει στην επιφάνεια το Documento.

Kι αυτά έχουν να κάνουν με τη μεγάλη ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς η «τρύπα της διαφθοράς» που επιτρέπει σε επιτήδειους την πλαστογράφηση των ποινικών μητρώων βρίσκεται στο ψηφιακό αρχείο το οποίο έχει δημιουργηθεί από το ίδιο το υπουργείο. Να σημειωθεί πως όσο καθυστερεί η διερεύνηση της υπόθεσης τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εξαφάνισης των ιχνών που πιστοποιούν το έγκλημα.

Εχουν τον τρόπο τους…

Τα στοιχεία για τα ποινικά μητρώα ανασύρονται από ένα ψηφιακό αρχείο που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η ψηφιοποίησή του έγινε (και λειτουργεί) από τη γνωστή εταιρεία Singular. Οταν κάποιος πολίτης ή οι δικαστικές αρχές αναζητούν αυτό που πρακτικά αποκαλούμε στοιχεία για το ποινικό μητρώο, ουσιαστικά αναζητείται στο αρχείο του υπουργείου Δικαιοσύνης αν υπάρχουν καταδίκες. Αν για το συγκεκριμένο πρόσωπο υπάρχουν καταδίκες, τότε αυτές αναγράφονται αυτόματα στο πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, ενώ αν δεν βρεθούν, το σύστημα γράφει τη λέξη «ΜΗΔΕΝ».

Η καταχώρηση των στοιχείων για τους πολίτες γίνεται με βάση την περιοχή γέννησης και το πιστοποιητικό εκδίδεται από την εισαγγελία της περιοχής. Αν κάποιος έχει γεννηθεί για παράδειγμα στην Κόρινθο, όπου κι αν μένει θα πάρει πιστοποιητικό από την Εισαγγελία Κορίνθου.

Σύμφωνα με τον νόμο (άρθρο 569 ΚΠΔ): «Σε κάθε δελτίο ποινικού μητρώου αναγράφονται τα εξής: α) τα στοιχεία της ταυτότητας που είναι αναγκαία για την εξατομίκευση του προσώπου στο οποίο αφορά το δελτίο και ιδίως το πλήρες ονοματεπώνυμο, το ονοματεπώνυμο γονέων, την ημερομηνία, την πόλη και το κράτος γέννησης, το φύλο, την ιθαγένεια ή τις ιθαγένειες, το τυχόν προηγούμενο ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο, τον αριθμό και το είδος των εγγράφων ταυτοποίησης και τον αριθμό φορολογικού μητρώου. Αν πρόκειται για έγγαμο, αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο του συζύγου».

Οι απαιτήσεις του νόμου είναι απολύτως λογικές γιατί έτσι εξασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία κάποιου προσώπου του οποίου αναζητούνται τα στοιχεία. Πώς λοιπόν το κύκλωμα καταφέρνει να παρακάμψει ένα ψηφιοποιημένο σύστημα και να

εκδώσει πλαστά πιστοποιητικά ποινικού μητρώου χωρίς να χτυπήσει συναγερμός; Πώς βεβαιώνει πλαστά στοιχεία ενώ όλα είναι ψηφιακά και το σύστημα θεωρητικά απρόσβλητο; Δύο είναι οι υπεύθυνοι: το υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με το δικαστικό σύστημα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να δράσει το κύκλωμα και κάποιοι που έχουν πρόσβαση στο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η «παραγγελία» για την έκδοση ενός πλαστού πιστοποιητικού ποινικού μητρώου κοστολογείται από 10.000 έως και 30.000 ευρώ. Το ποσό φαίνεται πως εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητα του λόγου για τον οποίο χρειάζεται η έκδοση του πιστοποιητικού, το πόσο «βαρύ» είναι το όνομα του αιτούντος και ποια είναι η οικονομική του επιφάνεια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης

