Στο έλεος του παγκόσμιου μπλακ αουτ – Παράπλευρες απώλειες στην Ελλάδα

Σχεδόν κανένα αεροδρόμιο στον κόσμο δεν έμεινε ανεπηρέαστο από το παγκόσμιο μπλακ άουτ, με τους επιβάτες να ταλαιπωρούνται για ώρες.

Ειδικοί αναλυτές σε θέματα κυβερνοασφάλειας μιλούν για «τη μεγαλύτερη κατάρρευση ηλεκτρονικών συστημάτων στην ιστορία της ανθρωπότητας». Το λογισμικό της εταιρείας ασφάλειας δικτύων CrowdStrike που κατέρρευσε το πρωί της Παρασκευής τελικά οδήγησε σε μια πρωτοφανούς μεγέθους διακοπή των συστημάτων, στα οποία βασίζονται τράπεζες, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες, ακόμη και σουπερμάρκετ.

Η «μπλε οθόνη»

Η «μπλε οθόνη του θανάτου» (blue screen of death) που εμφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο θέτοντάς τους εκτός λειτουργίας είναι μια οθόνη κρίσιμου σφάλματος που εμφανίζεται από τα λειτουργικά συστήματα των Microsoft Windows αλλά και τα ReactOS. Υποδεικνύει μια κατάρρευση συστήματος, κατά την οποία το λειτουργικό σύστημα φτάνει σε μια κρίσιμη κατάσταση στην οποία δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με ασφάλεια και αναγκάζεται να διακόψει τη λειτουργία του ώστε να αποτρέψει τη ζημιά.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε αρχικά στην Αυστραλία, με τις πρώτες αναφορές να γίνονται από εργαζόμενους. Στη συνέχεια επηρεάστηκαν οι τραπεζικές εφαρμογές, τα συστήματα των σουπερμάρκετ και οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί ABC και Sky News. Στη συνέχεια όμως, τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν το ένα μετά το άλλο να αντιμετωπίζουν προβλήματα, ιδιαίτερα με τις διαδικασίες checkin. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν επηρεαστεί τα αεροδρόμια Χίθροου, Γκάτουικ, Λούτον, Στάνστεντ, Εδιμβούργου και Μάντσεστερ στη Βρετανία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για εικόνες χάους στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, ενώ και στην Ισπανία τα αεροδρόμια ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους τεχνικά σφάλματα και καθυστερήσεις. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα αεροδρόμια της Αυστραλίας.

Το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο δημοσίευσε ένα μήνυμα λέγοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο check-in «λόγω τεχνικής βλάβης». Το αεροδρόμιο Schiphol στο Αμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη, λέει ότι η βλάβη του υπολογιστή έχει αντίκτυπο στις πτήσεις «από και προς» το Schiphol. Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία φέρεται επίσης να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Καθυστερήσεις επίσης σημειώθηκαν σε αεροδρόμια σε Ιαπωνία και Ινδία. Στο Νέο Δελχί οι πίνακες αναχωρήσεων πλέον είναι χειρόγραφοι και οι πτήσεις και οι πύλες αναχωρήσεων γράφονται με… μαρκαδόρο. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στις πρώτες ώρες που παρουσιάστηκε το πρόβλημα ακυρώθηκαν πάνω από 1.000 πτήσεις παγκοσμίως.

Ουρές στο «Ελ. Βενιζέλος»

Τα προβλήματα στο παγκόσμιο δίκτυο αερομεταφορών δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και το αεροδρόμιο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενημέρωνε τους επισκέπτες ότι «η παγκόσμια τεχνική βλάβη ευρείας κλίμακας σε συστήματα πληροφορικής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει επιφέρει σημαντικές επιχειρησιακές επιπτώσεις στη διεθνή αλυσίδα αερομεταφορών» και ζητούσε από τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές τους εταιρείες για να ενημερωθούν για τις πτήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στη διαδικασία του check-in, με αποτέλεσμα το σύστημα να «γυρίσει» αυτομάτως στη χειροκίνητη «παραδοσιακή» λειτουργία, γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες καθυστερήσεις.

«Μαύρισε» το δίκτυο

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους ανέφεραν επίσης οι αμερικανικές Delta, United, American Airlines, οι ευρωπαϊκές Air France, Ryanair καθώς και τρεις ινδικές εταιρείες. Η σκανδιναβική εταιρεία SAS επεσήμανε ότι τεχνικά προβλήματα επηρεάζουν το σύστημα κρατήσεών της, καθιστώντας αδύνατη την κράτηση εισιτηρίου μέσω του διαδικτύου.

Ταυτόχρονα, δύο νοσοκομεία στη βόρεια Γερμανία, στις πόλεις Λίμπεκ και Κίελο, ακύρωσαν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή, επικαλούμενα προβλήματα στο σύστημα πληροφορικής που συνδέεται με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike.

Η σημαντικότερη εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρόμων στη Βρετανία ανακοίνωσε εξάλλου ότι επηρεάστηκε από τεχνικό πρόβλημα του συστήματος πληροφορικής, κάτι το οποίο θα οδηγούσε «πιθανόν σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής».

Προβλήματα αναφέρθηκαν επίσης στο Χρηματιστήριο του ΛονδίνΑνου, στο σιδηροδρομικό δίκτυο της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον και σε άλλα μέρη των ΗΠΑ, ενώ επηρεάστηκε σοβαρά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας.

Παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα αεροδρόμια, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, νοσοκομεία, ακόμη και σε σουπερμάρκετ.

Ευάλωτος ψηφιακός κόσμος

Το ολικό μπλακ άουτ που προκλήθηκε ταυτόχρονα σε τόσα μέρη του κόσμου και επηρέασε διαφορετικούς τομείς με αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το πόσο ευάλωτα είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα στα οποία στηρίζονται σε τεράστιο βαθμό οι σύγχρονες κοινωνίες.

Μια προβληματική ανανέωση στο σύστημα ασφαλείας μίας μόνο εταιρείας-κολοσσού κατάφερε να «προσγειώσει» χιλιάδες πτήσεις σε όλο τον κόσμο, να επηρεάσει τις τηλεπικοινωνίες και την ενημέρωση, ενώ τα «απόνερα» της βλάβης έφτασαν μέχρι και στα χειρουργεία των νοσοκομείων.

Διαβάστε επίσης

Τρίζουν τα δόντια οι ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis – Την Κυριακή στο Documento

Ακριβά τα νησιά, προσιτά μόνο για τους ξένους – Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Ελληνες

Τέμπη – Νίκος Πλακιάς: «Τα οστά που βρέθηκαν στο Κουλούρι ανήκαν στα παιδιά μου»

Ανθρώπινο λάθος πιθανότατα πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο

Στέφανος Κασσελάκης – Κύπρος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να στηρίζει μία δίκαιη λύση για το Κυπριακό

Ετικέτες