Στο «φως» η έκθεση Ντράγκι για την ΕΕ – Το «καμπανάκι» για την οικονομία

Στο «φως» η έκθεση Ντράγκι για την ΕΕ – Το «καμπανάκι» για την οικονομία

Την πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε τη Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ενώπιον της προέδρου της Κομισιόν σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάθεσή της σε αυτόν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η έκθεσή του εισηγείται «ριζικές αλλαγές».

Αν και ο ίδιος δεν αποκάλυψε την ουσία των προτάσεών του στις συναντήσεις με πρέσβεις των κρατών μελών και επικεφαλής ευρωομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, εκμυστηρεύτηκε, ότι κάποια «σενάρια» για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας του «προκάλεσαν εφιάλτες». «Κλειδί», πάντως, θεωρεί την προώθηση σκληρών μεταρρυθμίσεων, χωρίς να εξαιρείται η ίδια η Κομισιόν. Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο οικονομικής παρακμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ζητήσει σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς της.

Η έκθεση επρόκειτο να παρουσιαστεί από τον Ιούνιο. Όμως τώρα, τα πορίσματά της έρχονται σε μια καίρια για τον πολιτικό κύκλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στιγμή, δίνοντας τον τόνο για την επόμενη πολιτική περίοδο, λίγο πριν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατανείμει στα νέα μέλη της Κομισιόν τα καθήκοντά τους.

Με αντιπάλους όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, η Ε.Ε. πασχίζει να βρει τον δικό της τρόπο για να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή. Η έκθεση θα έχει περίπου 400 σελίδες, και θα συμπεριλαμβάνονται συστάσεις για 10 κύριους οικονομικούς τομείς. Δημοσίευμα του Politico εξετάζει ορισμένα από τα βασικά σημεία συζήτησης.

Αναλυτικά:

  • Κοινή χρηματοδότηση της ΕΕ

Όσον αφορά το βασικό ζήτημα της χρηματοδότησης, ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα την κοινή δανειοληπτική της ικανότητα, ιδίως σε τομείς όπως η άμυνα, όπου οι κατακερματισμένες δαπάνες μειώνουν τη συνολική αποτελεσματικότητά του.

Ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει ένα «τεράστιο ποσό χρημάτων» για αυξάνοντας τις επενδύσεις για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα που θα είναι ζωτικής σημασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Έχει τονίσει πολλές φορές ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο πρέπει να παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο. Ωστόσο, πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, δεν έχει ακόμα γίνει συγκεκριμένος σχετικά με το πώς και από πού μπορεί να προέλθει η χρηματοδότηση.

Ο Ντράγκι δήλωσε μιλώντας στους διπλωμάτες της ΕΕ ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική όταν πληρώνει έως και τέσσερις φορές περισσότερο από τους ανταγωνιστές της για την ενέργεια. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην πράσινη μετάβαση, η οποία συνεπάγεται πρόσθετο κόστος.  Η εξισορρόπηση των δύο στόχων γίνεται πιο δύσκολη καθώς η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών εξαρτάται από κρίσιμα υλικά που άλλα κράτη θα μπορούσαν να εργαλειοποιήσουν, προειδοποίησε ο ίδιος.

  • Εμπόριο

Ομάδες επιχειρηματικού λόμπι και νομοθέτες της ΕΕ αναρωτιούνται πόσο φιλόδοξη θα είναι η έκθεση για την αναθεώρηση των βασικών πολιτικών της ΕΕ, όπως οι κανόνες ανταγωνισμού και το εμπόριο. Ο Ντράγκι, σε ομιλία του αυτό το καλοκαίρι, άφησε μία υπόνοια για σημαντική χρήση των δασμών, καθιστώντας έτσι ικανή την ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προσεγγίσεις της Αμερικής και της Κίνας. Αρκετές χώρες φοβούνται ότι η ΕΕ θα εγκαταλείψει τη θέση της ως υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου. Ο Ντράγκι υπαινίχθηκε επίσης την ανάγκη να επιτραπούν περισσότερες συγχωνεύσεις.

  • «Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο»

Ο Ντράγκι είπε στους νομοθέτες ότι το έργο του θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες όπως η κοινωνική ισότητα και οι ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Η έρευνά του θα περιλαμβάνει μια σύγκριση σχετικά με τις ανισότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά η έκθεση είναι θα επικεντρωθεί σε αυτό που συχνά αποκαλείται «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» και πώς μπορεί να είναι χρήσιμο στη θέσπιση νέων κοινωνικών προτύπων που μπορούν να είναι επωφελείς για τις επιχειρήσεις.