Παρότι ο νόμος αλλά και σχετικές εισαγγελικές διατάξεις προβλέπουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτοποίηση ενός προσώπου με ασφάλεια, συμβαίνει το εξής παράλογο και παράνομο: σε πιστοποιητικά ποινικού μητρώου που εκδίδονται για δικαστική χρήση, δηλαδή με αίτημα των δικαστικών – ανακριτικών αρχών, δεν αναγράφονται ούτε ο αριθμός δελτίου ταυτότητας ούτε το ΑΦΜ ούτε η ακριβής ημερομηνία γέννησης. Σε πιστοποιητικά μάλιστα που έχουμε στη διάθεσή μας υπάρχει μόνο το έτος γέννησης και όχι η ημερομηνία γέννησης, στοιχείο απαραίτητο για την ταυτοποίηση. Αντιθέτως, όταν ο πολίτης ζητήσει μέσω ΚΕΠ ή OpenGov πιστοποιητικό, ορθά ζητούνται όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης και αν δεν δοθούν, δεν προχωρά η έκδοση. Οταν δε εκδίδεται το πιστοποιητικό, όλα τα στοιχεία αυτά εκτυπώνονται και στο δελτίο. Παρότι με ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ανοίξει αυτή η τρύπα διαφθοράς στο σύστημα, έχουν ευθύνη και τα δικαστήρια που αποδέχονται τα ποινικά μητρώα χωρίς αναγραφή των στοιχείων ταυτοποίησης. Δηλαδή χρησιμοποιούν πιστοποιητικά ελλιπή που μπορεί να είναι και πλαστά. Και πολλά από αυτά είναι.

Οι υπάλληλοι-ποντικοί

Το κύκλωμα πατάει λοιπόν πάνω στην ηθελημένη μη εφαρμογή του νόμου. Πώς όμως εκδίδεται το πλαστό πιστοποιητικό στο ηλεκτρονικό σύστημα που έχει μάλιστα δημιουργήσει η εταιρεία που διεξάγει ακόμη και τις εθνικές εκλογές;

Φυσικοί αυτουργοί προφανώς είναι πρόσωπα τα οποία έχουν εξουσιοδότηση πρόσβασης στο σύστημα, είτε για να εκδώσουν πιστοποιητικά είτε για να καταχωρήσουν στοιχεία. Οι υπάλληλοι-ποντικοί μπαίνουν στο σύστημα και δημιουργούν «φάκελο» για ένα εικονικό πρόσωπο. Το πρόσωπο αυτό έχει ίδιο όνομα, επίθετο, πατρώνυμο, μητρώνυμο με αυτόν που τους έχει χρηματίσει για να εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό. Εχει επίσης ίδιο έτος γέννησης αλλά δεν αναγράφεται αναλυτικά η ημερομηνία γέννησης. Δηλαδή δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία πλήρους ταυτοποίησης ούτε σε σχέση με την ημερομηνία γέννησης, αλλά παραπλάνηση. Αφού δημιουργηθεί αυτή η ψηφιακή persona, που δεν αντιστοιχεί σε πραγματικό πρόσωπο, στη συνέχεια ο χειριστής ζητάει από το σύστημα επισήμως να του απαντήσει αν έχει καταδίκες. Είναι προφανές ότι αφού το πρόσωπο δεν υπάρχει, δεν θα έχει και καταδίκες.

Στη συνέχεια εκτυπώνεται το πιστοποιητικό χωρίς καταδίκες που αντιστοιχεί στο εικονικό πρόσωπο και τα στοιχεία του προσομοιάζουν με αυτά του πραγματικού προσώπου, αφού έχει ίδιο πατρώνυμο, μητρώνυμο, έτος γέννησης. Από τη στιγμή που ούτε ζητούνται ούτε και εκτυπώνονται τα στοιχεία που οδηγούν σε πλήρη ταυτοποίηση (ΑΦΜ, αριθμός δελτίου ταυτότητας, ακριβής ημερομηνία γέννησης), στο δικαστήριο το πιστοποιητικό του εικονικού προσώπου, με καθαρό ποινικό μητρώο, κατατίθεται και λαμβάνεται ως κανονικό. Υπάρχει ακόμη μία λεπτομέρεια. Προκειμένου να υπάρξει αληθοφάνεια στα πιστοποιητικά, προστίθεται ένα ακόμη στοιχείο. Αναγράφεται ο τόπος καταγωγής, ο οποίος είναι ομόηχος με τον πραγματικό τόπο καταγωγής αλλά ανήκει σε άλλο νομό.

