Στο φως άγνωστο διήγημα του Τρούμαν Καπότε

Στο φως άγνωστο διήγημα του Τρούμαν Καπότε
AP Photo, file

Για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε ένα άγνωστο μέχρι πρότινος διήγημα του Αμερικανού συγγραφέα.

Ένα άγνωστο διήγημα του Τρούμαν Καπότε, γραμμένο με μολύβι, ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα κόκκινο σημειωματάριό του και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο περιοδικό «The Strand». Το διήγημα το οποίο γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, εντόπισε ο υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού Άντριου Γκάλι στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ. «Είχα ξαναψάξει στις σημειώσεις πριν από χρόνια αλλά μου είχε διαφύγει», δήλωσε. Όπως εξηγεί ο Γκάλι, το γεγονός ότι το διήγημα είναι γραμμένο με μολύβι δυσκόλεψε πολύ την ομάδα που εργάστηκε για την αποκατάστασή του.

Ο συγγραφέας του «Πρόγευμα στα Τίφανις» (1958) και «Εν ψυχρώ» (1966) συνήθιζε να γράφει ιστορίες τις οποίες άφηνε ημιτελείς. Όπως είπε ο Γκάλι, το διήγημα που έχει τίτλο «Άλλη μια μέρα στον παράδεισο» σχετίζεται θεματικά με το «Πρόγευμα στο Τίφανις», καθώς οι ήρωες παλεύουν να βρουν τον δρόμο τους. Κεντρική ηρωίδα είναι η Αμερικανίδα Άιρις Γκρίντρι η οποία ζει σε μια έπαυλη στη Σικελία σε ένα φαινομενικά ειδυλλιακό περιβάλλον, ωστόσο αδυνατεί να κατακτήσει την ευτυχία. Την εποχή εκείνη ο Καπότε είχε ήδη εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη και είχε εγκατασταθεί στην Ταορμίνα της Σικελίας το 1950, όπου έμεινε στη βίλα του συγγραφέα Ντ. Χ. Λόρενς. Η ιδέα της ιστορίας, σύμφωνα με τον Γκάλι, θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής: «Θα μπορούσατε να ζείτε σε έναν επί γης παράδεισο, σε μια υπέροχη χώρα, αλλά πολλές φορές, αν οι άνθρωποι δεν είναι μέσα τους εντάξει, ακόμη και το πιο υπέροχο σκηνικό στον πλανήτη μπορεί να τους φαίνεται κόλαση».

Ο Τρούμαν Καπότε έγραφε από μικρός διηγήματα και αρκετά από αυτά δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά κατά την τριετία 1943-46. Το 1948, του απονεμήθηκε το βραβείο Ο. Henry Memorial Award για το διήγημά του «Miriam». Η βράβευση αυτή του άνοιξε την πόρτα για την υπογραφή συμβολαίου με τον εκδοτικό οίκο Random House, για την έκδοση ενός μυθιστορήματος, το «Άλλες φωνές άλλοι τόποι» (1948) μέσα από το οποίο εδραίωσε τη φήμη του.

Σταθμός στην καριέρα του αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία υπήρξε το μυθιστόρημα «Εν λευκώ» στο οποίο συνδύασε τη λογοτεχνία με τη δημοσιογραφία, περιγράφοντας την αληθινή ιστορία της φαινομενικά ανεξήγητης δολοφονίας μιας οικογένειας στο Κάνσας τον Νοέμβριο του 1959. Το «Εν λευκώ» όπως και άλλα έργα του μεταφέρθηκαν στο σινεμά, με πρώτο το «Πρόγευμα στο Τίφανις» το 1961 σε σκηνοθεσία του Μπλέικ Έντουαρντς, με πρωταγωνίστρια την Όντρεϊ Χέμπορν.
Στα διηγήματα και τα μυθιστορήματά του οι θεματικές που θίγονται είναι κυρίως εκείνες της απώλειας, της έλλειψης αγάπης και του κυνηγιού της ευτυχίας. Ο ίδιος περιέγραφε το έργο του σαν μια προσπάθεια να ξορκίσει τους δαίμονές του.

Με πληροφορίες από (Associated Press, The Guardian, CNN)

Documento Newsletter