«Κάλεσμα αφύπνισης» για τις Βρυξέλλες

Τα συμπεράσματά του θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα προκλήσεις, αλλά θα πρέπει επίσης να ξεπεράσει τη θεσμική αδράνεια, καθώς πολλοί αποκαλούν την έκθεση ως «κάλεσμα αφύπνισης» για τις εφησυχασμένες Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο συγκεντρώνει τα κράτη μέλη, έχει στο παρελθόν μπλοκάρει πολλές μεταρρυθμίσεις της αγοράς. Αλλά μπορεί επίσης να ζητήσει ανακατατάξεις στην Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ που είναι υπεύθυνο για την υποβολή προτάσεων νέων νόμων.

Η φον ντερ Λάιεν ενδεχομένως να καταλήξει σε ένα copy-paste των σχεδίων Ντράγκι στις επιστολές καθηκόντων που θα επιδώσει στους νέους επιτρόπους της την Τετάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να καθορίσουν την πενταετή θητεία της.

«Αναδιάρθρωση αντίστοιχη της περεστρόικας ή του New Deal»

Σε άλλο του δημοσίευμα, το Politico εξετάζει την έκθεση αυτή και από μια άλλη σκοπιά. Όπως αναφέρει, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η εν λόγω έκθεση είναι κάτι πολύ περισσότερο από ακόμη μια γραφειοκρατική άσκηση και συγκρίνει τη μεγάλη αναδιάρθρωση με την περεστρόικα της σοβιετικής εποχής ή του New Deal της δεκαετίας του 1930 της Αμερικής.

Πρώτον, υπάρχει η σχετική μυστικότητα με την οποία ο Ντράγκι —ο Ιταλός που έσωσε το ευρώ από το χείλος του γκρεμού ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2012 λέγοντας ότι ήταν έτοιμος να κάνει «ό,τι χρειαστεί»— προσέγγισε το έργο. Εντυπωσιακό ήταν επίσης το γεγονός ότι μόνο ένα κομμάτι της έκθεσης, που αφορά την άμυνα, είχει διαρρεύσει μέχρι σήμερα, επισημαίνει το διεθνές μέσο.

Έπειτα, υπάρχει η εξωτερική φύση των δυνάμεων, κυρίως εκτός ελέγχου των γραφειοκρατών, που συμβάλλουν στη σημερινή μεγάλη στασιμότητα της Ευρώπης.

Παρότι υπήρξαν προηγούμενες προσπάθειες επανεξέτασης των βασικών οικονομικών και βιομηχανικών δομών που στηρίζουν την ΕΕ -πιο πρόσφατα με το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ του 2019 και τις προσπάθειες του ίδιου του Ντράγκι το 2012 να αναδιαρθρώσει τη διαλυμένη οικονομία της Ευρώπης στον απόηχο της κρίσης χρέους- καμία από αυτές τις προσεγγίσεις δεν εποιχείρησε να αντιμετωπίσει τα βάρη της φθίνουσας παγκοσμιοποίησης, του αυξανόμενου προστατευτισμού, της ενεργειακής μετάβασης και της αυξανόμενης απόρριψης των παλαιών κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Όλα αυτά, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι έτοιμες να εξετάσουν μια νέα πολυπολική τάξη πραγμάτων.

Το έργο της αναδιάρθρωσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν επικεντρώνεται πλέον απλώς στη λεπτομερή ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται το βασικό της οικονομικό όραμα. Σήμερα, το μπλοκ αντιμετωπίζει μια πραγματικότητα για την οποία δεν ήταν ποτέ προετοιμασμένη — μια πραγματικότητα όπου η ενέργεια δεν είναι πλέον φθηνή, η ασφάλεια δεν μπορεί πλέον να είναι εγγυημένη και όπου οι υφιστάμενοι όροι οικονομικής δέσμευσης καταρρέουν σε σημείο που ο μόνος τρόπος προστασίας από τον κινεζικό ανταγωνισμό είναι, ίσως, «να μοιάσει η Ευρώπη περισσότερο στην Κίνα και επομένως, να γίνςι πιο παρεμβατική.

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα της Μαρίας Καρυστιανού που θα έθετε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το Documento – Για έκτη χρονιά «κρύβεται» ο πρωθυπουργός

ΣΥΡΙΖΑ: Τι ακολουθεί μετά τη μομφή κατά Κασσελάκη – Το Συνέδριο και οι υποψήφιοι

«Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα

Κομισιόν: Παζλ για δυνατούς λύτες τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια – Τα φαβορί για τις θέσεις κλειδιά

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα (LIVE)

«Καλώς ήρθατε στην πόλη του μεγαλύτερου εγκλήματός σας» – Πανό σε γήπεδο χόκεϊ στο Άουσβιτς (Photo)

Ετικέτες

Documento Newsletter