Για παράδειγμα, σε ποινικά μητρώα που έχει στη διάθεσή του το Documento, στο δικαστήριο πάει ποινικό μητρώο ενός κατηγορουμένου, γνωστού εφοπλιστή. Ο τόπος καταγωγής του είναι η Επισκοπή Ρεθύμνου, αλλά ως τόπος καταγωγής αναγράφεται η Επισκοπή Τρίπολης. Ετσι δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης ποινικού μητρώου μέσω της Εισαγγελίας Τρίπολης και όχι του Ρεθύμνου. Το πιστοποιητικό που εκδίδεται είναι πλαστό καθώς αντιστοιχεί στο εικονικό πρόσωπο με τα ίδια στοιχεία. Σε άλλη περίπτωση, γνωστού ιατροδικαστή, στο δικαστήριο φτάνει διά της δικαστικής οδού ποινικό μητρώο για πρόσωπο με τα ίδια στοιχεία, αλλά που έχει γεννηθεί όχι στο Περιστέρι Αττικής αλλά στο Περιστέρι Λακωνίας. Το πρόσωπο αυτό στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αλλά αφού έχει κατασκευαστεί στο σύστημα, αυτό του δίνει ποινικό μητρώο και μάλιστα λευκό, καθότι ως ανύπαρκτο πρόσωπο δεν έχει και καταδίκες.

Η έρευνα συνεχίζεται

Το πιθανότερο είναι ότι οι αρμόδιοι θα επιχειρήσουν να υποβαθμίσουν το θέμα μιλώντας για «λάθη» που έχουν γίνει από απροσεξία ή αμέλεια κάποιων υπαλλήλων και τα οποία δεν είχαν ή δεν έχουν σοβαρό αντίκτυπο.

Η «πληρωμένη» απάντηση είναι πρώτα και κυρίαρχα τα στοιχεία που παρουσιάζει το Documento, τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Αλλά και όσα μας μετέφεραν τα «στόματα που άνοιξαν» αμέσως μετά το πρώτο μας δημοσίευμα. Συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, επικοινώνησαν μαζί μας για να μας διαβεβαιώσουν ότι η κατάσταση είναι ακριβώς όπως την παρουσιάζουμε, καθώς πράγματι αυτή η «μαύρη τρύπα» στο σύστημα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να χρησιμοποιείται από επιτήδειους για αλλότριους σκοπούς και σε άλλες απλώς να επιτρέπει ένα μεγάλο «λάθος».

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η αποκάλυψη του Documento για τους δύο συγκατηγορούμενους του εφοπλιστή στις ίδιες δίκες, στα πιστοποιητικά των οποίων επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία ταυτοποίησης. Δεν αναγράφεται ΑΦΜ ούτε ακριβής ημερομηνία γέννησης και αριθμός ταυτότητας. Για έναν μάλιστα εξ αυτών, ενώ έχει καταδίκες το 2004, στα πιστοποιητικά που εκδίδονται 15 χρόνια μετά σε ένα δεν εμφανίζεται η καταδίκη ενώ στα άλλα δύο εμφανίζεται.

Συμπέρασμα: Ο,τι και να κρύβεται πίσω από ποινικά μητρώα με ελλιπή ή πλαστογραφημένα στοιχεία, το αποτέλεσμα που μπορεί να επιφέρει η χρήση τους είναι εγκληματικό. Μπορεί να γίνει χρήση για να ζητηθεί αναστολή εκτέλεσης ποινής λόγω λευκού ποινικού μητρώου ή να χρησιμοποιηθεί για μπίζνες με το δημόσιο για τις οποίες είναι απαραίτητη η υποβολή ποινικού μητρώου. Επίσης είναι απαραίτητα για λήψη ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων αλλά και για τη συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Οπως μάλιστα έλεγε στο Documento αρεοπαγίτης ε.τ., μεγάλα «λάθη» συμβαίνουν και στο αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιο για όσους έχουν γεννηθεί στην αλλοδαπή.

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, οψόμεθα…

Ο «λευκός» ιατροδικαστής με τις πολλές καταδίκες!

Η σημερινή μας αποκάλυψη με το ποινικό μητρώο του γνωστού ιατροδικαστή είναι ακόμη πιο κραυγαλέα. Με την ολοκλήρωση της δίκης στο εφετείο και την έκδοση καταδικαστικής σε βάρος του απόφασης οι δικαστές ανέγνωσαν το ποινικό του μητρώο το οποίο φερόταν ως λευκό. Ανέγραφε δηλαδή το περίφημο «ΜΗΔΕΝ».

Τότε ο αντίδικος συνήγορος Γιάννης Απατσίδης δήλωσε ότι το ποινικό μητρώο του ιατροδικαστή δεν είναι λευκό και ζήτησε να διαβιβαστούν τα πρακτικά στον αρμόδιο εισαγγελέα προς διερεύνηση της ορθότητας των εγγραφών στο ποινικό μητρώο. Υστερα και από θετική εισήγηση της εισαγγελέα της έδρας το αίτημά του έγινε δεκτό. Για την υπόθεση άνοιξε νέα δικογραφία με αντικείμενο τη διερεύνηση πλαστότητας του ποινικού μητρώου του ιατροδικαστή. Γεγονός αδιαμφισβήτητο, καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική παραγγελία του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, το είχε ομολογήσει ο ίδιος ο κατηγορούμενος στο πρωτόδικο δικαστήριο!

Ιδού τι αναφέρει το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της δίκης (είναι στη διάθεση του Documento): «Στο επισυναφθέν στη δικογραφία υπ’ αριθμόν… αντίγραφο ποινικού μητρώου για δικαστική χρήση του κατηγορουμένου, το οποίο έχει εκδοθεί από το τμήμα ποινικού μητρώου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σπάρτης, βεβαιώνεται ότι η ποινική κατάσταση του, σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι την 2-1-2019 έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Ποινικού Μητρώου, έχει ως εξής: “ΜΗΔΕΝ”. Οπως όμως προκύπτει από την εκκαλουμένη απόφαση, ο κατηγορούμενος, ο οποίος ήταν παρών στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, δήλωσε ότι έχει στο ποινικό του μητρώο ποινές άνω του ενός έτους. Ενόψει αυτών, πρέπει να διαταχθεί η διαβίβαση αντιγράφου της παρούσας στον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου τούτου, για τις δικές του ενέργειες…».

Το μοτίβο είναι ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του γνωστού εφοπλιστή και πιστοποιεί στη χειρότερη των περιπτώσεων το modus operandi ενός κυκλώματος και στην καλύτερη το διάτρητο της διαδικασίας. Ο υποτιθέμενος ιατροδικαστής έχει κατασκευαστεί από το σύστημα με τη χρήση του λάθους τόπου γέννησης. Ετσι, το ποινικό του μητρώο αντί να εκδοθεί από την Αθήνα, καθώς έχει γεννηθεί στο Περιστέρι Αττικής, έχει εκδοθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών… Σπάρτης. Το σύστημα έψαξε ένα πρόσωπο που δεν υπήρχε και το οποίο προφανώς δεν είχε καταδίκες.

Διαβάστε επίσης

CNN: Το προφίλ του 58χρονου υπόπτου για την απόπειρα κατά Τραμπ – Οι αναρτήσεις στα social media για την Ουκρανία και η δωρεά

Οι 70 μέρες που αλλάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

FBI: Έρευνα για νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ – Συνελήφθη ένας ύποπτος στη Φλόριντα

Καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό και τη Δευτέρα – Πού αναμένονται βροχές

 

Documento Newsletter